Το χειρότερο σενάριο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας αλλά δεν είναι απίθανο

Στην ωμή παραδοχή ότι ένας πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας δεν είναι ένα απίθανο σενάριο προχώρησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας, Karel Rehka, ο οποίος κάλεσε σε αυξημένη ετοιμότητα το στρατό της Τσεχίας.
«Θεωρούμε ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Αλλά δεν είναι απίθανο.
Αντιθέτως, είναι πιθανό» υπογράμμισε ο Rehka μιλώντας σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της Τσεχίας.

Έτοιμοι για πόλεμο

Σύμφωνα με τον Rehka, οι ένοπλες δυνάμεις της Τσεχίας προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να ανταποκριθούν στις αυξημένες προκλήσεις καθώς δεν αποκλείεται το σενάριο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με έναν τεχνολογικά ανώτερο αντίπαλο, όπως είναι η Ρωσία.
Όπως είπε, «η Ρωσία βρίσκεται επί του παρόντος σε μια πορεία σύγκρουσης με τη Συμμαχία».

Σε συναγερμό η Τσεχία

«Οι υποχρεώσεις μας απέναντι στη Συμμαχία θα απαιτούσαν να συμμετάσχουμε ενεργά σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με έναν πιθανό εχθρό» υπογράμμισε ο Rehka, τονίζοντας ότι δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία, η εθνική ασφάλεια της Τσεχίας πρέπει να ενισχυθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Rehka επισήμανε την ανάγκη να ξεπεραστεί άμεσα η εξάρτηση της χώρας από τον ενεργειακό εφοδιασμό της από τη Ρωσία.
Επιπλέον, προειδοποίησε τους συνομιλητές τους και για τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από την Κίνα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Πρόβα πολέμου

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι από χθες Δευτέρα 29 Μαΐου η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Arctic Challenge σε Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, με τη συμμετοχή περίπου 150 μαχητικών αεροσκαφών από χώρες της Δύσης – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Τον συντονισμό της φετινής άσκησης έχει η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας, του νεότερου μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, η Φινλανδία αποφάσισε να βάλει τέλος στην ουδετερότητα και την αδέσμευτη στρατιωτική στάση δεκαετιών, και τον προηγούμενο μήνα έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Arctic Challenge

Η άσκηση Arctic Challenge διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και φέτος συμμετέχουν 14 χώρες: 12 μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία (που φιλοδοξεί να ενταχθεί σύντομα στη Συμμαχία) και η Ελβετία.
Μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γαλλικά Rafale και Mirage, F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία, φινλανδικά και ελβετικά F-18, καθώς και σουηδικά Gripen παίρνουν μέρος στην φετινή Arctic Challenge, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.
Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο της Νορβηγίας και την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken στη Φινλανδία.

loading...