Οι στενοί δεσμοί της Ρωσίας με την Κίνα υπονομεύουν τις σχέσεις της με την Ινδία

Χωρίς να έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση του 18ου γύρου της συνάντησης σε επίπεδο διοικητών σωμάτων (CCL) μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας στην περιοχή Chushul-Maldo στις 23 Απριλίου 2023, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη διμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ινδίας και της Κίνας πριν από τη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας Shangai (SCO) στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Eurasian Times, υπήρχαν μεγάλες ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σημαντική ανακάλυψη στην αντιπαράθεση για τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου στο ανατολικό Λαντάκ μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.
Οι ελπίδες βασίζονταν στην αιφνίδια απόσυρση της Κίνας από την περιοχή Gogra-Hot Spring (PP-15) στις 2022 Σεπτεμβρίου εν όψει της συνόδου κορυφής του SCO στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διμερούς συνάντησης μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ινδίας και της Κίνας δεν προχώρησε τίποτα ιδιαίτερο, εκτός από το ότι οι δύο χώρες σκλήρυναν τις αντίστοιχες θέσεις τους.

Η … περίεργη παρέμβαση Shoigu

Όμως, κάτι περίεργο συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της SCO στις 28 Απριλίου και δεν σχετιζόταν με κάποιο ζήτημα μεταξύ Ινδίας και Κίνας.
Πρόκειται για την ομιλία που εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτό το βήμα της συνάντησης του SCO για να χτυπήσει τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
Αυτό που ήταν πιο περίεργο και εκπληκτικό ήταν ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στόχευσε την ομάδα QUAD, όπου στοχοποίησε όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλα τα μέλη της QUAD, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.
Είναι αυτό το άνοιγμα της Ρωσίας προς την Ινδία τυχαίο ή υπάρχει μια στρατηγική μετατόπιση στη ρωσική στάση με την οποία κλίνει πλέον ανοιχτά προς την Κίνα σε σύγκριση με την Ινδία; Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί εάν υπάρχει ανάγκη και για την Ινδία να διορθώσει την εθνική της στρατηγική.
Η Κίνα αρχικά υποστήριζε έναν πολυπολικό κόσμο όταν υπήρχαν δύο πόλοι στον κόσμο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Με αυτό το προσωπείο, η Κίνα ακολουθούσε την επεκτατική της ατζέντα και τη διπλωματία της παγίδας χρέους παγκοσμίως, για να μην γίνει ο τρίτος πόλος εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Εργαζόταν πρωτίστως για ένα κατασκεύασμα όπου θα μπορούσε να γίνει ο μοναδικός πόλος στον κόσμο, αφήνοντας πίσω όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.
Πριν προλάβει να επιτύχει πλήρως τον στόχο της, η κυβέρνηση Trump το συνειδητοποίησε αυτό και άρχισε να δρομολογεί τα απαραίτητα μέτρα για να ελέγξει την Κίνα.
Η ίδια στάση προωθήθηκε περαιτέρω από τη σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν, όπου θεωρήθηκε απαραίτητο να τεθεί σε ματ η Κίνα για το ευρύτερο συμφέρον της ανθρωπότητας και του κόσμου.
Έχοντας υποστεί την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ανανέωσαν την εστίασή τους στον Ινδο-Ειρηνικό για να περιορίσουν την Κίνα.
Οι ΗΠΑ κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες για να εξοπλίσουν και να ενδυναμώσουν την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του Ινδο-Ειρηνικού.
Η QUAD ενεργοποιήθηκε επίσης για να συμπεριλάβει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία για να διασφαλίσει τη διεθνή παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες στον Ινδο-Ειρηνικό, εκτός από τον περιορισμό της Κίνας.
Τα συμφέροντα της Ινδίας ευθυγραμμίστηκαν επίσης με αυτή την προσέγγιση λόγω των διακυβευμάτων της στον Ινδο-Ειρηνικό και της ανάγκης να περιοριστεί η Κίνα λόγω των μεγάλων συνοριακών διαφορών.

Κόντρα Κίνας – Ινδίας για το ανατολικό Λαντάκ

Η Κίνα έχει αγνοήσει όλες τις διμερείς συμφωνίες με την Ινδία και έχει παραβιάσει πολλαπλά σημεία της ΛΑΚ στο ανατολικό Λαντάκ. Ήταν προφανές ότι η Ινδία θα ενίσχυε τις αμυντικές της δυνάμεις, όπου αγόρασε πέντε μονάδες του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ συζήτησαν μια ειδική απαλλαγή από το CAATSA για την Ινδία, λαμβάνοντας υπόψη το επιχείρημα του Νέου Δελχί ότι η αγορά αυτή είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της χώρας.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έπαιζε μεγαλύτερα παιχνίδια.
Συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στις ΗΠΑ μόνη της και ότι το σχέδιο προτεραιότητάς της για την ενσωμάτωση της Ταϊβάν και το σχέδιό της να αναδειχθεί στην κορυφή της παγκόσμιας τάξης μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Ως εκ τούτου, εισήλθε σε μια φιλία “χωρίς όρια” με τη Ρωσία, η οποία δηλώθηκε δημοσίως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022, πριν ξεκινήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Καθώς προχωρούσε η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος τάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας και το ίδιο συνεχίστηκε. Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έχει ενταθεί σε ένα επίπεδο όπου οι δύο αυτές χώρες έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν η μία την άλλη πέρα από την υποστήριξη που βασίζεται σε θέματα.
Αυτή η προσέγγιση ήταν ορατή όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας μίλησε από το βήμα της συνάντησης της SCO στο Νέο Δελχί, όπου έβρισε την Ινδία, έναν από τους πιο έμπιστους φίλους της. Η Ινδία δεν ήταν μόνο φίλη της Ρωσίας νωρίτερα, αλλά στάθηκε στο πλευρό της όταν η πλειοψηφία των χωρών στον κόσμο ήταν εναντίον της.
Η Ινδία αγόραζε ρωσικό πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις ενισχύοντας την οικονομία της, η οποία βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση λόγω των διεθνών κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Ινδία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί για να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη διπλωματική της αδελφότητα.

ΗΠΑ – Ρωσία – Ινδία

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία εργάζονται σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα όσον αφορά την Ινδία, αλλά οι ΗΠΑ εμφανίζονται πιο διαλλακτικές καθώς γνωρίζουν ότι η Κίνα δεν μπορεί να τεθεί σε ματ χωρίς την υποστήριξη της Ινδίας.
Η Ινδία έχει διατηρήσει τη σχέση της με τη Ρωσία επειδή υπήρξε αξιόπιστος εταίρος και βοήθησε την Ινδία σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων το 1971, και επειδή η Ινδία έχει σχεδόν το 60% των όπλων της που εισάγονται από τη Ρωσία.
Όταν υπάρχει μια συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας για το LAC τα τελευταία τρία χρόνια, η Ινδία πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ετοιμότητά της, συμπεριλαμβανομένης της ελληνοποίησης του αμυντικού εξοπλισμού.
Δεδομένου ότι η πραγματική ελληνοποίηση του αμυντικού εξοπλισμού θα πάρει χρόνο, πρέπει να υπάρχει προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και ανταλλακτικών, αλλά η ίδια έχει σχεδόν στερέψει. Η συμβατική προμήθεια του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 και άλλης υποστήριξης από τη Ρωσία έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω των περιορισμών χωρητικότητας που προέκυψαν από τον πολυετή πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Αυτή η φιλία “χωρίς όρια” μεταξύ Ρωσίας-Κίνας, με την Κίνα να είναι ο κύριος αντίπαλος της Ινδίας με τριετή αντιπαράθεση και τη Ρωσία να είναι ο κύριος προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας, δημιουργεί ένα νέο επίπεδο στρατηγικής πρόκλησης που είναι συνυφασμένη με την πολυπλοκότητα μεταξύ αυτών των τριών χωρών.
Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα αποκαταστήσει την υποστήριξή της προς την Ινδία εάν η σύγκρουση με την Κίνα συνεχιστεί.
Η Ινδία πρέπει να λάβει υπόψη της αυτή την προφανώς μεταβαλλόμενη ρωσική στάση και τη χειραγώγησή της από την Κίνα.
Πρέπει να εξεταστούν και να εφαρμοστούν νέες επιλογές για τη διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

loading...