Πέντε εβδομάδες μέχρι τη… χρεοκοπία των ΗΠΑ

– Κραυγή από Yellen, μαλώνουν στο Κογκρέσο, εν αναμονή οι οίκοι

Φόβοι στον οικονομικό κόσμο ότι μια άμεση χρεοκοπία των ΗΠΑ – και η οικονομική αναταραχή που πιθανότατα θα ακολουθήσει – θα μπορούσε να είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά

Οι παρατηρητές του ανώτατου ορίου του χρέους έχουν σημειώσει την 15η Ιουνίου στα ημερολόγιά τους εδώ και εβδομάδες ως μια σημαντική ημερομηνία.
Το κρίσιμο ερώτημα: Θα έχει η κυβέρνηση αρκετά χρήματα για να παραμείνει ζωντανή μέχρι τότε;
Μια νέα επιστολή της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen αναφέρει ότι η εκτίμησή της είναι ότι η απάντηση είναι όχι.
“Η καλύτερη εκτίμησή μας”, αναφέρει στην επιστολή, “είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Ιουνίου, και ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους πριν από αυτό το διάστημα”.
Η επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας 1η Μαΐου 2023 και απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τους φόβους στον οικονομικό κόσμο ότι μια άμεση χρεοκοπία – και η οικονομική αναταραχή που πιθανότατα θα ακολουθήσει – θα μπορούσε να είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά.
Αυτή ήταν η πρώτη ενημέρωση της Yellen σχετικά με το ζήτημα που παρακολουθείται στενά από τον Ιανουάριο, όταν προέβλεψε ότι η ημερομηνία Χ θα μπορούσε να είναι μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες

Τα μέσα Ιουνίου είναι μια σημαντική περίοδος για τις συνομιλίες σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους, διότι είναι η επόμενη φορά που τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών θα δουν μια σημαντική εισροή χρημάτων.
Οι φορολογούμενοι θα δώσου τη δεύτερη δόση των εκτιμώμενων φόρων τους για το 2023 περίπου εκείνη την περίοδο.
Στην επιστολή της, η Yellen αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη να φτάσει σε αυτή την ημερομηνία της 15ης Ιουνίου, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό “η πραγματική ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα να είναι αρκετές εβδομάδες αργότερα από αυτές τις εκτιμήσεις”.
Στις 27 Απριλίου, ο γενικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών είχε υπόλοιπο περίπου 296,2 δισ. δολάρια.
Το ισοζύγιο μπορεί να βελτιωθεί για λίγες ακόμη ημέρες, καθώς επεξεργάζονται οι τελικές φορολογικές δηλώσεις του Απριλίου, προτού αρχίσει μια σταδιακή πτώση.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι το μηδενισμό του υπολοίπου – και η χρεοκοπία που θα ακολουθούσε – θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη πτώση στις αγορές και πιθανότατα να προκαλέσει άμεση ύφεση με περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις που θα γίνονταν αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι εμπειρογνώμονες βλέπουν τη “ζώνη μέγιστου κινδύνου” τον Ιούλιο

Η επιστολή της Δευτέρας από την Yellen προσφέρει μια πιο επιθετική εκτίμηση από αυτές που παρήγαγαν πρόσφατα μια σειρά εξωτερικών αναλυτών, οι οποίοι υποβαθμίζουν τις πιθανότητες μιας χρεοκοπίας τον Ιούνιο.
Μία από αυτές τις επικαιροποιημένες προβλέψεις προήλθε από την Wrightson ICAP, έναν στενό παρατηρητή των δισεκατομμυρίων που εισρέουν και εξέρχονται καθημερινά από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο ερευνητικός όμιλος εστιάζει τώρα περισσότερο σε αυτό το σημείο στα τέλη Ιουλίου ως την “μέγιστη επικίνδυνη ζώνη” για χρεοκοπία, σύμφωνα με μια νέα προοπτική που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Η Wrightson ICAP εξακολουθεί να προβλέπει πιθανότητα αθέτησης πληρωμών 10-20% πριν από την εν λόγω ημερομηνία της 15ης Ιουνίου.
Το “διάστημα εμπιστοσύνης της Wrightson ICAP γύρω από τις προβλέψεις μας για τον Ιούνιο στενεύει λίγο με κάθε μέρα που περνάει, καθώς τα περιθώρια για εκπλήξεις μειώνονται”, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος Lou Crandall στο Yahoo Finance.
Ο Michael Pugliese, διευθυντής και ανώτερος οικονομολόγος της εταιρικής και επενδυτικής τράπεζας της Wells Fargo, έσπευσε επίσης να υπογραμμίσει ότι τα δισεκατομμύρια που έχει το Υπουργείο Οικονομικών είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με βεβαιότητα.
“Πιθανότατα θα τα καταφέρουν μέχρι το τέλος Ιουλίου, αλλά το πιθανόν είναι μια πολύ διαφορετική λέξη όταν μιλάμε για μια τυχαία χρεοκοπία”, σημείωσε σε συνέντευξή του, συζητώντας για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν αν οι προβλέψεις πέσουν έξω.

Απαραίτητη η συμφωνία

Οι ειδικοί σπεύδουν επίσης να σημειώσουν ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τις 15 Ιουνίου, έχει ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να παραμείνει στη ζωή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού χωρίς συμφωνία.
Άλλες αναλύσεις που παρακολουθούνται στενά αναμένονται σύντομα από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) και από το Bipartisan Policy Center, τα οποία πρόκειται να δημοσιεύσουν τις δικές τους εκτιμήσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς λαμβάνουν υπόψη τους μια πλήρη εικόνα από την πρόσφατη φορολογική περίοδο.
Σε δήλωσή του, ο Shai Akabas του Bipartisan Policy Center δήλωσε ότι το να φτάσουν οι ΗΠΑ τόσο κοντά στη χρεοκοπία είναι “μια θέση που δεν αρμόζει σε μια χώρα που θεωρείται ο θεμέλιος λίθος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προσθέτει μόνο αβεβαιότητα σε μια ήδη κλονισμένη οικονομία”.
Το CBO ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την επικαιροποιημένη έκθεσή του στις 12 Μαΐου.

Σοβαρή βλάβη

Στο σημείωμά της, η Yellen κατέληξε με την υπόσχεση να ενημερώσει το Κογκρέσο τις επόμενες εβδομάδες και επανέλαβε τις εκκλήσεις της προς το Κογκρέσο να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό.
Σημειώνει ότι η αντιπαράθεση του 2011 για το όριο του χρέους οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία, παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία.
“Η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών”, έγραψε.
Η Yellen περιέγραψε επίσης ένα νέο “έκτακτο μέτρο” – τους λογιστικούς ελιγμούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπουργείο της για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποφύγει μια χρεοκοπία για περιορισμένο μόνο χρονικό διάστημα – στην επιστολή της Δευτέρας.
Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναστείλει προσωρινά την έκδοση κρατικών τίτλων της σειράς State and Local Government Series (SLGS) του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα “στερήσει από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των οικονομικών τους”.
Προς το παρόν, οι νομοθέτες και ο Λευκός Οίκος παραμένουν σε αντιπαράθεση για το θέμα με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους μαζί με μια σειρά διατάξεων που προκαλούν το θυμό στους Δημοκρατικούς.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Biden απαιτεί από τους νομοθέτες να περάσουν απλώς μια καθαρή αύξηση και να διαπραγματευτούν αργότερα για άλλες διατάξεις.

loading...