Οι Ουκρανοί προαναγγέλλουν αποτυχία της αντεπίθεσης και… αυτοκαταστρέφονται

– Έπληξαν με HIMARS αιχμαλώτους στο Bakhmut

Βρετανοί και Γάλλοι θέλουν να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner

Μετά τη συνεχιζόμενη αναβολή της ημερομηνίας έναρξης της αντεπίθεσης τους οι Ουκρανοί σπεύδουν πλέον να χαμηλώσουν τις προσδοκίες από τη μεγάλη στρατιωτική τους επίθεση για την ανακατάληψη ουκρανικών εδαφών, υποστηρίζοντας πως εάν οι στόχοι τους δεν επιτευχθούν, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.
Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό αφήγημα από αυτό που είχε καλλιεργηθεί – τουλάχιστον μέχρι τώρα – από το Κίεβο αλλά και από τη Δύση, καθώς το μήνυμα προς τη Ρωσία ήταν πως η αντεπίθεση αυτή θα ήταν «η μητέρα των μαχών» και πως μετά από αυτήν, θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.
Πλέον, και με τον πιο επίσημο τρόπο – από τα χείλη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Dmytro Kuleba – οι Ουκρανοί φαίνεται πως συμμερίζονται την θέση των Αμερικάνων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν εκτιμήσει – βάσει των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών – πως η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα όσον αφορά την ανακατάληψη εδαφών ούτε πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.
Ενδεικτικό άλλωστε του πανικού που κατακλύζει την ουκρανική πλευρά, είναι πως οι Ουκρανοί έπληξαν με HIMARS θέσεις όπου βρίσκονταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου έτοιμοι για ανταλλαγή στο Bakhmut.

Η παραδοχή των Ουκρανών

Σε σημερινές του δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba ανατρέπει όλη τη στρατηγική των Ουκρανών, αναφέροντας πως εάν η αντεπίθεση δεν αποδώσει τα απαιτούμενα, τότε δεν θα είναι η τελευταία.
«Μη θεωρήσετε πως αυτή η αντεπίθεση θα είναι η τελευταία, διότι δεν ξέρουμε ακόμη τι αποτελέσματα θα φέρει
Αν η αντεπίθεση φέρει την απελευθέρωση των περιοχών της χώρας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός θα είναι η τελευταία, αν όχι θα πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη» επισημαίνει ο Kuleba, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τις προσδοκίες από την επικείμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Περισσότερα όπλα

Απηχώντας μάλιστα την εκτίμηση των Αμερικάνων, πως ενδεχομένως η Ουκρανία δεν έχει τον κατάλληλο στρατιωτικό εξοπλισμό και δυναμικό για μια επιτυχημένη αντεπίθεση, ο Kuleba υποστηρίζει πως η Ουκρανία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμού για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους.
«Για να κερδίσεις τον πόλεμο, χρειάζεσαι όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα» αναφέρει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη Γερμανία και την εταιρεία όπλων Rheinmetall, η οποία – όπως λέει – αποτελεί αληθινό «τιτάνα της βιομηχανίας όπλων στην Ευρώπη και πιθανόν σε όλο τον κόσμο».
Πάντως, ο Kuleba επισημαίνει πως πέρα από πυρομαχικά, οβίδες και άρματα μάχης, η Ουκρανία χρειάζεται και μαχητικά αεροσκάφη (συγκεκριμένα τα αμερικανικά F-16) και υποστηρίζει πως ποντάρει στη στήριξη της Γερμανίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτοκαταστρέφονται

Μέσα στον πανικό τους πάντως, οι Ουκρανοί φαίνεται πως διαπράττουν και τεράστια στρατιωτικά … σφάλματα.
Σύμφωνα με τον Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής της Wagner οι Ουκρανοί εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους HIMARS, οι οποίοι έπληξαν κτήριο στο Bakhmut όπου βρίσκονταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου που ήταν έτοιμοι για ανταλλαγή με τους Ρώσους.
Από την επίθεση αυτή καταστράφηκε το κτήριο, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς από τους Ουκρανούς στρατιώτες και τις δυνάμεις της Wagner.
«Εάν θέλετε να τους καταστρέψετε, επαναλάβετε άμεσα το χτύπημα.
Έχετε τις συντεταγμένες.
Το χτύπημα δεν είναι κακό, αλλά οι HIMARS δεν λειτουργούν πολύ καλά.
Επίσης έχω ένα μήνυμα προς τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μην αφήνετε τους Αμερικάνους να ρίχνουν με τα HIMARS.
Κάντε τα πάντα μόνοι σας, γιατί διαφορετικά θα σας σκοτώσουν όλους…
Μην εμπιστεύεστε τους Αμερικάνους…» αναφέρει σε μήνυμά του ο Prigozhin.

Παραδοχή Borrell (ΕΕ): Χωρίς τη βοήθεια μας, η Ουκρανία θα παραδινόταν σε λίγες ημέρες

Στην παραδοχή πως εάν δεν υπήρχε η βοήθεια της Δύσης, η Ουκρανία θα παραδινόταν μέσα σε λίγες ημέρες προχώρησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε στην Ουκρανία.
Ξέρω ακριβώς πώς να σταματήσω τον πόλεμο.
Σταματώ να παρέχω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες, θα παραδοθεί.
Και αυτό είναι, ο πόλεμος τελείωσε» ανέφερε ο Borrell, προσθέτοντας: «Σε αυτούς που λένε ότι θέλουν ειρήνη και ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να βοηθούν την Ουκρανία, θα πρέπει να είμαι ειλικρινής: Δεν ξέρω ακριβώς σε τι κόσμο ζουν».

Tρομοκρατική οργάνωση οι Wagner

Ο Prigozhin και η Wagner μπαίνουν στο στόχαστρο της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς φέρονται να θέλουν να χαρακτηρίσουν τη ρωσική στρατιωτική εταιρεία, τρομοκρατική οργάνωση.
Το Κοινοβούλιο της Γαλλίας καλεί την Ευρώπη να εντάξει τη Wagner στην επίσημη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Όπου και αν πηγαίνουν, τα μέλη της Wagner προκαλούν αστάθεια και βία, σκοτώνουν και βασανίζουν» ανέφερε Γάλλος βουλευτής
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων και η βρετανική κυβέρνηση
Ο χαρακτηρισμός της Wagner ως τρομοκρατικής οργάνωσης θα σημαίνει αφενός ότι θα μπορούν να της επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις όπως και να μη μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω των βρετανικών χρηματοοικοκομικών θεσμών αφετέρου ότι θα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Μ. Βρετανία για κάποιον να εργάζεται στη Wagner, να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις μελών της, να την υποστηρίζει ή να φέρει σύμβολα και λογότυπο της δημόσια.

ΝΑΤΟ: Πιο επικίνδυνο το μέλλον

Το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εισέβαλε στην Ουκρανία υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά παρίσταται και η Φινλανδία.
Ωστόσο, ο Stoltenberg υποστήριξε ότι η Συμμαχία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες της προκειμένου να παράσχει ασφάλεια στα περίπου 1 δισεκατομμύριο πολίτες των κρατών – μελών του.
«Όταν ο Πρόεδρος Putin ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία το 2022, ήμασταν έτοιμοι.
Μέσα σε λίγες ώρες ενεργοποιήσαμε όλα τα αμυντικά μας σχέδια.
Θέσαμε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων, και ενισχύσαμε την άμυνά μας από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτές οι ενέργειες μειώνουν τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης πέρα από την Ουκρανία, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, ο οποίος προειδοποίησε για ένα πιο επικίνδυνο μέλλον.

Απουσία Ουκρανών

Αν και το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδριάση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, από αυτήν θα απουσιάσει ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny.
Όπως αναφέρεται, ο Zaluzhny αρνήθηκε να συμμετάσχει ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης, επικαλούμενος την τεταμένη επιχειρησιακή κατάσταση στην Ουκρανία.
Για την επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ ένας Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ο Βρετανός ναύαρχος, Rob Bauer.

Ρωσία: Πολεμάμε τον φασισμό στην Ουκρανία

Την θέση πως η Δύση προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και να διαστρεβλώσει τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου διατυπώνει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος υποστήριξε πως και σήμερα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πολεμούν το μικρόβιο του φασισμού στην Ουκρανία.
«Σήμερα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πολεμούν ξανά τη μόλυνση του φασισμού στην Ουκρανία.
Θεωρώ πως είναι καθήκον μας να μεταφέρουμε την ιστορική αλήθεια στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και στα δισέγγονα μας και να τους πούμε για τους ήρωες που μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε, για το ότι αυτή η γενιά των νικητών όχι μόνο απελευθέρωσε την Ευρώπη από την «πανούκλα», αλλά μπόρεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναστηλώσει την χώρα και να την μετατρέψει σε υπερδύναμη» είπε ο Antonov, τονίζοντας: «Εάν ο καθένας από τους 27 εκατομμύρια που πέθαναν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο τιμούνται με ενός λεπτού σιγή, τότε ο κόσμος θα έμενε σιωπηλός για περισσότερα από 50 χρόνια»

Προέλαση Ρώσων

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι πιο σκληρές μάχες εξακολουθούν να δίνονται στο ανατολικό μέτωπο και συγκεκριμένα στην πόλη Bakhmut, όπου οι δυνάμεις της Wagner υποστηρίζουν ότι τους έχουν απομείνει άλλα 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα για να καταλάβουν την πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας παραδέχθηκε πως τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στα μέτωπα στη Lyman, στην Avdiivka και στη Marinka, παρά το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 30 επιθέσεις.

Αποτροπή διάσχισης Δνείπερου, κατάρριψη drone στο Kursk

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αποτρέψουν Ουκρανούς στρατιώτες να διασχίσουν με επτά σκάφη τον Δνείπερο και να περάσουν στην αριστερή του όχθη βόρεια της πόλης Aleshki, ενώ το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε δύο αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή της Zaporizhia.
Ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται στα περίχωρα της πόλης Gulyaipole, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τις τελευταίες 24 ώρες εξουδετέρωσε 70 Ουκρανούς, 4 οχήματα και 3 θωρακισμένα οχήματα στη Zaporizhia και στο νότιο Donetsk.
Επιπλέον, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικό drones στην περιοχή του Kursk, στα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς να υπάρξουν θύματα ή σοβαρές ζημιές.
6_20.jpg
7_17.jpg

www.bankingnews.gr

loading...