Τι δεν «βλέπει» καμία δημοσκόπηση: Η «ψήφος αποδοκιμασίας» που θα δώσει την επόμενη κυβέρνηση – Πώς κερδίζουν τα μικρά κόμματα

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών θα πάει στην κάλπη χωρίς να γνωρίζει τι θα ψηφίσει και αυτό πλέον το επιβεβαιώνουν και οι φιλοκυβερνητικοί δημοσκόποι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα ποσοστό περίπου 25% μπορεί να δηλώνει στα γκάλοπ ότι θα ψηφίσει… κάποιο συγκριμένο κόμμα, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι σίγουρο ακόμη για το πού θα ρίξει τη ψήφο του, σύμφωνα με όσα δήλωσε φιλοκυβερνητικός δημοσκόπος.

Πρόκειται για ένα 25% που επί της ουσίας θέλουν να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κυρίως ηλικίας 45 έως 50 ετών, σε μεγάλο ποσοστό.

Η ερώτηση απευθύνεται σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το τάδε ή το δείνα κόμμα και όχι στους αναποφάσιστους και είναι η εξής: «Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξετε την επιλογή σας ή είστε απολύτως βέβαιοι ότι έχετε καταλήξει στο κόμμα που θα ψηφίσετε;».

Δημοσκόπος, που μόνο κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ (ιδίως), μα και ΠΑΣΟΚ, δεν είναι, ο οποίος επιχείρησε να διερευνήσει αυτό το πεδίο, αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις (ένα ποσοστό 20% με 25% του εκλογικού σώματος δηλαδή), από εκείνους που απαντούν ότι έχουν επιλέξει κόμμα (δεν είναι στους αναποφάσιστους δηλαδή), παραδέχεται ότι μέχρι τις κάλπες μπορεί να αλλάξει τελικά προτίμηση και να κατευθύνει την ψήφο του αλλού, ή ακόμα και να μην πάει στις κάλπες, αλλά να απέχει.

Αυτό το στοιχείο αυξάνει το βαθμό ρευστότητας του εκλογικού σώματος, καθιστά στην πραγματικότητα κάθε εκτίμηση για το αποτέλεσμα ιδιαίτερα επισφαλή και ανατρέπει προγνωστικά μοντέλα.

Ουσιαστικά το πεδίο της «αδιευκρίνιστης ψήφου» αφορά περίπου στο 35% των ψηφοφόρων σήμερα και επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι ένα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος αποφασίζει τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και το… πρωί της Κυριακής των εκλογών, για το κόμμα που θα ψηφίσει. Διότι υπάρχει και ένα 10% με 12%, που ήδη δηλώνει ότι δεν ξέρει ακόμα τι θα ψηφίσει – οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι».

Επί της ουσίας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για όλους αυτούς είναι ότι πλέον δεν τους έχουν αφήσει επιλογές, καθώς εκτός των άλλων έχουν αποκλείσει 13 κόμματα (τα 12 είναι συντηρητικά, πλην δηλαδή το «Ευ»), όπως το κόμμα «Έλληνες», το κόμμα των Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Εδώ αναμένεται να υπάρξει ένα… spread, καθώς θα δούμε πολλά μικρά κόμματα που κανονικά θα έπαιρναν μικρά ποσοστά, τώρα θα δουν να φτάνουν κοντά στο 1-1,5%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κόμματος «Νίκη», το οποίο πριν από λίγες ημέρες δεν το γνώριζε κανείς και έπαιρνε κοντά στο 0,3% να βρίσκεται τώρα κοντά στο 1,5%.

Επί της ουσίας θα δούμε πολλά κόμματα που πιθανότατα δεν θα μπουν στη Βουλή να εισπράττουν την αντικυβερνητική ψήφο. Τέλος αυτό που αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό της εθνικιστικής δεξιάς (περί του 25%) θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει αποδοκιμασία στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως στην απόφαση του Αρείου Πάγου να «κόψει» από τις εκλογές 2023 τα 13 κόμματα.

loading...