Mytilenepress: Η Ευρώπη αγοράζει ποσότητες ρεκόρ ρωσικών διυλισμένων καυσίμων από την Ρωσία.

Τον περασμένο Αύγουστο, ήμασταν οι πρώτοι που δείξαμε πώς η Ρωσία παρέκαμψε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις πρώτες ύλες: πούλησε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Κίνα, η οποία στη συνέχεια το μεταπώλησε στην Ευρώπη με σημαντική άνοδο.

 

Και ενώ αναφέραμε επίσης συχνά ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε παρόμοια καταστρατήγηση των πετρελαϊκών κυρώσεων, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας την Ινδία αντί για την Κίνα, λίγοι ήταν πρόθυμοι να το επιβεβαιώσουν: τελικά, πολύ λίγοι φαινόταν διορατικοί ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν ένα ασφάλιστρο στην Ινδία, ενώ Η Ρωσία δεν υφίσταται αρνητικές συνέπειες από τις ασήμαντες «κυρώσεις» της Ευρώπης.

Αυτό δεν ισχύει πλέον: την Παρασκευή, το Bloomberg ανέφερε ότι παρά τη φωτιά και την οργή της Ευρώπης για ένα εμπάργκο (το οποίο έχει αμβλυνθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες), “το  πετρέλαιο εξακολουθεί να προμηθεύει την Ευρώπη με τη βοήθεια της Ινδίας  “.

Όπως αναφέραμε τότε, τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ απαγόρευσε σχεδόν όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου δια θαλάσσης από τη Ρωσία. Δύο μήνες αργότερα, επέκτεινε αυτή την απαγόρευση στα διυλισμένα καύσιμα. Ωστόσο, αυτοί οι κανόνες δεν εμπόδισαν χώρες όπως η Ινδία να πάρουν φθηνό ρωσικό αργό, να το μετατρέψουν σε καύσιμα όπως το ντίζελ και να το στείλουν πίσω στην Ευρώπη με απότομη αύξηση: όπως δείχνει το διάγραμμα παρακάτω, η διαφορά τιμής μεταξύ Brent και Urals, υποπροϊόν των ρωσικών κυρώσεων, είναι περίπου 25 δολάρια το βαρέλι, ή σχεδόν το ένα τρίτο της τιμής ενός βαρελιού αργού. Τα περιθώρια κέρδους στα ρωσικά προϊόντα είναι ακόμη υψηλότερα όταν πρόκειται για ραφιναρισμένα προϊόντα όπως η βενζίνη ή το ντίζελ.

Στην πραγματικότητα, η Ινδία έχει γίνει τόσο καλή στη μεταπώληση ρωσικού πετρελαίου στους ίδιους Ευρωπαίους που αρνούνται να το αγοράσουν απευθείας από τη Μόσχα σε πολύ χαμηλότερη τιμή, που η ασιατική χώρα είναι καθ’ οδόν να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής διυλισμένων καυσίμων. μήνα, ενώ αγόραζε ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού , σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler.

Με άλλα λόγια, η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο επιτρέπει στη στρατιωτική μηχανή του Πούτιν να χρηματοδοτείται καλά, αλλά λόγω της άσκησης του σήματος αρετής της αγοράς ρωσικού πετρελαίου με τη μεσολάβηση, η συναλλαγή καταλήγει να κοστίζει στους Ευρωπαίους δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι αν είχαν απλά αγόρασε το λάδι απευθείας.

 

 

 

” Το ρωσικό πετρέλαιο επιστρέφει στην Ευρώπη παρά όλες τις κυρώσεις και η Ινδία αυξάνει τις εξαγωγές καυσίμων της στη Δύση είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού “, δήλωσε ο Viktor Katona, ανώτερος αναλυτής αργού πετρελαίου στην εταιρεία. « Η Ινδία απορροφά τόσα πολλά ρωσικά βαρέλια, είναι αναπόφευκτο. »

Όπως σημειώνει το Bloomberg , «  Η εξέλιξη είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για την ΕΕ. Πρώτον, το μπλοκ χρειάζεται άλλες πηγές ντίζελ τώρα που έχει μειώσει τις άμεσες ροές από τη Ρωσία, η οποία ήταν προηγουμένως ο κύριος προμηθευτής του. Από την άλλη, η ζήτηση για βαρέλια της Μόσχας αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί σε επιπλέον κόστος μεταφοράς. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη δεν επιτυγχάνει κανέναν από τους στόχους που έθεσε στο πλαίσιο του εμπάργκο (αποτροπή εισόδου ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, αποτροπή του Πούτιν από τη χρήση πετρελαίου για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία), ενώ πλήττεται από πολύ υψηλότερη ενέργεια τιμές. »

Σημαίνει επίσης αυξημένο ανταγωνισμό για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρωσικό αργό και έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ελέγχου της αγοράς σχετικά με την προέλευση των εισαγωγών ντίζελ της περιοχής.

Ο Josu Jon Imaz, Διευθύνων Σύμβουλος της Repsol SA, δήλωσε την Πέμπτη ότι το ρωσικό ντίζελ εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη και κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν τη δραστηριότητα. Δεν μιλούσε για εμπόριο μέσω Ινδίας, αλλά το ντίζελ ρέει από τη Ρωσία… που φυσικά είναι το ίδιο πράγμα.

Περιέργως, μια προκαταρκτική έρευνα από τις ισπανικές αρχές απέτυχε να αποδείξει ότι ρωσικό ντίζελ εισέρχονταν στη χώρα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Φυσικά, κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να παραδεχτεί ότι χρηματοδοτεί έμμεσα τον Πούτιν. Αναμένετε λοιπόν πολλά περισσότερα τέτοια «ευρήματα», καθώς κάθε άλλη χώρα προσπαθεί να ανακαλύψει εάν εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μόνο για να διαπιστώσει ότι όλοι οι άλλοι το χρησιμοποιούν εκτός από αυτές.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές διυλισμένων καυσίμων από την Ινδία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 360.000 βαρέλια την ημέρα, ακριβώς μπροστά από τον τιτάνα εξαγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Το κερασάκι στην τούρτα: Οι αφίξεις ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 44% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler. Στη συνέχεια, η Ινδία επανεξάγει γρήγορα το πετρέλαιο ή το επεξεργάζεται πρώτα σε ντίζελ και βενζίνη, πριν το πουλήσει σε ευρωπαίους πελάτες.

Περισσότερες από τις μισές αποστολές θαλάσσιου πετρελαίου της Ρωσίας προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ομάδα των Επτά χωρών προτού το μπλοκ αρχίσει να μειώνει τις αγορές ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Τέλος, τίθεται το ζήτημα της χρησιμότητας της συνέχισης των «κυρώσεων» κατά της Ρωσίας , όπως εξηγεί ο Robin Brooks του IIR στο ακόλουθο νήμα στο Twitter , το οποίο για άλλη μια φορά δείχνει ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν μια καταστροφική αποτυχία…ίσως όπως σχεδιάζονταν από παλιά .

Αξιολόγηση της πολιτικής μας για τις κυρώσεις

1. Μόνο δύο ερωτήσεις είναι σημαντικές. Πρώτον, οι κυρώσεις μας μείωσαν σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο; Δεύτερον, οι κυρώσεις μας έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε χώρες που ενδέχεται να ξεκινήσουν πόλεμο στο μέλλον; Δυστυχώς, η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι: «Όχι! ” Οχι ! »

2. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ο ενθουσιασμός για οικονομικές κυρώσεις. Αυτά μπορούν να είναι αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε χώρες με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών – η Τουρκία το 2018 είναι ένα παράδειγμα – αλλά δεν λειτουργούν με χώρες με πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό σημείο που δεν μπορεί να υπερτονιστεί.

3. Η Ρωσία δείχνει την αποτυχία των οικονομικών μας κυρώσεων. Επιβάλαμε κυρώσεις σε ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας (με κόκκινο), αλλά όχι σε όλες. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μετρητά από το πλεόνασμα του τρεχούμενου λογαριασμού της Ρωσίας διοχετεύθηκαν μέσω μη εγκεκριμένων ρωσικών τραπεζών (με μπλε χρώμα). Ο Πούτιν έλαβε όλα τα μετρητά του…

4. Άρα οι οικονομικές μας κυρώσεις δεν εμπόδισαν τον Πούτιν να πάρει όλα τα χρήματά του με αντάλλαγμα τις εξαγωγές ενέργειας. Όλα αυτά τα χρήματα απλώς διοχετεύτηκαν μέσω διαφορετικών τραπεζών από πριν. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές συνθήκες στη Ρωσία έχουν χαλαρώσει ξανά στα προπολεμικά επίπεδα, κάτι που είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη ρωσική πολεμική οικονομία.

5. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί κυρώσεις σε ΟΛΕΣ τις ρωσικές τράπεζες. Είναι το ίδιο με ένα εμπορικό εμπάργκο, αφού ο Πούτιν δεν πληρώνεται πλέον και σταματά τις εξαγωγές. Αυτό δείχνει τι πρέπει να γίνει για να βλάψει τις χώρες που πλεονάζουν: ένα εμπορικό εμπάργκο! Χωρίς οικονομικές κυρώσεις…

6. Το πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τη Ρωσία είναι ότι η τρέλα μας για οικονομικές κυρώσεις πρέπει να τελειώσει. Δεν λειτουργούν σε χώρες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, εκτός εάν επιβάλλουμε κυρώσεις σε όλες τις τράπεζες, οπότε θα επιβάλλαμε απλώς εμπορικό εμπάργκο. Πρέπει να θέσουμε εμπορικά εμπάργκο αντί για οικονομικές κυρώσεις…

7. Αν είχαμε επιβάλει ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, θα ήταν ακριβό για τη Δύση, αλλά η Ρωσία θα είχε υποστεί οικονομική κρίση, η οποία θα δυσκόλευε τον πόλεμο για τον Πούτιν. Ένα εμπάργκο θα είχε επίσης τρομάξει άλλες δυνητικά εχθρικές χώρες με πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών.

8. Δεν είναι πολύ αργά. Πρώτον, η Δύση πρέπει να σταματήσει να επικεντρώνεται στις οικονομικές κυρώσεις. Δεύτερον, πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τις σκληρές ανταλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση χωρών με πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών. Πρέπει να σταματήσουμε να τους δίνουμε χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα τους…

9. Μια υποσημείωση για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου της G7. Αυτό το ανώτατο όριο είναι η αναγνώριση ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας πρέπει να μειωθεί. Όμως, χάρη στους Έλληνες ναυτιλιακούς ολιγάρχες, το ανώτατο όριο ορίστηκε στα 60 δολάρια και δεν ήταν δεσμευτικό. Ένα λάθος που μπορεί να διορθωθεί τώρα κατεβάζοντας το ταβάνι…

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

πηγή: ZeroHedge

loading...