Ρωσία και ΝΑΤΟ «σκοτώνονται» για τον Βόρειο Πόλο! Κίνηση «ματ» η παράταξη οπλισμένων παγοθραυστικών της Μόσχας στην Αρκτική;

Θα δώσουν το πλεονέκτημα στην Ρωσία στην επικείμενη μάχη για την περιοχή της Αρκτικής;
Η αρχή της χιλιετίας συνέπεσε με την κορύφωση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την περιοχή της Αρκτικής, σχηματίζοντας μία ολοκαίνουργια σειρά από προκλήσεις και απειλές για την Ρωσία. Η ανάπτυξη βόρειων επεκτάσεων θεωρείται προτεραιότητα όχι μόνο για αναγνωρισμένα αρκτικά κράτη, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Δανία, η Νορβηγία και ο Καναδάς, αλλά επίσης από χώρες που δεν συνορεύουν με την περιοχή, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Κίνα. Έτσι, η Αρκτική βρίσκεται υπό την συνεχή επιτήρηση του ΝΑΤΟ.

Το ενδιαφέρον είναι λογικό: τεράστια ανέγγιχτα αποθέματα από σπάνια μέταλλα, υδρογονάνθρακες και βιοπόρους. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκεται η συντομότερη διαδρομή (και κατ’ επέκταση οικονομικά κερδοφόρα) πορεία από την Ασία στην Ευρώπη, η γνωστή Northern Sea Route (NSR, δηλαδή «Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας»). Σήμερα, αυτή η γραμμή, όπως και όλη η περιοχή της Αρκτικής, ελέγχεται από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλες θέλουν και αυτές μερίδιο της διαδρομής, «και όπως ήδη ξέρουμε, για να επιτύχει τους στόχους του, ο Λευκός Οίκος δεν σταματάει πουθενά».

Έτσι, το ερώτημα που θέτει η ρωσική SvPressa τώρα είναι το εξής: πώς μπορεί να απαντήσει η Ρωσία;

Στόλος Παγοθραυστικών: Είναι η Απάντηση;
Το γεγονός πως μόνο η Ρωσία διαθέτει έναν στόλο σύγχρονων και μοναδικών παγοθραυστικών είναι παγκόσμια γνωστό. Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει έναν ειρηνικό τομέα της αρκτικής περιοχής. Πολύ λίγα ξέρουμε για το στρατιωτικό κομμάτι.

Στο σύντομο μέλλον, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα λάβει τέσσερα τεράστια παγοθραυστικά, ικανά να κάνουν την Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας όχι μόνο την γρηγορότερη, αλλά και την ασφαλέστερη διαδρομή μεταφορών. Αυτά τα μαχητικά παγοθραυστικά, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν εμφανιστεί σε όλη την αρκτική ακτή, είναι ικανά να απωθήσουν εναέριες επιδρομές και να χτυπήσουν νατοϊκά συστήματα σε θάλασσα και ακτές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ανάπτυξη και δημιουργία μαχητικών παγοθραυστικών, τα οποία είναι οπλισμένα, αναμένεται να λύσει ένα μεγάλο μερίδιο προβλημάτων στην περιοχή, που σχετίζονται φυσικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Τα Τρία Μεγαλύτερα Προβλήματα που Λύνουν

Αρχικά, ένα παγοθραυστικό σκάφος (συμπεριλαμβανομένων όλων των τεχνικών και επιχειρησιακών συστημάτων του) είναι ικανό να πραγματοποιήσει μία μαχητική αποστολή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όλη την διάρκεια του χρόνου.

Δεύτερον, ούτε χαμηλές θερμοκρασίες, ούτε ισχυροί άνεμοι, αλλά ούτε και υψηλό επίπεδο δονήσεων (που δημιουργείται από το σπάσιμο των πάγων, το πάχος των οποίων ξεπερνάει τα 1,7 μέτρα) μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των οπλικών του συστημάτων.

Και τρίτον, για την κατασκευή του πλοίου (κυρίως του κύτους του), χρησιμοποιούνται υλικά που δεν διαβρώνονται, ακόμη και σε ακραία υγρασία και υπό εξωφρενικό επίπεδο αλατότητας θαλασσινού νερού.

 

loading...