Mytilenepress : Τολμηρά παιχνίδια γεωστρατηγικής στην Ασία

Στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, όλα συνδέονται: Οι αβέβαιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον μετεκλογικό προσανατολισμό της Τουρκίας και την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress. Ποιοι και γιατί επιθυμούν να κλείσει το ηλεκτρονικό περιοδικό Γεωστρατηγικής-Παιδείας Mytilenepress 

Η Δυτική Ασία είναι μια περιοχή που αυτή τη στιγμή βιώνει μεγάλη γεωπολιτική δραστηριότητα. Οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες, με πρωτοβουλία της Ρωσίας και υπό την επίβλεψη της Κίνας, οδήγησαν σε μια πολυαναμενόμενη προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, ενώ η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο χαιρετίστηκε με φανφάρες. Αυτός ο διπλωματικός αναβρασμός σηματοδοτεί την εγκατάλειψη της αυτοκρατορικής τακτικής «διαίρει και βασίλευε», που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία εθνικών, φυλετικών και θρησκευτικών διασπάσεων σε αυτή τη στρατηγική περιοχή.

Ο πόλεμος αντιπροσώπων στη Συρία, που υποστηρίζεται από την Αυτοκρατορία και τις τρομοκρατικές ομάδες της –με την κατοχή εδαφών πλούσιων σε πόρους και τη μαζική κλοπή συριακού πετρελαίου– συνεχίζει να μαίνεται αν και η Δαμασκός έχει κερδίσει το πάνω χέρι. Αυτό το πλεονέκτημα, που αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια από ένα μπαράζ θανατηφόρων οικονομικών κυρώσεων της Δύσης, αυξάνεται τώρα εκθετικά: το συριακό κράτος ενισχύθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi –ο οποίος έχει δεσμευτεί να αναπτύξει διμερείς δεσμούς– την παραμονή. για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το “Assad πρέπει να φύγει” – ένα μιμίδιο κατ ‘ευθείαν από τη δυτική ύβρις – τελικά δεν εξαφανίστηκε. Παρά τις αυτοκρατορικές απειλές, τα αραβικά κράτη που είχαν προσπαθήσει να απομονώσουν τον Σύρο πρόεδρο επέστρεψαν για να τον επαινέσουν, υπό την ώθηση της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Η Συρία αποτελεί αντικείμενο εκτενούς συζήτησης σε ενημερωμένους κύκλους στη Μόσχα. Υπάρχει ένα είδος συναίνεσης ότι η Ρωσία, τώρα εγκλωβισμένη στον πόλεμο πληρεξουσίων «όλα ή τίποτα» εναντίον του ΝΑΤΟ, δεν θα μπορέσει να επιβάλει μια ειρηνευτική λύση στη Συρία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους Σαουδάραβες, τους Ιρανούς και τους Τούρκους να έρθουν στο υπεράσπιση μιας συμφωνίας υπό τη Ρωσία.

Χωρίς την επιθετική συμπεριφορά των νεο-Στραουσιανών νεοσυντηρητικών στην Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια συνολική πολυεδαφική ειρήνη, που θα περιελάμβανε τα πάντα, από την κυριαρχία της Συρίας έως μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, τη σταθερότητα στον Καύκασο και κάποιο σεβασμό για ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανο να υλοποιηθεί και η κατάσταση στη Δυτική Ασία είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ο Βόρειος Ατλαντικός έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μια αδύνατη «ειρήνη»

Η συλλογική Δύση φαίνεται να στερείται αποφασιστικού ηγέτη, με τον Ηγεμόνα να «ηγείται» επί του παρόντος από έναν γεροντικό πρόεδρο που καθοδηγείται από μια αγέλη ευγενικών πολεμοκάπηλων. Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί σε σημείο που η πολυανακοινωμένη «ουκρανική αντεπίθεση» θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι το προοίμιο μιας ταπείνωσης του ΝΑΤΟ που θα έκανε το Αφγανιστάν να μοιάζει με Disneyland στο Hindu Kush.

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ σήμερα και της Τουρκίας και της Ρωσίας πριν από τον Μάρτιο του 2020: και οι δύο πλευρές στοιχηματίζουν σε μια κρίσιμη στρατιωτική επανάσταση στο πεδίο της μάχης πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απελπισμένες: ακόμη και η «Μαντεία» του 20ου αιώνα, ο Χένρι Κίσινγκερ, ισχυρίζεται τώρα ότι με την εμπλοκή της Κίνας , οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του 2023.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, η Μόσχα δεν φαίνεται να βιάζεται. Η κύρια στρατιωτική του στρατηγική, όπως φαίνεται στο Bakhmut και στο Artemivsk, είναι να συνδυάσει την τεχνική του σαλιγκαριού και αυτή της μηχανής κοπής. Ο απώτερος στόχος είναι να αποστρατικοποιηθεί το ΝΑΤΟ στο σύνολό του και όχι μόνο η Ουκρανία, και μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται να λειτουργεί άψογα.

Η Ρωσία είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσδοκώντας ότι μια μέρα η συλλογική Δύση θα έχει μια στιγμή «Εύρηκα» και θα συνειδητοποιήσει ότι είναι καιρός να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι, με θεϊκή παρέμβαση, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις σε λίγους μήνες, με τη συμμετοχή της Κίνας. Τόσο η Μόσχα – όσο και το Πεκίνο – γνωρίζουν ότι απλά δεν μπορούν να εμπιστευτούν τίποτα που λέει ή υπογράφει ο Ηγεμόνας.

Επιπλέον, η κρίσιμη τακτική νίκη των ΗΠΑ έχει ήδη καταλήξει: η Ρωσία επιβλήθηκε κυρώσεων, δαιμονοποιήθηκε και αποχωρίστηκε από την Ευρώπη, και η ΕΕ εδραιώθηκε ως αποβιομηχανοποιημένη και ασήμαντη κατώτερη υποτελής.

Υποθέτοντας ότι υπάρχει ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, μπορεί να ειπωθεί ότι μοιάζει με τη Συρία 2.0, με ένα αντίστοιχο του «Idlib» ακριβώς στο κατώφλι της Ρωσίας, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Μόσχα.

Στην πράξη, θα έχουμε μπαντεριστικές τρομοκρατικές ομάδες – τη σλαβική εκδοχή του ISIS – ελεύθερες να περιφέρονται στη Ρωσική Ομοσπονδία σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκινήτων και επιδρομές αυτοκτονίας με drone. Ο ηγεμόνας θα μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τον πόλεμο με αντιπροσώπους όπως θέλει, όπως συνεχίζει να κάνει στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν με τους τρομοκράτες του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Μόσχας γνωρίζει πολύ καλά, με βάση τη φάρσα του Μινσκ που παραδέχτηκε ακόμη και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ότι θα είναι το Μινσκ στα στεροειδή: το καθεστώς του Κιέβου, ή μάλλον το μεταπολίτευμα – Ζελένσκι, θα συνεχίσει να είναι οπλισμένο μέχρι θανάτου. με ολοκαίνουργια gadgets του NATO.

Αλλά η άλλη επιλογή – όπου δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση – είναι εξίσου ανησυχητική: ένας αιώνιος πόλεμος.

Το αδιαίρετο της ασφάλειας

Η πραγματική συμφωνία προς διαπραγμάτευση δεν είναι η Ουκρανία, «ένα πιόνι στο παιχνίδι τους»: είναι το αδιαίρετο της ασφάλειας. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Μόσχα προσπάθησε να πείσει την Ουάσιγκτον μέσω των επιστολών που εστάλησαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Στην πράξη, αυτό που κάνει τώρα η Μόσχα είναι realpolitik: να χτυπήσει το ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης μέχρι να αποδυναμωθεί αρκετά ώστε να δεχτεί έναν στρατηγικό στρατιωτικό στόχο. Αυτός ο στόχος θα περιλαμβάνει αναγκαστικά μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μια ουδέτερη Ουκρανία και κανένα πυρηνικό όπλο στην Πολωνία, τη Βαλτική ή τη Φινλανδία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Ηγεμόνας είναι μια υπερδύναμη που ξεθωριάζει και «δεν μπορεί να κάνει μια συμφωνία», δεν είναι βέβαιο ότι όλα αυτά κρατούν νερό, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την εμμονή με τον «Ηγεμόνα για την άπειρη επέκταση του ΝΑΤΟ». Η φράση «ανίκανος να επιτευχθεί συμφωνία» (недоговороспособны) επινοήθηκε από Ρώσους διπλωμάτες για να περιγράψει την αδυναμία των Αμερικανών ομολόγων τους να τηρήσουν τις συμφωνίες που υπογράφουν – από το Μινσκ μέχρι την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Αυτό το λαμπερό μείγμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο με την εισαγωγή του Τουρκικού Vector.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου έχει ήδη πει ότι εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρήσει την εξουσία στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η Άγκυρα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ούτε θα παραβιάσει τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία απαγορεύει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα σε περιόδους πόλεμος.

Κίνδυνοι που συνδέονται με τη γεωπολιτική αλλαγή της Άγκυρας

Ο κορυφαίος σύμβουλος ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ibrahim Kalyn, σωστά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά μάλλον πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με την Ουκρανία να λειτουργεί ως πληρεξούσιος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συλλογική Δύση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε μια εκστρατεία «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», η οποία χρηματοδοτείται άφθονα για να προωθήσει έναν παράξενα ταιριαστό συνασπισμό στην προεδρική έδρα. Σε περίπτωση νίκης της τουρκικής αντιπολίτευσης και έναρξης πληρωμής στον ηγεμόνα οι κυρώσεις και οι παραβιάσεις του Montreux θα μπορούσαν να είναι και πάλι στην επικαιρότητα.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον μπορεί να εκπλαγεί. Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άφησε να εννοηθεί ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας θα παραμείνει λίγο-πολύ ισορροπημένη , ενώ ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ακόμη και αν εκδιωχθεί ο Ερντογάν, θα υπάρχουν όρια στην επιστροφή της Τουρκίας στην Τουρκία, στη Δύση.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον κρατικό μηχανισμό και το τεράστιο δίκτυο πατρωνίας του, δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Μόνο τότε θα μπορέσει να σταματήσει να καλύπτει οριστικά τους κινδύνους της και να γίνει πραγματικός παίκτης στην ευρασιατική ολοκλήρωση.

Η Άγκυρα, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, δεν είναι φιλορωσική. βασικά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και τα δύο μέρη. Οι Τούρκοι πουλούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στο Κίεβο, έχουν συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες και, ταυτόχρονα, με το πρόσχημα των «τουρκικών κρατών», επενδύουν σε αυτονομιστικές τάσεις στην Κριμαία και τη Χερσώνα.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν χρειάζεται πολύ ρωσική στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία. Η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες για τον «σουλτάνο», ούτε για τους προσανατολισμούς της Τουρκίας. Εάν η γεωπολιτική στροφή της Άγκυρας είναι εχθρική, είναι οι Τούρκοι αυτοί που τελικά θα χάσουν κορυφαία σημεία στο ευρασιατικό τρένο υψηλής ταχύτητας – από το BRICS+ στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης ( SCO ) και όλα τα ενδιάμεσα σημεία.

loading...

Leave a Reply