H Ουκρανία με 2 drones ήθελε να σκοτώσει τον Putin στην Μόσχα ή οι Ρώσοι κατασκεύασαν το περιστατικό;

Η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο είναι ένα περιστατικό που αλλάζει το παιχνίδι και θα μπορούσε να συγκριθεί με επίθεση στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον
Το βράδυ της 3ης Μαΐου, το καθεστώς της Ουκρανίας επιχείρησε να χτυπήσει το Κρεμλίνο την έδρα του Προέδρου Putin, ήταν στόχος να σκοτώσουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Εκρήξεις σημειώθηκαν στη Μόσχα μετά από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευσαν την κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας στο Κρεμλίνο και κατερρίφθησαν από την αεράμυνα.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ρωσία αξιολογεί την επίθεση ως «σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Η ρωσική πλευρά έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα αντιποίνων όπου και όταν το κρίνει απαραίτητο», κατέληξε το Κρεμλίνο.
Μάλιστα υπάρχουν αναφορές που ζητούν από τον Putin να αναλάβει την δολοφονία του Zelensky του Ουκρανού Προέδρου.
«Η ρωσική πλευρά έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα αντιποίνων όπου και όταν το κρίνει απαραίτητο», κατέληξε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δεν τραυματίστηκε.
Δεν ήταν στο Κρεμλίνο κατά την επίθεση με drone.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατέρριψαν τα drones.
Αν κρίνουμε από τα πλάνα, τα συντρίμμια έπεσαν στο έδαφος του Κρεμλίνου.
Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν πιθανότατα εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και εκτοξεύτηκαν σε προκαθορισμένες συντεταγμένες χωρίς σύνδεση με δορυφόρους, προκειμένου να περιπλέξουν την αναχαίτισή τους.

Πριν από το περιστατικό, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η εκτόξευση drones στην πρωτεύουσα, εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται με απόφαση των αρχών.

Η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο είναι ένα περιστατικό που αλλάζει το παιχνίδι και θα μπορούσε να συγκριθεί με επίθεση στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.
Ο ρωσικός στρατός διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για να καταστρέψει το κύριο κέντρο λήψης αποφάσεων του καθεστώτος της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έχουν ακόμη χτυπήσει τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην οδό Bankova στην ουκρανική πρωτεύουσα το Κίεβο.

Πριν καιρό σε συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Putin υποσχέθηκε ότι δεν θα αγγίξουν οι ρωσικές δυνάμεις τον Zelensky.
Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων των δημοσίων σχέσεων του Zelensky να δημιουργήσουν μια εικόνα ενός γενναίου Ουκρανού ηγέτη που αναγκάζεται να μεταφέρει όπλα μαζί του για να αμυνθεί από τους Ρώσους, η Ρωσία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν στοχεύει στον Zelensky που παραμένει σώος και αβλαβής.

Με τη σειρά του, το καθεστώς της Ουκρανίας, αναβαθμισμένο από τους προστάτες του από Βρετανία και ΗΠΑ, ξεκίνησε έναν άθλιο πόλεμο κατά των Ρώσων, ενώ ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει Ρώσους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Εάν για περισσότερο από ένα χρόνο στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έχουν χτυπήσει την οδό Bankova εκεί που βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας, τότε δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον μετά τις άθλιες προσπάθειες των Ουκρανών να επιτεθούν στο Κρεμλίνο.
Ο χρόνος θα δείξει αν η τρομοκρατική επίθεση αλλάξει την στάση της Ρωσίας…

Η άλλη μετάφραση…

Στην Δύση, για την επίθεση των δύο drones στην Μόσχα δίνουν άλλη ερμηνεία….θεωρούν ότι η Ρωσία κατασκεύασε αυτό το περιστατικό.
Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου στις 3 Μαΐου.
Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κυκλοφόρησαν στις 3 Μαΐου δείχνουν ένα drone να εκρήγνυται κοντά σε ένα κοντάρι σημαίας στην κορυφή του κτιρίου της Γερουσίας του Κρεμλίνου στη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για ενορχήστρωση «μιας σχεδιαζόμενης τρομοκρατικής επίθεσης» με σκοπό τη δολοφονία του Ρώσου Προέδρου Putin.
Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, τόνισαν ότι η Ουκρανία δεν διεξήγαγε την επίθεση…

Στην Δύση θεωρούν ότι η Ρωσία οργάνωσε αυτή την επίθεση…

Κατά τους Δυτικούς… η Ρωσία πιθανότατα οργάνωσε αυτή την επίθεση σε μια προσπάθεια να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική κινητοποίηση.
Αρκετοί δείκτες δείχνουν ότι η επίθεση διεξήχθη εσωτερικά και οργανώθηκε σκόπιμα.
Οι ρωσικές αρχές έλαβαν πρόσφατα μέτρα για να αυξήσουν τις ρωσικές εγχώριες δυνατότητες αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Μόσχας, και επομένως είναι εξαιρετικά απίθανο δύο drones να είχαν διεισδύσει σε πολλαπλά στρώματα αεράμυνας και να είχαν εκραγεί ή να καταρριφθεί λίγο πάνω από την καρδιά του Κρεμλίνου παρέχοντας εντυπωσιακές εικόνες που τραβήχτηκαν από κάμερες.

Οι γεωτοποθετημένες εικόνες από τον Ιανουάριο του 2023 δείχνουν ότι οι ρωσικές αρχές έχουν τοποθετήσει συστήματα αεράμυνας Pantsir κοντά στη Μόσχα για να δημιουργήσουν κύκλους αεράμυνας γύρω από την πόλη.
Ένα χτύπημα που θα απέφευγε να εντοπιστεί και να καταστραφεί από τέτοια μέσα αεράμυνας φθάνοντας σε ένα στόχο τόσο υψηλού προφίλ όσο την έδρα του Κρεμλίνου θα ήταν μια αμήχανη στιγμή για τη Ρωσία.
Η άμεση, και συντονισμένη απάντηση του Κρεμλίνου στο περιστατικό υποδηλώνει ότι η επίθεση προετοιμάστηκε εσωτερικά με τέτοιο τρόπο ώστε τα επιδιωκόμενα πολιτικά αποτελέσματά της να υπερβούν την αμηχανία.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε αμέσως την Ουκρανία ότι διεξήγαγε τρομοκρατική επίθεση και οι ρωσικές επίσημες θέσεις συντάχθηκαν γρήγορα γύρω από αυτήν την κατηγορία.
Εάν η επίθεση με drone δεν είχε γίνει εσωτερικά, θα ήταν ένα αιφνιδιαστικό γεγονός, λίγο πριν την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου προκειμένου να πλαισιώσει τον πόλεμο ως υπαρξιακό γεγονός για το ρωσικό κράτος.
Το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει το χτύπημα για να δικαιολογήσει είτε την ακύρωση είτε τον περαιτέρω περιορισμό των εορτασμών της 9ης Μαΐου, ενέργειες που πιθανότατα θα ενίσχυαν την προσπάθεια πληροφόρησης που πλαισιώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως άμεσα απειλή για τη ρωσική τήρηση των σεβαστών ιστορικών γεγονότων.

Μερικοί Ρώσοι εθνικιστές με αφορμή την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο ζήτησαν κλιμάκωση του πολέμου από τη Ρωσία.
Πολλοί ρώσοι εθνικιστές επέκριναν το Κρεμλίνο ότι επέτρεψε στην Ουκρανία να περάσει πολλές ρωσικές «κόκκινες γραμμές» χωρίς επαρκή αντίποινα και κάλεσαν τη Ρωσία να κλιμακώσει την απάντηση της μεταξύ άλλων στοχοποιώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky και άλλους Ουκρανούς φορείς λήψης αποφάσεων.
Άλλοι ρώσοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό να μην υπάρξουν σκληρά αντίποινα με στρατιωτική κλιμάκωση με το σκεπτικό ότι αυτό το χτύπημα με drones δεν αλλάζει την επιχειρησιακή ή στρατηγική κατάσταση στον πόλεμο.

Ουκρανός ολιγάρχης πρόσφερε μετρητά για όποιον πετάξει drone στην Μόσχα….

Μέρες πριν από την αποτυχημένη δολοφονία με drone με στόχο τον Putin, ο Ουκρανός βαρόνος των τραπεζών Volodymyr Yatsenko πρόσφερε χρηματική επιβράβευση 500.000 δολαρίων σε όποιον κατασκευαστή όπλων μπορούσε να προσγειώσει ένα drone στην Κόκκινη Πλατεία κατά την επερχόμενη παρέλαση της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης.

Στις 23 Απριλίου, ένα ουκρανικό drone φορτωμένο με 30 εκρηκτικά C4 καναδικής κατασκευής συνετρίβη κοντά στο βιομηχανικό πάρκο Rudnevo στη Μόσχα.
Οι χειριστές με έδρα την Ουκρανία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δολοφονήσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Putin, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί το Rudnevo εκείνη την ημέρα.

Το drone τελικά δεν κατάφερε να χτυπήσει τον στόχο του, συνετρίβη περίπου 12 μίλια από τον προορισμό του.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές ανακάλυψαν τρία παρόμοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη γύρω περιοχή. Μέχρι τη στιγμή που οι βόμβες καναδικής κατασκευής έφτασαν στη Μόσχα, η κυβέρνηση στην Οτάβα είχε παράσχει στο Κίεβο βοήθεια αξίας σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον του ρωσικού στρατού.
Η πτήση του ουκρανικού drone UJ-22 ξεκίνησε από την περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας.
Μια δεξαμενή σκέψης με στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου, απέδωσε στη Μυστική Υπηρεσία της Ουκρανίας (SBU) την ενορχήστρωση της απόπειρας δολοφονίας.

Το drone μετέφερε εκρηκτικά m112, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτυχημένη επίθεση ήταν καναδικής προέλευσης.
Η αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του Putin ήρθε εν μέσω ενός κύματος εισβολών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο τους τελευταίους μήνες.
Μια μέρα μετά την αποτυχημένη επίθεση της 23ης Απριλίου, η Ρωσία κατέγραψε 10 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις συνοριακές περιοχές.

Η συγκαλυμμένη φύση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας εντός της ρωσικής επικράτειας καθιστά δύσκολη την καταμέτρησή τους.
Επικεφαλής της εκστρατείας «dro-nation» του Κιέβου είναι ο Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, ο οποίος «δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει τη θανατηφόρα φύση αυτών των drones που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν στόχους όπως στρατιώτες ή τανκς», σύμφωνα με το BBC.
«Όμως, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνησή του», συνέχισε το BBC, «αρνείται να μιλήσει για πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικό έδαφος».

Στις 6 Απριλίου, ο ουκρανός μεγιστάνας των οικονομικών και της βιομηχανίας όπλων, Volodymyr Yatsenko, εμφανίστηκε στο δίκτυο TSN με έδρα το Κίεβο και πρόσφερε ένα χρηματικό έπαθλο αξίας περίπου 549.000 δολαρίων σε κάθε εθνικό παραγωγό όπλων που καταφέρει να προσγειώσει ένα drone μέσα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας κατά την επερχόμενη Νίκη της Ρωσίας.

Ο ετήσιος εορτασμός της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας σηματοδοτεί την επέτειο της παράδοσης της Γερμανίας το 1945 στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.
Κάθε 9 Μαΐου, εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες συμμετέχουν σε πορείες σε όλη τη χώρα για να τιμήσουν την νίκη των Ρώσων.
Η τελετή περιλαμβάνει συνήθως ομιλίες από τον Ρώσο πρόεδρο και τον Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας επίσης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την ακύρωση των παρελάσεων κατά την Ημέρα της Νίκης στα σύνορα, μετά από έξαρση της δραστηριότητας των drone στην επικράτεια τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Στις 2 Μαΐου, ο Guardian υποβάθμισε τις απειλές για ουκρανική τρομοκρατική βία στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι ενώ «μια ουκρανική επίθεση με drone στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της Ημέρας της Νίκης θα ήταν ταπεινωτική για τον Puitn», η κυβέρνησή του δεν ακύρωσε τις πορείες της Ημέρας της Νίκης.

Διαφθορά στις Ουκρανικές τράπεζες

Χαρακτηρίζοντας τον επερχόμενο εορτασμό της Κόκκινης Πλατείας ως «πολύ νόμιμο» στρατιωτικό στόχο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στις 6 Απριλίου ο Yatsenko αποκάλυψε ότι η δική του εταιρεία όπλων, Dovbush, ήδη «ζεσταίνεται» να χτυπήσει την Μόσχα.
Οι ανησυχίες ότι ο Yatsenko μπορεί να μην συμμορφώνεται με τους εγχώριους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς στο «πιο διεφθαρμένο έθνος στην Ευρώπη» δεν ήταν αδικαιολόγητες.
Ο τραπεζικός μεγιστάνας δημιούργησε την καριέρα του εργαζόμενος στην Privatbank, ένα ουκρανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας μετά το Μαϊντάν εθνικοποίησε την τράπεζα το 2016, αφού 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τα ταμεία της.
Ένας τραπεζίτης κατηγόρησε αργότερα τον Yatsenko ότι συνέβαλλε στην χρεοκοπία της τράπεζας.
Ο τραπεζίτης Serhii Fursa, κατηγόρησε τον Yatsenko ότι διοχέτευσε τα μετρητά στους ιδιοκτήτες της Privatbank, δηλαδή στον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoisky: τον διαβόητο προστάτη τόσο του Προέδρου Zelensky όσο και του νεοναζιστικού τάγματος Azov.
«Το πρωί, απλοί Ουκρανοί έφεραν χρήματα στην Privatbank και το βράδυ, ο Igor Kolomoisky χρησιμοποίησε τα ίδια χρήματα για να πιει σαμπάνια στη Γενεύη», είπε ο Fursa.
«Ο Yatsenko ήταν υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι τα χρήματα αυτών των καταθετών πήγαιναν στον Kolomoisky».

Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Yatsenko απέσυρε «τα περισσότερα κεφάλαια από την τράπεζα την παραμονή της εθνικοποίησής της» το 2016, τα οποία στη συνέχεια μεταβίβασε στη σύζυγο και την κόρη του.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν στην κόρη του, Χάνα, ήταν εκείνα που ανήκαν σε γεωργική εταιρεία που κατείχε «23 ακίνητα, 500 οικόπεδα και 17 αυτοκίνητα».
Τον Φεβρουάριο του 2021, μια πτήση τσάρτερ που μετέφερε τον Yatsenko «γύρισε και αναγκάστηκε να προσγειωθεί» στην Ουκρανία ενώ ήταν καθοδόν προς τη Βιέννη.
Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν αμέσως τον Yatsenko με την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην Privatbank.
Το γραφείο του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς της Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει στην υπόθεσή του τον Σεπτέμβριο.

Ενώ ανακοίνωσε τον διαγωνισμό του για επίθεση με drone στην επερχόμενη παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου, ο Yatsenko δήλωσε ότι το drones δεν πρέπει μόνο να προσγειωθεί στην Κόκκινη Πλατεία, αλλά να είναι αναγνωρίσιμο ως ουκρανικό.
«Πρέπει να έχει ουκρανικά συνθήματα όπως «Δόξα στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ουκρανός τραπεζίτης.

Η σοβιετική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστή ως Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος στη Ρωσία, παραμένει πηγή εθνικής υπερηφάνειας στη χώρα μέχρι σήμερα.
Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, έχει ενσωματώσει τάγματα νεοναζί στον στρατό της και έχει σεβαστεί τους συνεργάτες των Ναζί της Ουκρανίας της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με επίσημες κρατικές τιμές.
Καθώς οι προοπτικές της νίκης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης εξασθενούν, η ελίτ της Ουκρανίας προωθεί ανοιχτά μια στρατηγική εναέριας τρομοκρατίας εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

loading...