Πώς οι Αμερικανοί ακυρώνουν τις δικές τους κυρώσεις μέσω… Ινδίας

Η Ρωσία πρώτη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο παρά τις κυρώσεις και οι ΗΠΑ πρώτες (στην Δύση) στην αγορά… ρωσικού πετρελαίου!

H Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον πλανήτη παρά τις κυρώσεις και το πλαφόν που έχει επιβάλει στην τιμή του η Δύση με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος… αγοραστής του!

Συγκεκριμένα, η Ρωσία πουλάει στην Ινδία τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και μετέπειτα η Ινδία τις πουλάει στις ΗΠΑ!

Αυτή την στιγμή η Ρωσία εξάγει 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα ξεπερνώντας την συνολική εξαγωγή του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι δύο χώρες του Κόλπου εξάγουν μαζί γύρω στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια περίπου την ημέρα.

Η πλειοψηφία της ποσότητας του ρωσικού πετρελαίου πηγαίνει σε Κίνα και Ινδία. Η Ινδία ειδικότερα έχει αυξήσει τις αγορές της κατακόρυφα και εν συνεχεία μεταπουλάει τις ποσότητες αυτές σε υψηλή τιμή.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση όμως είναι ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν από την Ινδία αν και έχουν γνώση πως το πετρέλαιο που παίρνουν είναι ρωσικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με πέρσι οι ΗΠΑ αγοράζουν τριπλάσια ποσότητα πετρελαίου από την Ινδία.

Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ ακυρώνουν στην πράξη από μόνες τους τις κυρώσεις που επιβάλουν στην Ρωσία.

Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος γιατί αγοράζουν από την Ινδία.

Ο λόγος είναι απλός: Προσπαθούν να κρατήσουν το Νέο Δελχί ευχαριστημένο μήπως και αποφασίσει να συνταχθεί με το δυτικό «μπλοκ».

Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Το ίδιο έλπιζαν και για την Βραζιλία του Λούλα, ξεχνώντας όμως πως ο Λούλα πρωτίστως ενδιαφέρεται για τα βραζιλιάνικα συμφέροντα και τίποτε άλλο.

 

loading...