Η πρώτη 4ετία Μητσοτάκη ήταν μετριότητα, η φτωχή Ελλάδα έδωσε παροχές 50 δισ

– Στην δεύτερη 4ετία… 8 νέες προκλήσεις

Η πρώτη 4ετία ήταν μια πολιτική διαχείριση κρίσεων με στόχο η ΝΔ να διατηρήσει τις εκλογικές τις δυνάμεις, δεν πήγε μπροστά η Ελλάδα, βολεύτηκαν ορισμένοι παράγοντες αλλά δεν υπήρχε ουσιώδης θετική παρέμβαση ώστε συνολικά η κοινωνία να δει καλύτερες ημέρες…
Η πρώτη 4ετία Μητσοτάκη ήταν μια μετριότητα…οι ψηφοφόροι με κομματικές παρωπίδες – δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι – θα αξιολογήσουν την κατάσταση ως ιδανική αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας όπως καταγράφεται στις μετρήσεις δεν είδε καμία ουσιώδη αλλαγή στο βιοτικό επίπεδο…
Εάν εξαιρεθεί ότι οι τράπεζες ολοκλήρωσαν την εξυγίανση τους κίνηση σημαντική για την εθνική οικονομία το ζήτημα των 85 δισεκ. NPEs παραμένει κοινωνικό πρόβλημα.
Δόθηκαν με πρόσχημα την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό 50 δισεκ. σε παροχές που δεν είχαν κανένα αναπτυξιακό πρόσημο.
Η ανάπτυξη του 2022 ήταν αποτέλεσμα λογιστικής απεικόνισης της μεγάλης ύφεσης που προηγήθηκε, η Ελλάδα έμεινε πίσω σε όλους τους τομείς που πρωταγωνιστούν άλλες χώρες.
Στην βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, στις νέες τεχνολογίες… η Ελλάδα παραμένει μεσαίωνας, στην πολεμική βιομηχανία σε τραγικά δυσμενή θέση, σχεδόν εξολοκλήρου παραμένει εξαρτημένη οικονομία.

Δεν σημειώθηκε λοιπόν καμία μεγάλη τομή στην οικονομία και προφανώς δεν θα εστιάσουμε στα λάθη που έγιναν είτε με την Τουρκία όπου η Ελλάδα γελοιοποιήθηκε με το Oruc Reis να αλωνίζει το Αιγαίο ή με τις παρακολουθήσεις πολιτών πράξη ποταπή ή με τον απαράδεκτο υποχρεωτικό εμβολιασμό ή με την εθνική τραγωδία των Τεμπών ή τις συνταγματικές εκτροπές για να κοπούν κόμματα από το χειραγωγούμενο Άρειο Πάγο.

Η πρώτη 4ετία στιγματίστηκε από την ακατάσχετη παροχολογία 50 δισεκ. μια φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, που το δημόσιο χρέος της μαζί με τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό φθάνει τα 400 δισεκ. και χρωστάει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης 235 δισεκ. έδωσε σε παροχές… 50 δισεκ.
Τα χρήματα αυτά δεν είχαν καμία αναπτυξιακή χροιά, μπορεί να ενίσχυσαν το ΑΕΠ τεχνηέντως αλλά δεν δημιουργήθηκε καμία δομή ανάπτυξης στην Ελλάδα… παροχές για κατανάλωση…

Με οικονομικούς όρους λοιπόν η πρώτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν μετριότητα.
Ακόμη και μεγάλα έργα που ανακοινώθηκαν στην αρχή της 4ετίας… έμειναν πίσω όπως το Ελληνικό, πέρασαν 4 χρόνια και ακόμη το έργο δεν βρίσκεται στο στάδιο που έπρεπε να βρισκόταν μετά από 4 χρόνια εξαγγελιών…
Οι μεταρρυθμίσεις ήταν ελάχιστες, σημειώθηκαν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες όμως δεν είχαν ουσιώδες αντίκτυπο.
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύονται φιάσκο, ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο να πριμοδοτηθούν ελάχιστες εταιρίες ενώ πάνω από 710.000 εταιρίες παραμένουν εκτός χρηματοδότησης.
Ο διαχωρισμός μεταξύ των επιλέξιμων για δανεισμό και όσων δεν πληρούν τα κριτήρια στην Ελλάδα είναι χαοτικός ως προς τις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής.

Η πρώτη 4ετία ήταν μια πολιτική διαχείριση κρίσεων με στόχο η ΝΔ να διατηρήσει τις εκλογικές τις δυνάμεις, δεν πήγε μπροστά η Ελλάδα, βολεύτηκαν ορισμένοι παράγοντες αλλά δεν υπήρχε ουσιώδης θετική παρέμβαση ώστε συνολικά η κοινωνία να δει καλύτερες ημέρες…
Αυτά συνέβησαν….

Η νέα 4ετία και η τελευταία Μητσοτάκη τι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνει;

Προφανώς η νέα 4ετία Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι επανάληψη της μετριότητας της πρώτης 4ετίας.
Ωστόσο υπολογίζονται

1)Να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των τραπεζών δίνοντας ώθηση όχι προφανώς τεχνολογική αλλά χρηματιστηριακή αφού περισσότεροι επενδυτές θα συμμετέχουν στις τράπεζες αυξάνοντας την επενδυσιμότητα τους.

2)Θα προχωρήσουν μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό, το οποίο υπό όρους μπορεί να αλλάξει τις παραδοχές στα νότια προάστια και να διεθνοποιήσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες η ύπαρξη Καζίνο δεν αποτελεί αναπτυξιακή προοπτική αλλά η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού είναι η προτεραιότητα.

3)Πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς το διογκούμενο χρέος της Ελλάδος δημόσιο και ιδιωτικό.
Συνολικά χρωστάμε περί τα 640 δισεκ. εκ των οποίων 400 δισεκ. σε κρατικό χρέος, 85 δισεκ. σε NPEs, 110 δισεκ. στην εφορία και 38 δισεκ. σε ασφαλιστικά ταμεία…

4)Η Επενδυτική Βαθμίδα θα αποδειχθεί επικοινωνιακή φούσκα, θα έχει επίδραση για λίγο καιρό στο χρηματιστήριο αλλά θα ξεφουσκώσει… κάποτε θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι αδαώς ανέφεραν ότι είναι εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα.

5)Στις κατασκευές θα προχωρήσουν αρκετά έργα περιφερειακού ενδιαφέροντος αλλά προφανώς θα έχουν θετικό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες.
Στον εκσυγχρονισμό του κράτους, δυστυχώς διαφημίστηκαν πολλά αλλά δεν έγιναν πολλά αφού παρά τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς.

6)Η νέα τετραετία θα στιγματιστεί θετικά ή αρνητικά και από την ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Στο μέτωπο αυτό θα δούμε πολλά αφού από ότι φαίνεται Μητσοτάκης και πιθανώς Erdogan – που έχει πιθανότητες επανεκλογής – να συμφωνήσουν ένα οδικό χάρτη που θα καταλήγει σε μια νέα συμφωνία για το Αιγαίο, η υπόθεση των 12 ναυτικών μιλίων έχει τελειώσει δυσμενώς για την Ελλάδα ούτως ή άλλως καθώς και συνεκμετάλλευση… το οποίο θα επιχειρηθεί να περάσει από την πίσω πόρτα…

7)Στην νέα 4ετία θα κλείσουν και ορισμένα μέτωπα όπως το Ουκρανικό όπου δυστυχώς η Ελλάδα πήγε με την λάθος πλευρά της ιστορίας.
Η Ρωσία θα κερδίσει όχι μόνο γιατί είναι στρατιωτική υπερδύναμη αλλά γιατί αποτελεί την σωστή πλευρά της ιστορίας.

8)Η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με 3% υποθέτουμε σε μέσους όσους σε ετήσια βάση και πρέπει να αφαιρέσουμε πρωτογενή πλεονάσματα 2% ετησίως, οπότε η παροχολογία θα μετριαστεί και η κανονικότητα θα επαναφέρει τον έλεγχο στο χρέος και στην δημοσιονομική πειθαρχία που ξεχείλωσε για μικροπολιτικά οφέλη.
Η Ελλάδα παραμένει με οικονομικούς όρους προβληματική οικονομία και οι επιχειρήσεις… ωραιοποίησης δεν μπορούν να κρύψουν την ασχήμια που ακόμη υπάρχει…

www.bankingnews.gr

loading...