Mytilenepress : Η Ανατολική Εταιρική Σχέση και το γεωπολιτικό στοίχημα της ΕΕ που βυθίζει την Ευρώπη

Η συνεργασία της ΕΕ με έξι πρώην σοβιετικές χώρες τις έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης για τον υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και έχει υπονομεύσει θεμελιωδώς την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.

 

Τον Φεβρουάριο του 2007, κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια πολύ ξεκάθαρη ομιλία που σηματοδότησε τη νέα εμπιστοσύνη της Ρωσίας και ανακοίνωσε την επιθυμία και τη βούληση της Μόσχας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΓΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΥΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

Εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Γεωστρατηγικής και Παιδείας Mytilenepress.

Σε αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις επικίνδυνες και μάταιες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν μια μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων καθώς εμφανίζονται νέοι πόλοι.

Τόνισε επίσης σθεναρά ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν την ομιλία του ως πράξη περιφρόνησης: οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έγιναν ψυχρότερες και πιο τεταμένες, και η Ουάσιγκτον άρχισε να αναπτύσσει νέα σχέδια για να περιορίσει τις νόμιμες φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Η εφαρμογή αυτών των σχεδίων απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ: πιεσμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ αποφασίζει να εντείνει τη δέσμευσή της στον μετασοβιετικό χώρο.

Φυσικά, η ΕΕ πάντα ενδιαφερόταν για χώρες εκτός των συνόρων της. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας (ΕΣΣ) του 2003 είχε ήδη συστήσει «προληπτική δέσμευση» μέσω της προώθησης ενός «κύκλου καλά διοικούμενων χωρών στα ανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».1 , αλλά δεν διέθετε θεσμικό πλαίσιο για τον συντονισμό των προσπαθειών.

Την αλλαγή του ρυθμού υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ομιλία του Μονάχου.   Τον Μάιο του 2008, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Πολωνία και η Σουηδία παρουσίασαν την πρόταση για ειδική εταιρική σχέση με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Στη σύνοδο κορυφής της Πράγας τον Μάιο του 2009, η έννοια μεταφράστηκε επίσημα στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΕΚ).

Φαινομενικά, η Ανατολική Εταιρική Σχέση ξεκίνησε για να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των πρώην σοβιετικών χωρών παράλληλα με τη συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά σύντομα έγινε φανερό ότι οι πραγματικοί της στόχοι ήταν εντελώς διαφορετικοί: να αποσπάσει αυτές τις χώρες από τη Ρωσία, να τις τραβήξει στο Δυτική σφαίρα επιρροής όπου υποτίθεται ότι θα συνεισέφεραν στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και, τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, θα τις μετατρέψουν σε ορμητήριο για τον υβριδικό πόλεμο που θα διεξαγόταν κατά της Ρωσίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι «αρχιτέκτονες» της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης ήταν δύο διαβόητοι Ρωσόφοβοι, και οι δύο καλά αγκυροβολημένοι στο αγγλοαμερικανικό δίκτυο επιρροής.  Ο Radosław Sikorski, πρώην μέλος της νεοσυντηρητικής δεξαμενής σκέψης American Enterprise Institute, είχε παραιτηθεί από τη βρετανική υπηκοότητα δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά όχι την πίστη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να γίνει πρώτα υπουργός Άμυνας και μετά υπουργός Εξωτερικών στην πατρίδα του, την Πολωνία.

Ο φίλος και συνεργάτης του, Carl Bildt, αντιδημοφιλής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, είχε κατείχε εξέχουσες θέσεις σε επιδραστικά κέντρα σκέψης των ατλαντικών. Ως ενθουσιώδης λομπίστες του πολέμου, είχε επίσης πολύ στενή σχέση με Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς που τον χρησιμοποιούσαν για να προωθήσουν την ατζέντα τους στην Ευρώπη: σε αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν από το Wikileaks, Ο Carl Bildt περιγράφηκε ως «ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος με τη στάση ενός μεγάλου σκύλου», ένας κολακευτικός αλλά κατάλληλος χαρακτηρισμός για κάποιον του οποίου η δουλειά είναι να προστατεύει τα συμφέροντα του κυρίου του.

Η προδοσία της επίσημης ουδετερότητας και της συνεργασίας της χώρας του με μια ξένη δύναμη χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν παρέδωσε απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα σε ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ.2

Η Ανατολική Εταιρική Σχέση εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πράγα στις 7 Μαΐου 2009, όταν η Ευρώπη εξακολουθούσε να υποφέρει από τη χειρότερη οικονομική της ύφεση. Την επόμενη μέρα, στην ίδια πόλη, η σύνοδος κορυφής «Νότιος Διάδρομος – Νέος Δρόμος του Μεταξιού» εξήρε τα πλεονεκτήματα μιας διαδρομής παροχής φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν (που διαχειρίζεται η BP, η οποία είναι επίσης ο κύριος μέτοχος) προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αξίας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων όχι μόνο θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά έργα ενεργειακής υποδομής στον κόσμο, αλλά θα άφηνε επίσης πίσω του ένα ίχνος οικολογικής καταστροφής, σκανδάλων και διαφθοράς. Παρ ‘όλα αυτά,

Όχι μόνο η Ανατολική Εταιρική Σχέση και ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου συνδέονται άρρηκτα, αλλά τα αγγλοαμερικανικά αποτυπώματα είναι ορατά και στα δύο έργα. Η συμπερίληψη του Αζερμπαϊτζάν –γεωγραφικά, πολιτισμικά και συμβατικά που θεωρείται μέρος της Ασίας– στην εταιρική σχέση εξυπηρετούσε και άλλους στρατηγικούς σκοπούς: ενίσχυση του φιλοδυτικού προσανατολισμού μιας χώρας συμμαχικής με το Ισραήλ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαλειοδότηση του Μπακού να παρέμβει στο βόρειο Ιράν. και να εκτροχιάσει οποιοδήποτε έργο ευρασιατικής συνδεσιμότητας.

Μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας Η Ανατολική Εταιρική Σχέση παρουσιάστηκε στα μέλη της ΕΕ ως θεσμικό φόρουμ για να συζητηθούν συμφωνίες βίζα, συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, αποφεύγοντας παράλληλα το επίμαχο ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ. Εκείνη την εποχή, η Ευρώπη αντιμετώπιζε τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούσαν να διασώσουν τις τράπεζες και να πληρώσουν το δημόσιο χρέος, τα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές στις δαπάνες μείωσαν περαιτέρω το ΑΕΠ, ενώ η φτώχεια και η δυσαρέσκεια κατά των ευρωκρατών αυξήθηκαν.

Θα ήταν ακατάλληλο να συζητηθεί ανοιχτά η εκτροπή πόρων σε χώρες που δεν ήταν καν μέλη της ΕΕ. Παρ ‘όλα αυτά, Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να ξεκινήσουν προγράμματα βοήθειας και χρηματοδότησης στις έξι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, σε συντονισμό με αμερικανικές υπηρεσίες.

Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα έχουν χρησιμεύσει για τη δημιουργία ή την εδραίωση σχέσεων πατρωνίας και δικτύων επιρροής σε τομείς όπως η νομοθεσία, η πληροφόρηση, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η οικονομία, με το πρόσχημα της προώθησης της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. ως πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση κ.λπ.

Στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ο Radosław Sikorski περιέγραψε την πρωτοβουλία ως έκφραση της «ήπιας δύναμης» της ΕΕ, δηλαδή της ικανότητας να αποκτήσεις αυτό που θέλεις μέσω της έλξης και όχι του εξαναγκασμού και των χρημάτων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την προβολή μιας εικόνας, μιας «μάρκας» και τη διαμόρφωση αντίληψης προκειμένου να μειωθεί το κόστος όσον αφορά τα «μπαστούνια και τα καρότα» για την επίτευξη των επιθυμητών πολιτικών αποτελεσμάτων.

Η προηγούμενη φάση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ είχε δείξει ότι οι χώρες που σταδιακά προσαρμόστηκαν στον νομοθετικό μηχανισμό της ΕΕ και στην πολιτική της νομοθεσία κατέληξαν να γίνουν μέρος της Ένωσης. Αλλά μετά το 2008, η ΕΕ όχι μόνο έχασε το σεξ της, αλλά δύσκολα μπορεί να υποδεχτεί νέα μέλη χωρίς να καταρρεύσει.

Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι η «ήπια ισχύς» δεν θα ήταν αρκετή: εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων βάσει όρων: η χρηματοδότηση θα παρακρατούνταν εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τον «εκδημοκρατισμό» ( δηλαδή η εκλογή υποψηφίων που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ) και την καταπολέμηση της διαφθοράς (δηλαδή να ερευνούν και συχνά να παγιδεύουν φιλορώσους πολιτικούς ενώ δωροδοκούν τους αντιπάλους τους).

Αν και οι «δείκτες δημοκρατίας» συνέχισαν να επιδεινώνονται, όσο οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών έδειχναν πίστη στο δυτικό μπλοκ και εφάρμοζαν τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίασαν οι ευρωκράτες, συνέχισαν να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη και πολιτική.

Γρήγορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ο κύριος χρηματοδότης των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, προωθώντας το σήμα «Ευρώπη» με όρους ιδεαλιστικούς μεγάλους στόχους και όχι απτά οικονομικά αποτελέσματα που κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί.

Αν και οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι εξαιρετικά διαφορετικές, έχουν επίσης πολλά κοινά: την ευρεία χρήση της ρωσικής ως γλώσσας εργασίας, ένα κοινό παρελθόν και ιστορική μνήμη, καθώς και μακροχρόνιους εμπορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Το καθήκον της ΕΕ ήταν να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν αυτήν την κοινή κληρονομιά ως κληρονομιά του «σοβιετικού ιμπεριαλισμού και ολοκληρωτισμού» προκειμένου να την καταστρέψουν, να διαγράψουν τη χρήση των ρωσικών και να δαιμονοποιήσουν κάθε μορφή συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες για ασφάλεια, σταθερότητα και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη που πολλοί συνδέουν με μεγαλύτερη ενσωμάτωση κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, η δυτική παρέμβαση στο κατώφλι της Ρωσίας έχει προκαλέσει πόλεμο, φτώχεια, ερήμωση, διαρροή εγκεφάλων και αστάθεια.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς τον πραγματικό στόχο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης: να υποστηρίξει τους γεωπολιτικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή δείχνοντας μερικά καρότα στους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ και χτυπώντας τους με ένα ραβδί εάν παρεκκλίνουν από το προκαθορισμένο αντιρωσικό μονοπάτι.

Πριν από την δημιουργία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ενορχηστρώσει και χρηματοδοτήσει δύο έγχρωμες επαναστάσεις που οδήγησαν σε αλλαγή καθεστώτος σε δύο στρατηγικά σημαντικές χώρες στην ευρασιατική σκακιέρα, την «Επανάσταση των Ρόδων» στη Γεωργία και την «Επανάσταση των Ρόδων» πορτοκαλί». στην Ουκρανία, αλλά η διατήρηση του ελέγχου του μετασοβιετικού χώρου έγινε ολοένα και πιο δαπανηρή και εξαντλούσε πάρα πολλούς πόρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αναθέσουν ορισμένα καθήκοντα και λειτουργίες στον υποτελή τους, την ΕΕ.  Η Ανατολική Εταιρική Σχέση παρείχε το απαραίτητο πλαίσιο για να διαβρώσει σταδιακά την κυριαρχία και την αυτονομία των κρατών μελών, αυξάνοντας έτσι την εξάρτησή τους από την ΕΕ.

Αντί να αναγνωρίζει τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και να επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, η ΕΕ έχει τροφοδοτήσει εντάσεις και συγκρούσεις στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Όσον αφορά τις υποσχέσεις για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πέντε από τα αρχικά έξι μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης έχουν εδαφικές διαφορές. Η Ουκρανία υπέστη ένα δεύτερο πραξικόπημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2014 και έκτοτε βρίσκεται σε πόλεμο με την κρίσιμη υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Λευκορωσία, η μόνη χώρα χωρίς εδαφικές διαμάχες, γνώρισε μια έγχρωμη επανάσταση το 2020, κατάφερε να αποτρέψει ένα πραξικόπημα και σοφά εγκατέλειψε τη συνεργασία. Σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για την ταυτότητα όσων υποστήριξαν και χρηματοδότησαν εν μέρει το πραξικόπημα, η ΕΕ συνεχίζει να αναφέρει τη Λευκορωσία ως μέλος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, αναγνωρίζοντας τη Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια και την «κοινωνία των Λευκορώσων πολιτών» ως εκπροσώπους της.

Αν και η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι ουσιαστικά άγνωστη στους ευρωπαίους πολίτες, για περισσότερο από μια δεκαετία οι απεσταλμένοι της ΕΕ και οι ντόπιοι πελάτες τους υπόσχονται στα μέλη της εταιρικής σχέσης διάφορα οφέλη και μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ με αντάλλαγμα τη διάσπαση όλων των δεσμών με τη Ρωσία και την αυξημένη τόμος της ρωσοφοβίας τους.

Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός, ακόμη και η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων ή η απειλή της αναστολής της. Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις από τις έξι χώρες, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, έχουν ανταμειφθεί με συμφωνίες απελευθέρωσης των θεωρήσεων σε αντάλλαγμα για «πρόοδο προς τη δημοκρατία».

Και ποιος μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την πρόοδό τους από μια αμερικανική οργάνωση αφιερωμένη στην «αλλαγή καθεστώτος»;  Μεταξύ των πολλών υπηρεσιών του, το National Endowment for Democracy (NED) συμβουλεύει επίσης την ΕΕ για θέματα θεωρήσεων.3

Ένας άλλος μοχλός που χρησιμοποιείται είναι το καθεστώς του “υποψήφιου στην ΕΕ”, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα βήμα προς το πουθενά: η λίστα αναμονής για ένταξη στην ΕΕ είναι τόσο μεγάλη που οι πιθανότητες ένταξης των μελών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι μικρότερες από τις πιθανότητες διάλυσης της ΕΕ.

Επί του παρόντος, μόνο δύο χώρες, η Μολδαβία και η Ουκρανία, έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Η Ουκρανία το κέρδισε πληρώνοντας έναν αιματηρό φόρο τιμής: οι στρατιώτες της χρησιμοποιούνται ως τροφή για κανόνια στον πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση-μαριονέτα της Μολδαβίας ανταμείφθηκε για την αντιρωσική της στάση, παρόλο που η υπόσχεση για ένταξη στην ΕΕ στο μακρινό μέλλον δεν είναι πιθανό να απαλύνει τον πόνο και την οργή των Μολδαβών πολιτών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης, της ποινικοποίησης των πολιτικών αντιπάλων και ενεργειακή φτώχεια.

Ενώ στο παρελθόν η ΕΕ παρουσίαζε την ένταξη στην «πλούσια λέσχη» της ως δρόμο προς την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη, μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008 και τη συνεχιζόμενη συστημική κρίση, αυτός ο λόγος άρχισε να ηχεί ψευδής, τόσο εντός όσο και εκτός του συλλόγου.

Αυτός είναι ο λόγος που ο έλεγχος της ομιλίας έχει γίνει προτεραιότητα. Κανένα κόστος δεν φείδεται για τη χειραγώγηση της «infosphere», αυτό το μεταφυσικό πεδίο πληροφοριών, δεδομένων, γνώσης και επικοινωνιών που διαμορφώνει την αντίληψη σε βάρος της εμπειρικής παρατήρησης.

Στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, οι πολίτες έχουν υποστεί το βάρος των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και των αυτοκτονικών πολιτικών των Βρυξελλών: εκατομμύρια από αυτούς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να τραφούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Αυτές οι χώρες ήταν στενά συνδεδεμένες με τη ρωσική αγορά και ο επαναπροσανατολισμός των εξαγωγών προς τις αγορές της ΕΕ όχι μόνο απαιτούσε δαπανηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Πολύ λίγοι νικητές και πολλοί ηττημένοι Δεδομένου ότι οι υπόλοιπες πέντε χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης παραμένουν εύθραυστες, αντιδημοκρατικές, οικονομικά καταθλιπτικές, διχασμένες από συγκρούσεις ή και οι τέσσερις, η ιδέα ότι ολόκληρες κοινωνίες θα απολάμβαναν τη διείσδυση της ΕΕ είναι προφανώς παράλογη.

Όμως, όπως πάντα, υπάρχουν νικητές ανάμεσα στα εκατομμύρια των ηττημένων. Υπάρχουν εκείνοι που επωφελήθηκαν από το σύστημα των σχέσεων πατρωνίας που βοήθησε στην οικοδόμηση μεγάλου μέρους της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής υποδομής στη βάση της διείσδυσης της ΕΕ στον μετασοβιετικό χώρο.

Οι θυγατρικές της ΕΕ και οι αποδέκτες της βοήθειας της ΕΕ είχαν πρόσβαση σε ισχυρά δίκτυα και πηγές χρηματοδότησης που τους επέτρεψαν να συσσωρεύσουν πολιτικό κεφάλαιο, δύναμη και θέση χτίζοντας τις δικές τους εκλογικές περιφέρειες.

Μια Γεωργιανή γνωστή που διευθύνει ένα πρακτορείο μάρκετινγκ και διαφήμισης μου είπε ότι το 80% των εσόδων της προέρχεται από εκστρατείες κοινωνικού μάρκετινγκ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή και το προσωπικό της υποστηρίζουν ενεργά όλους τους προοδευτικούς σκοπούς που βοηθά η εταιρεία της να προωθήσει: ο ακτιβισμός και οι επιχειρήσεις ενισχύουν και αλληλοτροφοδοτούνται.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας της ΕΕ πηγαίνει σε όσους προωθούν την προσποίηση της δυτικής δημοκρατίας και το «κράτος δικαίου», τα ανθρώπινα δικαιώματα (για να αναφέρουμε μόνο μερικά), την ατζέντα LGBT, την «πράσινη νέα συμφωνία» και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και σε όσους «καταπολεμούν την παραπληροφόρηση», που είναι απλώς μια κωδική λέξη για την παραγωγή και τη διάδοση δυτικών αφηγήσεων και αντιρωσικών, λογοκρίνουν τη διαφωνία και εξαλείφουν τα ρωσικά και φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι πιο εύκολο να εστιάσουμε σε μερικές μυθικές δυτικές αξίες παρά να φέρουμε ευημερία.  Ακόμη και με τα δικά της πρότυπα, η ΕΕ έχει αποτύχει ως οικονομική οντότητα.

Οι επιδόσεις της ΕΕ ήταν αβυσσαλέες σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες. Η στασιμότητα, η υψηλή ανεργία, η υπερρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας και η έλλειψη δημοκρατίας έχουν προκαλέσει εκτεταμένη δυσαρέσκεια.

Οι επικριτές επισημαίνουν την ανάπτυξη υπερεθνικών πολιτικών και κανονισμών επειδή είναι έργο τεχνοκρατικών, αδιαφανών και κλειστών οργάνων, όπως επιτροπών ή οργανισμών που δεν εκλέγονται από τους πολίτες και οι οποίοι διαφεύγουν του δημόσιου ελέγχου.

Η εξωτερική ανάθεση σε εταιρείες συμβούλων διαχείρισης οδήγησε σε απώλεια λογοδοσίας και στέρησε τη δημοκρατία από το νόημά της.  Ακριβώς λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος και της έλλειψης νομιμότητας η δημοκρατική ρητορική έχει διογκωθεί και έχουν επενδυθεί σημαντικοί πόροι για την προώθηση της ΕΕ ως προπύργιο της «δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ΕΕ μοιάζει με ένα γιγάντιο σύστημα πυραμίδας: η ευημερία των συμμετεχόντων σε αυτήν την απάτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων. Τα πιο ενεργά μέλη είναι πάντα εκείνα που προσχώρησαν σχετικά πρόσφατα, όπως οι χώρες της Βαλτικής.

Η ένταξή τους στην ΕΕ ήταν απογοητευτική, πολύ μακριά από τις υποσχέσεις που δόθηκαν το 2003-2004. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες της Βαλτικής κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 2008-2009, παραμένουν χαμηλές σήμερα, και αυτές οι χώρες βρίσκονται στην «παγίδα του μεσαίου εισοδήματος» με εισοδήματα που ισοδυναμούν με περίπου το 70% του μέσου εισοδήματος στην ΕΕ.

Η ΕΕ, σαν βρικόλακας, τους έχει ρουφήξει οικονομικά και δημογραφικά, αλλά αφού επένδυσαν στο πυραμιδικό σύστημα, πρέπει να βρουν άλλα θύματα για να ανεβάσουν το προφίλ τους στις Βρυξέλλες. Πολίτες της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με πτυχίο Αγγλικών ξεχωρίζουν σε μέρη που επιλέγονται για «αλλαγή καθεστώτος», σε δεξαμενές σκέψης, ΜΚΟ, διαδικτυακά και offline δίκτυα επιρροής, υπηρεσίες πληροφοριών και ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Ως απεσταλμένοι της ΕΕ, παρέχουν «τεχνική βοήθεια» στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, μοιράζονται την τεχνογνωσία τους, ιδίως στον δημόσιο τομέα, για να διευκολύνουν την εφαρμογή πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Οι δυτικές και φιλελεύθερες αξίες και κανόνες προωθούνται όπως όλα τα εμπορεύματα: εκμεταλλευόμενοι κρυφούς φόβους ανεπάρκειας και κοινωνικής απόρριψης, υποσχόμενοι θέση και αίσθηση ηθικής υπεροχής, προκαλώντας επιθυμίες που επισκιάζουν υλικές ανάγκες.

Συχνά είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των πυραμιδικών συστημάτων, του διεθνικού πελατειακού χαρακτήρα, του ευαγγελικού μάρκετινγκ και του μάρκετινγκ θυγατρικών, επειδή τείνουν να αλληλεπικαλύπτονται. Ενώ αρχικά μπορεί να φανεί μια διάκριση, οι ευαγγελιστές πιστεύουν σε αυτό που προωθούν ενώ οι συνεργάτες επωφελούνται από την προώθηση, οι πιο φιλόδοξοι και ειδικευμένοι ευαγγελιστές γίνονται τελικά συνεργάτες.

Εάν μεταφέρουμε αυτό το μοντέλο μάρκετινγκ στην πολιτική σφαίρα, οι ακτιβιστές εκπληρώνουν τη λειτουργία των ευαγγελιστών. Μόλις αποκτήσουν σημαντική επιρροή, τους προσφέρεται να γίνουν θυγατρικές και έτσι να λαμβάνουν κίνητρα όπως χρηματοδότηση για τις καμπάνιες τους, αυξημένη προβολή των μέσων ενημέρωσης, ώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσκλήσεις σε διεθνή συνέδρια, ευκαιρίες μεταπτυχιακών σπουδών και καριέρας, βιβλίο, διεθνή περιοδεία κ.λπ.

Οτιδήποτε τους κάνει ευτυχισμένους. Μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση από “ακτιβιστής/ευαγγελιστής” σε “συνεργάτης”, οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές αποτελούν μέρος ενός συστήματος που μπορεί να περιγραφεί ως διεθνικός πελατειακός: στέλνουν εντολές σε μεσίτες και μεσάζοντες μέσω μιας ασύμμετρης κατανομής παροχών.

Στην πελατειακή πολιτική, μια οργανωμένη μειοψηφία ή ομάδα συμφερόντων (λόμπι) απολαμβάνει πλεονεκτήματα σε βάρος του κοινού, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία.

Μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση από “ακτιβιστής/ευαγγελιστής” σε “συνεργάτης”, οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές αποτελούν μέρος ενός συστήματος που μπορεί να περιγραφεί ως διεθνικός πελατειακός: στέλνουν εντολές σε μεσίτες και μεσάζοντες μέσω μιας ασύμμετρης κατανομής παροχών.

Στην πελατειακή πολιτική, μια οργανωμένη μειοψηφία ή ομάδα συμφερόντων (λόμπι) απολαμβάνει πλεονεκτήματα σε βάρος του κοινού, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία. Μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση από “ακτιβιστής/ευαγγελιστής” σε “συνεργάτης”, οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές αποτελούν μέρος ενός συστήματος που μπορεί να περιγραφεί ως διεθνικός πελατειακός: στέλνουν εντολές σε μεσίτες και μεσάζοντες μέσω μιας ασύμμετρης κατανομής παροχών.

Στην πελατειακή πολιτική, μια οργανωμένη μειοψηφία ή ομάδα συμφερόντων (λόμπι) απολαμβάνει πλεονεκτήματα σε βάρος του κοινού, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία.

Οι πολιτικές της ΕΕ αντικατοπτρίζουν γενικά τα συμφέροντα των διατλαντικών λόμπι και καθώς η δύναμή τους αυξάνεται, η καταστολή των διαφωνούντων εντείνεται.  Η ικανότητα της ΕΕ να προσελκύει απλώς βασιζόμενη στην «ήπια ισχύ» της αποκαλύφθηκε γρήγορα ότι ήταν μια ψευδαίσθηση. Η συνεργασία με τους ανατολικούς γείτονες απαιτούσε πληρωμή και καταναγκασμό.

Τα μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης ανακάλυψαν γρήγορα ότι δεν υπάρχει τίποτα «δωρεάν» σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ: οι αξιολογήσεις συμμόρφωσης των γεωργικών ή βιομηχανικών προϊόντων χορηγούνται ή απορρίπτονται βάσει άσχετων εξωτερικών παραγόντων, όπως η υποστήριξη για αντιρωσικά μέτρα.

Και από τη στιγμή που τα προϊόντα κριθούν κατάλληλα για τις αγορές της ΕΕ, η χώρα εξαγωγής συνειδητοποιεί ότι πρέπει επίσης να εφαρμόσει τα ίδια ευρωπαϊκά πρότυπα στις εισαγωγές της, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων προμηθειών. Αυτή η απαίτηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για φθηνές εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών από ορισμένες αγορές όπως η Κίνα ή η ΚΑΚ4 , οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, σε μικρότερο φάσμα προϊόντων και στην εμφάνιση μονοπωλίων.

Το όνειρο της εισόδου σε μια πλούσια αγορά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη όταν η εσωτερική αγορά τίθεται υπό την επιτήρηση της ΕΕ και κρατείται όμηρος από δυτικούς εξαγωγείς και τα διαρκώς μεταβαλλόμενα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο μύθος της ανωτερότητας των ευρωπαϊκών προτύπων έχει επίσης προκαλέσει ένα ευρέως διαδεδομένο αίσθημα ανεπάρκειας σε όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό συμμόρφωσης, ένα ψυχολογικό φαινόμενο που γενικά διέπει τις σχέσεις μεταξύ αποικισμένων και αποικιστών. Άλλωστε, δεν θα υπήρχε αποικιοκρατία χωρίς προβολή ανωτερότητας.

Οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα βρεθούν πάντα κάπως «ελλειμματικές», δεν θα πληρούν ποτέ όλες τις προϋποθέσεις, γιατί είναι χρήσιμες μόνο στο βαθμό που θεωρούν τον εαυτό τους ανεπαρκή και δέχονται να τους καθοδηγήσουν, να τους συμβουλέψουν, να τους τραβήξουν από το σακάκι εκείνοι που « ξέρω καλύτερα».

Για να αντισταθμίσουν το σύμπλεγμα κατωτερότητάς τους, οι ελίτ των ανατολικών χωρών προβάλλουν την κατάστασή τους υιοθετώντας τις τελευταίες δυτικές μόδες με ζήλο που συχνά συνορεύει με το γελοίο… και πάντα επιλέγουν μια αγγλοαμερικανική εκπαίδευση για τους απογόνους τους. Σήμερα, ακόμη και όσοι έχουν λιγότερα μέσα, αλλά τις σωστές επαφές, μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ξένο σχολείο.

Το 2018, με την ενεργό υποστήριξη της ΕΕ, ξεκίνησε στην Τιφλίδα της Γεωργίας το πρώτο Ευρωπαϊκό Σχολείο για μαθητές από χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Όμως η εισβολή των δυτικών εκπαιδευτικών μοντέλων δεν περιορίζεται σε μερικά προνομιούχα σχολεία με τις κατάλληλες επαφές. Στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης έχουν ξεκινήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις για να μετατρέψουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα σε όχημα δυτικής επιρροής. Στον τομέα των ανταλλαγών, η κύρια συνεισφορά της ΕΕ γίνεται μέσω του προγράμματος Erasmus+, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός για την ΕΕ και τις τρίτες χώρες ήταν 4,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Η εκπαίδευση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού του εγχειρήματος αποικισμού, καθώς τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα χρησιμοποιούνται ως δούρειος ίππος για να καταρρίψουν τα υπάρχοντα πλαίσια αναφοράς, να καταργήσουν τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας, να αντικαταστήσουν τους κανόνες, τις πεποιθήσεις και την πολιτιστική συνήθεια ενός λαού.

Διαγράφουν το παρελθόν και ξαναγράφουν την εθνική ιστορία ως αγώνα ενάντια στην «σοβιετική εισβολή και τον ολοκληρωτισμό» και φτάνουν στο σημείο να πανηγυρίζουν έναν συνεργάτη των Ναζί, όπως στην περίπτωση του Στέπαν Μπαντέρα.

Αυτά τα προγράμματα εξυμνούν τις αρετές μιας (πλασματικής) κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και παράγουν πάντα μια νέα γενιά πιστών της Δύσης πρόθυμοι να μεταναστεύσουν ή να διεξαγάγουν πόλεμο (υβριδικό και συμβατικό) εναντίον της Ρωσίας, της δαιμονισμένης γείτονάς τους.

Οι ΜΚΟ είναι άλλος ένας σημαντικός δίαυλος δυτικής επιρροής και πίεσης στα ανατολικά κράτη. Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίδρυσε ένα Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών (CSF) με την Ανατολική Εταιρική Σχέση, υποτίθεται επειδή «οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών ενεργούν ως διορθωτές της κρατικής πολιτικής σε λιγότερο δημοκρατικά κράτη και αυταρχικά όπου η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να το παίξει αυτό. ρόλος”.5

Η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της στήριξης της ΕΕ ήταν ένα χαρακτηριστικό του σχεδίου εταιρικής σχέσης από την αρχή.  Να σημειωθεί επίσης ότι στο ίδιο κείμενο περιγράφεται ως «πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών» ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα ακόμη παράδειγμα συσκότισης της πραγματικότητας, το οποίο η ΕΕ έχει μάθει να κάνει θαυμάσια.

Το Φόρουμ δεν κρύβει τις δραστηριότητές του: « Η CCA έχει οργανώσει εθνικές πλατφόρμες για να έχει μεγαλύτερη επιρροή σε κυβερνητικό επίπεδο στα κράτη-εταίρους. Σε κάποιο βαθμό, λειτουργεί επίσης ως ένα είδος προστάτη σε χώρες με δημοκρατικά και συνταγματικά ελλείμματα, επιτρέποντας στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών να εκφράσουν δημόσια κριτική και να τους παραχωρήσουν μεγαλύτερη ελευθερία δράσης.

Για παράδειγμα, η πλατφόρμα της Λευκορωσίας χρησιμοποίησε αυτή την ελευθερία δράσης για να μετατραπεί σε μια φιλοευρωπαϊκή οργάνωση. »6  Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στη Λευκορωσία το 2020.

Όπως συμβαίνει συχνά με αυτό το είδος πρωτοβουλίας της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών», η αμερικανική οργάνωση NED παρέχει την εμπειρία και την υποστήριξή της.  Το 2012, η CCA δημιούργησε μια γραμματεία, η οποία δείχνει ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι ο ακτιβισμός της κοινωνίας των πολιτών έχει γίνει επάγγελμα.

Οι τοπικές ΜΚΟ μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο ετήσιο φόρουμ, αλλά… επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης! Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΚΠΣ είναι γεμάτο με ακτιβιστές, προσωπικό και δικαιούχους της Ανοιχτής Κοινωνίας και των σημείων του Σόρος.

Σε αυτό το δόλιο σύστημα, η ΕΕ πληρώνει για τις πράξεις επιρροής του Σόρος και εγγυάται την απόδοση της επένδυσης.

Αλλά φυσικά, το CSA και το Open Society Foundations δεν είναι οι μόνοι οργανισμοί που είναι παρόντες.

Οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης βρίθουν από ΜΚΟ. Όσον αφορά τον οπλισμό της κοινωνίας των πολιτών, ένας από τους πιο ενεργούς παράγοντες της εταιρικής σχέσης είναι το European Endowment for Democracy (EED), που δημιουργήθηκε το 2013 από την ΕΕ κατά το πρότυπο του πιο γνωστού αμερικανικού ομολόγου του. , του National Endowment for Democracy (NED).  Η EED και η NED εργάστηκαν ακούραστα για να διαμορφώσουν το ΜΜΕ, το πολιτιστικό και το πολιτικό τοπίο των μετασοβιετικών χωρών. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα, αλλά αυτό ξεφεύγει από τον σκοπό αυτού του άρθρου. Καλώ λοιπόν τον αναγνώστη να συμβουλευτεί τις ετήσιες εκθέσεις του NED και του EED.

Στην Μολδαβία,για να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, υποστήριξαν εφημερίδες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στα ρωσικά και τα ρουμανικά, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της Μάγια Σαντού επιτιθέμενοι και δυσφημώντας τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτά τα μέσα περιγράφονται ως «ανεξάρτητα» στα έγγραφα EED. Για παράδειγμα, μια από αυτές τις αναφορές μας λέει ότι διάσημοι influencers και μουσικοί όπως ο Pasha Parfeny, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τη Μολδαβία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2012 με το τραγούδι του Lautar, συγχρηματοδοτήθηκαν από την EED.7

Τραγικό αποτέλεσμα Με την πάροδο των ετών, η εταιρική σχέση έχει εξελιχθεί σημαντικά, με την πραγματικότητα να κάνει πάντα το δρόμο της. Τώρα έχει πέντε χώρες μέλη, με τη Λευκορωσία να έχει ουσιαστικά αποσυρθεί.  Καθώς η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν υποβάλει ποτέ αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και η Αρμενία έχει ενταχθεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση το 2015, η ΕΕ έχει λιγότερη επιρροή εκεί από χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία.

Μόνο οι δύο πρώτες έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ ως αποζημίωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρουσιάζουν πολύ χειρότερους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες από εκείνους των χωρών που έχουν διατηρήσει έναν ορισμένο βαθμό αυτονομίας από τη Δύση: η Ουκρανία και η Μολδαβία ήταν οι φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη όταν ξεκίνησε η Ανατολική Εταιρική Σχέση, και ακόμη είναι. Αφού έπεσαν θύματα πολύ επιθετικής προπαγάνδας και ψυχολογικών εκστρατειών για σχεδόν μια δεκαετία, οι Ουκρανοί κατέληξαν να διεξάγουν πόλεμο αντιπροσώπων για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Για αυτό ακριβώς είχαν προετοιμαστεί και εκπαιδευτεί.8  Πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημιουργήσει μια μεγάλη βάση στη χώρα, αντλώντας όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Για χρόνια, η χώρα φιλοξενεί αμερικανικό και ευρωπαϊκό στρατιωτικό και προσωπικό πληροφοριών, ειδικούς στον πόλεμο πληροφοριών και ομάδες τεχνικής υποστήριξης.

Στην πραγματικότητα, άλλες χώρες της εταιρικής σχέσης έχουν επισημανθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πιθανά αρνιά θυσίας. Εκτός από την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν δημιουργήσει κέντρα συντονισμού στρατηγικής υβριδικού πολέμου στη Γεωργία και τη Μολδαβία.  Κατόπιν προτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2019 τη δημιουργία μιας περιφερειακής κοινοβουλευτικής συνέλευσης αποτελούμενης από την Ουκρανία, την Μολδαβία και την Γεωργία, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε «στρατηγικά ζητήματα όπως ο υβριδικός πόλεμος και η παραπληροφόρηση».

Μια άτυπη ομάδα εργασίας για την παραπληροφόρηση έχει συσταθεί με την υποστήριξη του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI), μιας από τις κύριες συνιστώσες του NED.  Μετά την Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών (Hybrid CoE), που εδρεύει στο Ελσίνκι, μια κοινή επιχείρηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που συμμετέχει σε υβριδικό πόλεμο.

Αν και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των συμμετεχόντων, ήδη συνεργάζονται με το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών.  Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα διατλαντικό λόμπι μεταμφιεσμένο σε δεξαμενή σκέψης κάλεσε το 2020 ένα σύμφωνο ασφαλείας στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης: μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός πυρήνα υποστήριξης και συντονισμού πληροφοριών στο Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της εταιρικής σχέσης. Οι πόλεις Τιφλίδα και Κισινάου έχουν προταθεί να φιλοξενήσουν γραφεία συνδέσμου πληροφοριών.9

Η ιδέα ότι οι πρώην σοβιετικές χώρες θα απομακρυνθούν σταδιακά από τη Ρωσία υπό την επιρροή της δυτικής ήπιας δύναμης και την υπόσχεση για βαθύτερη ολοκλήρωση στην ΕΕ είχε νόημα όταν η ΕΕ αποτελούσε πρότυπο επιτυχίας προς μίμηση και κινητήρα ανάπτυξης. Αλλά αυτή η ιδέα αποδείχθηκε επικίνδυνα επικίνδυνη το 2009, όταν το οικονομικό κραχ είχε ήδη καταρρίψει το σπίτι των καρτών. Αντί να λύνει τα συστημικά της προβλήματα, η ΕΕ έχει επινοήσει υπερβολικά και δόλια νέα συστήματα σε μια προσπάθεια να παραμείνει σχετική.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό και γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπιζόταν προς την Ασία και η παγκόσμια τάξη που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1990 έδειχνε σημάδια παρακμής. Αυτή η τάση ενισχύθηκε την τελευταία δεκαετία και αναδύεται μια πολυπολική τάξη. Καθώς η Δύση προσκολλάται στις αυταπάτες της μεγαλοπρέπειας και της ηθικής υπεροχής, η μόνη ήπια δύναμη που μπορεί να προβάλει βασίζεται σε ψέματα, διπλά μέτρα και σταθμά και κενές υποσχέσεις.

Οι ψεύτες μπορούν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση αλήθειας…μέχρι να καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των ψεμάτων τους.

Αλλά επειδή η εξαγωγή πλούτου από μια περιφέρεια υποταγμένων εθνών και η συγκέντρωση του στον αυτοκρατορικό πυρήνα απαιτεί κάτι περισσότερο από μάρκετινγκ, οι αυτοκρατορίες συντηρούνται και συνήθως επιβάλλονται με στρατιωτική δύναμη. Η αμερικανική αυτοκρατορία δεν αποτελεί εξαίρεση και η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ και η επέκτασή της προς τα ανατολικά συνόδευσαν την υποκριτική ρητορική της «ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωτοβουλία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης πωλήθηκε στα μέλη της ΕΕ ως ένας τρόπος για να «προστατευτούν οι ανατολικές πλευρές της Ευρώπης», οι οποίες είναι και οι δυτικές πλευρές της Ρωσίας, η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο καταστροφικός αντίκτυπός της στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα της ΕΕ δείχνουν ξεκάθαρα ότι Η έκβαση αυτού του επεκτατικού κινήματος ήταν τραγική όχι μόνο για τις χώρες της εταιρικής σχέσης, αλλά και για την ΕΕ.

πηγή: Laura Ruggeri

loading...