Στις Δημοκρατίες, όλες οι ψήφοι μετρούν το ίδιο. Ακόμη…

Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, όπως σε όσες προηγήθηκαν και σε όσες θα ακολουθήσουν, στις αναμετρήσεις του μέλλοντος, ανοίγουν μεγάλα ζητήματα… από σπόντα.

Μεγάλες αλήθειες. Που καθορίζουν το σήμερα και προϊδεάζουν για το αύριο. Με όρους εναρμόνισης των πολιτικών αφηγημάτων με τις κοινωνικές προτεραιότητες.

Στη σκιά της αποστροφής Τσίπρα για τις ψήφους των πολιτών που στο παρελθόν ψήφισαν Χρυσή Αυγή, και φλέρταραν να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, υπάρχει ο συνήθης αποπροσανατολισμός της ουσίας. Φυσικά και ο πρώην πρωθυπουργός… παίζει με τις ψήφους των πολιτών αυτών, και τους κλείνει το μάτι για να ενισχύσει το εκλογικό αποτύπωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πίσω από αυτόν τον αποπροσανατολισμό ωστόσο, κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια. Στις Δημοκρατίες, όλες οι ψήφοι μετρούν το ίδιο. Δεν γίνεται διάκριση, ανάλογα με το τι ψηφίζει κάθε πολίτης. Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία του πολιτεύματός μας. Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ισοτιμίας της ψήφου.

Ακόμη τουλάχιστον… Όσο εκείνοι που φροντίζουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας, παραμένουμε περισσότεροι από εκείνους που την υπονομεύουν.

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

https://ysterografa.gr

loading...