Τσίπρας: «Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να δεχτεί συνεκμετάλλευση πριν τη λύση της μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία»

«Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια λογική συνεκμετάλλευσης πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που έχουμε με την γείτονα και αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στον Antenna και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο ακριβής διάλογος

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε «απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί ήμουν εγώ αυτός ο οποίος υπέγραψα το 2019 τις συμφωνίες με ΕΧΟΝ MOBILE και TOTAL για τα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και έκτοτε, δύο από τα οικόπεδα αυτά, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αποχώρησαν. Και βλέπουμε ότι αυτά τα 4 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της συνολικής στρατηγικής και της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας στις ΑΠΕ. Άρα, εμείς τι λέμε: Λέμε ότι οτιδήποτε έχει υπογραφεί, θα πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες και αν υπάρχει να αξιοποιηθεί. Αλλά από δω και πέρα, θα πρέπει να κάνουμε στροφή, ουσιαστική στροφή στις ΑΠΕ. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις ενεργειακές κοινότητες, να ενισχύσουμε τα καλώδια διασύνδεσης, ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αφρική, με τη Μέση Ανατολή.

Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε υποθαλάσσια αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, που είναι ο ήλιος, που είναι οι δυνατότητες της χώρας να γίνει πραγματικά ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή η τοποθέτησή σας χρησιμοποιείται και από κάποιους οι οποίοι κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, γιατί έχει παρόμοιες τοποθετήσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, μιλώ για τον κ. Βελόπουλο, για παράδειγμα, ο οποίος λέει ότι αυτές οι τρεις δυνάμεις, είναι έτοιμες μετεκλογικά, να δώσουν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου στην Τουρκία. Να κάνουν εθνικές υποχωρήσεις. Και θέλω, παρακαλώ, να έχω μια απάντησή σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι καμία δύναμη πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Πιστεύω ότι καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια λογική συνεκμετάλλευσης πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που έχουμε με την γείτονα και αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τουλάχιστον πριν απ’ αυτό, καμιά πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε ν’ ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Πιστεύω λοιπόν ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή, την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει την επομένη των εκλογών στην Τουρκία, που είναι σε μια εβδομάδα περίπου από σήμερα, και αν θα επανεκλεγεί ο Ερντογάν ή αν θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση και ποια θα είναι η γραμμή της σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Αν θα υπάρξει μια ηρεμία και μια θετική ατζέντα ή αν θα ξαναρχίσουμε το γαϊτανάκι της έντασης.

loading...