Οι Aμερικανοί αναγνωρίζουν ότι χτυπήθηκε το Patriot

– Οι Ρώσοι αποδεκατίζουν 3 ουκρανικές ταξιαρχίες σε σύνολο 12… πριν την αντεπίθεση

Τελικά οι Ουκρανοί λένε παραμύθια… αφού δήλωσαν ψευδώς ότι κατέρριψαν 6 υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal (στιλέτο σημαίνει το όνομα του πυραύλου)… αλλά πως τελικά χτυπήθηκε το αμερικανικό σύστημα Patriot;
Ο πύραυλος Kinzhal αναπτύσσει ταχύτητες 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και κατά την κάθοδο του προς τον στόχο κανένα σύστημα αεράμυνας, ούτε τα αναβαθμισμένα Patriot μπορούν να αντιμετωπίσουν…
Αυτό το ξέρουν οι αμερικανοί, το ξέρουν οι ρώσοι και το κατάλαβαν οι Ουκρανοί, αφού από τους 6 Kinzhal που εκτόξευσαν στις 16 Μαίου 2023… κανένας δεν καταρρίφθηκε…
Εν τω μεταξύ οι ρώσοι αποδεκατίζουν 3 Ουκρανικές ταξιαρχίες σε σύνολο 12… και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση των Ουκρανών…
Στο Bakhmut όπου διεξάγονται οι πιο σκληρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις και οι Wagner συνεχίζουν την προέλαση τους σε λίγες ημέρες όλο το Bakhmut θα πέσει… οι Ουκρανοί σημείωσαν κάποιες επιτυχίες λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut αλλά η απάντηση τους ήταν αδύναμη… οι ρώσοι έχουν τον έλεγχο των κινήσεων….

Reuters: Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί δυνατή την επισκευή του συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot (SAM) που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία στο Κίεβο πιθανότατα καταστράφηκε, αλλά θα μπορούσε να επισκευαστεί στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters

Σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων, το Patriot πιθανότατα «δέχθηκε κάποια ζημιά» από το χτύπημα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Το σύστημα αεράμυνας, «προφανώς, δεν καταστράφηκε» ολοσχερώς.
«Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συζητούν ήδη τον καλύτερο τρόπο επισκευής του συστήματος και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί να απομακρυνθεί από την Ουκρανία».
Η αμερικανική πλευρά αναμένει να λάβει επιπλέον πληροφορίες για το τι συνέβη.
Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ζημιά στα συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία… αλλά διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να επισκευάσει το Patriot.
To ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot στο Κίεβο με υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.

Αποκάλυψη Hersh: Ευρωπαίοι με επικεφαλής την Πολωνία ζητούν από τον Zelensky να σταματήσει τον πόλεμο

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχώρησε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh, ο οποίος υποστηρίζει πως μια ομάδα κρατών της Ευρώπης με επικεφαλής την Πολωνία προτρέπει μυστικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Της ομάδας των κρατών της ΕΕ ηγείται η Πολωνία.
Η ομάδα αυτή καλεί κρυφά τον Zelensky να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τη σύγκρουση, ακόμα και αν αυτό απαιτεί την παραίτησή του» υποστηρίζει ο Hersh, αναφέροντας πως σε αυτήν την ομάδα είναι κράτη της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, όπως η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Lavrov (Ρωσία): Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόλις οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν χρειάζονται άλλο την κυβέρνηση Zelensky διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος υποστήριξε πως είναι συνήθης τακτική των Αμερικάνων να εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους, όπως έκαναν και στο Αφγανιστάν.
«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την αφγανική κυβέρνηση, στην οποία είχαν στηριχθεί κατά τη διάρκεια της 20ετούς και πλέον αμερικανικής κατοχής της χώρας.
Ελπίζω οι σύγχρονοι πολιτικοί να προσέξουν την ιστορία.
Οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν γράψει πολλά για αυτό.
Προβλέπουν ότι όλο αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό το χρειάζονται οι Αμερικάνοι.
Αυτοί οι άνθρωποι, η κυβέρνηση του Κιέβου θα είναι στην εξουσία για όσο καιρό τους χρειάζονται οι ΗΠΑ» υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Tsargrad TV ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι Πολωνοί το ξεκόβουν στην Ουκρανία: Δεν είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε F16

Δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μαχητικά αεροσκάφη F16 στην Ουκρανία υποστήριξε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrej Duda αναφερόμενος στο μόνιμο πλέον αίτημα του Κιέβου για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.
Πάντως, ο Πολωνός πρόεδρος υπογράμμισε πως η χώρα του παρέδωσε σχεδόν όλο το στόλο των MiG-29 που είχε, στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως οι Ουκρανοί πιέζουν έτσι ώστε να λάβουν 40 με 50 μαχητικά F16, προκειμένου να σχηματίσουν τρεις ή τέσσερις μοίρες προκειμένου να ενισχύσουν την προστασία του εναέριου χώρου τους.

Οι Ρώσοι καταστρέφουν τις ταξιαρχίες των Ουκρανών

Η ρωσική ομάδα «Νότος» χτύπησε τις συγκεντρώσεις ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) κοντά στο Bakhmut και άλλους οικισμούς με πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος.
Συγκεκριμένα χτυπήθηκαν ουκρανικά στρατεύματα στις περιοχές των οικισμών Bakhmut, Minkovo, Kurakhovo και Gornyak».
Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν τα σημεία προσωρινής ανάπτυξης των ταγμάτων της 24ης και 57ης χωριστής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Επίσης δέχθηκε ισχυρό πλήγμα η 110η ξεχωριστή μηχανοκίνητη ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Avdiivka, καθώς και η 24η ταξιαρχία στην περιοχή Dzerzhinsky.
Ρουκέτες από το βαρύ φλογοβόλο σύστημα Solntsepek έπληξαν τη συσσώρευση στρατιωτών του τάγματος της 127ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας»,

Το 70% της 79ης ταξιαρχίας αεροπορικής επίθεσης της Ουκρανίας αποδεκατίστηκε

Οι ρωσικές δυνάμεις εξόντωσαν τουλάχιστον το 70% των στρατιωτών της ουκρανικής ταξιαρχίας επίθεσης στη Maryinka
Η 79η χωριστή ταξιαρχία αεροπορικής επίθεσης προσπάθησε να αποσυρθεί με την υποστήριξη του πυροβολικού της, αλλά οι Ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν αυτή την προσπάθεια.
Οι Ουκρανοί είχαν περιορισμένο απόθεμα πυρομαχικών.
Οι ρώσοι ελέγχουν τους δρόμους κοντά στη Maryinka.
Τουλάχιστον το 70% της Ουκρανικής ταξιαρχίας καταστράφηκε».

Η υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία αρχίζει να μειώνεται

Το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια εκτιμάει ότι η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία αρχίζει να μειώνεται
Επίσης προβλέπει επίσης ότι η τρέχουσα φάση έντονων εντάσεων στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα είναι μακροχρόνια.
«Είμαστε ξεκάθαρα εγκλωβισμένοι σε μια περίοδο έντονης και πιθανώς παρατεταμένης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Και δεν έχουμε κάποιο μαγικό για να το αντιμετωπίσουμε.
Αυτός ο πόλεμος η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αμυνθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της άνω βουλής του Κογκρέσου, Menedez, που εκπροσωπεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, παραδέχτηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του κόσμου δεν καταδικάζουν, σε αντίθεση με τη Δύση, τις ενέργειες της Ρωσίας στην κρίση, γύρω από την Ουκρανία.
«Και ενώ μπορούμε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι περισσότερα από 140 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έναντι 35 αποχών, αυτά τα 35 κράτη, όπως τόνισαν πρόσφατα οι Financial Times, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού»

«Ανίκητος ο εχθρός των ΗΠΑ»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Salivan, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία έχει γίνει ένας αδυσώπητος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ρωσία υπό τον Putin είναι ένας αδυσώπητος αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Putin πιστεύει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, σε μια σύγκρουση πολιτισμών.
Πρέπει να κατανοήσουμε τον εχθρό»

Μίλησε, μάλιστα, για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος ασφαλείας που στρέφεται κατά της Ρωσίας από τη συλλογική Δύση.
«Δεύτερον, πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε, μέσω του ΝΑΤΟ και της εντατικής διμερούς και πολυμερούς διπλωματίας, μια αρχιτεκτονική ασφάλειας που προστατεύει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο από τη ρωσική επιθετικότητα».

«Τρίτον, δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στη ρωσική κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρώην πρέσβης.
Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τη διπλωματική συνεργασία με τη Ρωσία.
Τέταρτον, όσο δύσκολο κι αν είναι να διεξάγουμε διπλωματία σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να αρνηθούμε να συνεργαστούμε με την ρωσική κυβέρνηση όταν το απαιτούν τα συμφέροντά μας τόνισε ο Salivan που ήταν επικεφαλής της πρεσβείας στη Ρωσία το 2020-2022.

Το καλοκαίρι εξαντλείται η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Από το τελευταίο τεράστιο πακέτο βοήθειας που ενέκρινε το Κογκρέσο για την Ουκρανία έχουν απομείνει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, ανέφερε το Politico.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια, άμεση δημοσιονομική βοήθεια, εκπαίδευση, χρηματοδότηση για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη και άλλα είδη βοήθειας.

Μόλις τα τελευταία 6 δισεκατομμύρια δολάρια τελειώσουν, το Πεντάγωνο δεν θα μπορεί να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει σύντομα περισσότερες δαπάνες για τον πόλεμο.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden είπε στο Politico ότι ο Λευκός Οίκος συζητά ένα νέο πακέτο ώστε τα όπλα να συνεχίσουν να ρέουν προς την Ουκρανία.
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «πλήρης αφοσιωμένες» στην μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας»

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσικές επιθέσεις σε Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna στις 16 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Masyutivka (περίπου 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Kupyansk) και του Novoselivske (περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove).
Στοιχεία της 6ης Συνδυασμένης Στρατιάς Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια) κατέλαβαν τη Masyutivka και ώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις πέρα από τη δυτική όχθη του ποταμού Oskil στις 15 Μαΐου.
Γεωγραφικά ρωσικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου έδειξαν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να χτυπούν ουκρανικές θέσεις ανατολικά της Masyutivka

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να αναπτύσσουν επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από τη Λευκορωσία για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιφέρεια Luhansk.
Η ανεξάρτητη οργάνωση παρακολούθησης The Belarusian Hajun Project ανέφερε την ανάπτυξη στρατιωτικού φορτίου από την Περιφέρεια Brest, της Λευκορωσίας, προς την περιοχή Luhansk
Τρένο μετέφερε περίπου 40 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και τουλάχιστον 200 στρατιώτες στον σταθμό Gukovo στην περιφέρεια Rostov, στη Ρωσία, που βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα ανατολικά της περιφέρειας Luhansk.

Επιθέσεις στην κατεύθυνση Kreminna-Lyman

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Kreminna-Lyman στις 16 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στη Bilohorivka (περίπου 13 χιλιόμετρα νότια της Kreminna).
Στοιχεία του 20ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) έπληξαν τις ουκρανικές δυνάμεις με ένα drone στο δρόμο μεταξύ Terny και Novosadove, αμφότερα σε απόσταση 17 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Kreminna….

Νέα εδαφικά κέρδη των ρώσων στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν νέα κέρδη στο Bakhmut στις 16 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σημείωσαν οριακά κέρδη στο νοτιοδυτικό Bakhmut κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut).
Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε στις 15 Μαΐου ότι οι Wagner προχώρησαν 220 μέτρα στο Bakhmut και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν επί του παρόντος 1,59 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης σε σύνολο 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν στις 15 και 16 Μαΐου ότι οι Wagner έχουν εκκαθαρίσει αρκετές υπόλοιπες αμφισβητούμενες περιοχές στο δυτικό Bakhmut και ελέγχουν τουλάχιστον τις μισές από αυτές τις περιοχές.
Οι Wagner πιθανότατα θα ανακοινώσουν ότι έχουν κόψει τη διαδρομή από το Bakhmut προς το Khromove έως τις 17 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις κοντά στην Bohdanivka (6 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και στο Hryhorivka (9 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) στις 15 και 16 Μαΐου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές αεροπορικές μονάδες κατέστρεψαν μια υπερυψωμένη διάβαση κοντά στο Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut).
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη γέφυρα για να μεταφέρουν προμήθειες και ενισχύσεις κατά μήκος του T0504 στο Bakhmut.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο Bakhmut και διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Ivanivske

Επιθέσεις στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου της πόλης Avdiivka-Donetsk στις 16 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έκαναν οριακές προόδους εντός της Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Denis Pushilin ισχυρίστηκε στις 16 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν κοντά στο Pervomaiske (11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) και στην Avdiivka, όπου οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να βρίσκονται «σε κοντινή απόσταση» από το χημικό εργοστάσιο Avdiivka Coke στα βόρεια προάστια.

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_162023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_May_162023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_162023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_May_162023.png

To Bakhmut
Bakhmut-2-656x1024.jpg
Νεκρός αμερικανός στρατιώτης στο Bakhmut
nick-768x428.jpg

www.bankingnews.gr

loading...