Η κυβέρνηση μηδένισε την αξία των εκτός σχεδίου οικοπέδων, κάνοντας δώρο σε ξενοδόχους και εταιρίες real estate

Κυβερνητική πάσα εκατομμυρίων ευρώ έκανε σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε εταιρείες Real Estate πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου ενώ εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν οικοδομική άδεια όταν η έκταση που έχουν είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από 4 στρέμματα με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Κυβέρνηση πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές στις 21 Μαίου 2023 παρότι είχε την ευκαιρία φέρει τροπολογία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το απέφυγε με αποτέλεσμα οι μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου δόμησης, να απαξιωθούν χάρη στην κυβερνητική ολιγωρία.

Πώς χάθηκε η αξία των οικοπέδων των εκτός σχεδίου

Το πλαίσιο δόμησης στα εκτός σχεδίου κάτω από τα 4 στρέμματα είχε αποκλειστεί με κυβερνητική απόφαση.
Η ολομέλεια του ΣτΕ μπλόκαρε και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου άνω των 4 στρεμμάτων όταν δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμο, ο όποιος πρέπει να έχει αναγνωριστεί με Προεδρικό Διάταγμα που έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Έγκριτοι πολεοδόμοι ισχυρίζονται ότι οι δρόμοι που έχουν προσδιοριστεί με ΠΔ αντιστοιχούν μόλις στο 10% στα εκτός σχεδίου που καλύπτουν το 70% της χώρας.
Δηλαδή μόλις το 7% των εκτάσεων έχει δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Έτσι το 63% των οικοπέδων εκτός σχεδίου των μικροϊδιοκτητών με εκτάσεις από 4 έως 20 στρέμματα.
Πλέον κατέχουν περιουσία χωρίς καμία αξία διότι δεν πρόκειται για οικόπεδα αλλά για βοσκοτόπια και χέρσα χωράφια.
Το πρόβλημα χτυπάει κόκκινο στα νησιά του Αιγαίοτ, του Ιονίου και της Κρήτης διότι σταματάει τις όποιες συμφωνίες ήταν στα σκαριά μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Πρόκειται για την πιο βίαιη κατανομή περιουσίας στη χώρα.
Οι πλούσιοι θα αγοράσουν τσάμπα εκτάσεις με αντικειμενικό σκοπό να συγκεντρώσουν οικόπεδα άνω των 20 στρεμμάτων που τους επιτρέπει να φτάσουν σε δρόμο.
Τα οικόπεδα στα νησιά των Κυκλάδων δεν έχουν καμία αξία για κλήρους από 4 έως 20 στρεμμάτων, τα οποία θα βγαίνουν στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί.
Οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες ξαφνικά βρέθηκαν με περιουσία σχεδόν μηδενικής αξίας.
Όμως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως και οι εταιρείες Real Estate έχουν αρχίσει το κυνήγι των ευκαιριών.
Στα νησιά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν αναγνωρισμένους δρόμους με Προεδρικό Διάταγμα κατά συνέπεια κάνει ακόμη πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν εκτάσεις άνω των 20 στρεμμάτων και να συναντά δρόμο.
Να σημειωθεί ότι με την απόφαση του ΣτΕ η περιοχή εντός σχεδίου είναι το λιμάνι και ο πλησίον οικισμός.
Οι αγροτικοί δρόμοι είναι μη αποδεκτοί από το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς δεν δημιουργήθηκαν με Π.Δ.

Τι θα κάνουν οι μικροιδιοκτήτες οικοπέδων

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πριμοδοτήσει τους οικονομικά ισχυρούς , οι «μικροί» θα πρέπει να περιμένουν από 3 εώς 5 χρόνια όταν ολοκληρωθεί το έργο του Τ.Ε.Ε το οποίο τρέχει σχέδιο ένταξης των εκτός σχεδίου οικόπεδα σε οικιστικούς σχεδιασμούς. Μέχρι τότε όμως η προσφορά γης θα είναι σε εξευτελιστικές τιμές , οι οποίες η όποια άνοδος θα εξαρτάται από τον αγοραστή και την καλή του διάθεση να δώσει κάτι παραπάνω στον ιδιοκτήτη.
Το πρόβλημα όμως έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις πριν από τις εθνικές εκλογές με τους υποψήφιους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να ακούν τα εξ αμάξης από τους πολίτες σε μία νύχτα βρέθηκαν με οικόπεδα χωρίς καμία αξία. Οι βουλευτές μπορεί να δίνουν υποσχέσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος όταν η Ν.Δ. σχηματίσει κυβέρνηση αλλά οι πολίτες θεωρούν ότι τους εμπαίζουν με αποτέλεσμα να απειλούν να τους μαυρίσουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr

loading...