Η ελληνική Intracom Defense εξαγοράστηκε από την Israel Aerospace Industries – Tι σημαίνει για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την κατάταξη από την Παγκόσμια Στρατιωτική Αγορά Vetronics , η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους 15 καλύτερους κατασκευαστές έξυπνων συστημάτων μάχης παγκοσμίως

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε ότι, η Israel Aerospace Industries υπέγραψε συμφωνία  για την εξαγορά της ελληνικής Intracom Defense (IDE), ηγέτη στην αμυντική τεχνολογία στη χώρα. Η IDE, η οποία έχει εξειδίκευση στην παραγωγή εκτοξευτών πυραύλων, υβριδικής παραγωγής και τακτικών επικοινωνιών ξηράς και θάλασσας, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Το deal αφορά το 90,91% του μετοχικού κεφαλαίου ή αλλιώς 23,1 εκατομμύρια ονομαστικές μετοχές. Το υπόλοιπο 9,09% των μετοχών παραμένει στα χέρια ανώτατων και ανώτερων στελεχών της IDE.

Η υπογραφή  επιβεβαιώνει, την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεών τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Να σημειώσουμε ότι, πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη το πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για το 2023  στο Τελ Αβίβ, από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα και τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Συνεργασιών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, συνταγματάρχη Gil Dolov.

Η IDE, που ειδικεύεται στην παραγωγή εκτοξευτών και υποσυστημάτων βλημάτων, χερσαίων και θαλάσσιων τακτικών επικοινωνιών, υβριδικών ενεργειακών συστημάτων κ.α. με δραστηριότητα στην Ελλάδα και στις χώρες του ΝΑΤΟ και παράλληλα βαθιές και μακρόχρονες σχέσεις με κορυφαίες εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είναι πλέον στην ιδιοκτησία του ισραηλινού ομίλου που έχει ήδη επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ειδικότερα και εν γένει στην Ευρώπη.

Μάλιστα, πρόσφατα η ΙDE υπέγραψε με τη ΓΔΑΕΕ το εθνικό μέρος της σύμβασης ανάπτυξης και κατασκευής του Συστήματος LOTUS, του ευρωπαϊκού Μη Επανδρωμένου Τακτικού Αεροσκάφους.

Η ελληνική εταιρεία θα ενσωματωθεί στις επιχειρηματικές συναλλαγές της Israel Aerospace Industries (IAI)  και με  άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει λύσεις σε άλλα γειτονικά έθνη.

Η IAI είναι παγκόσμιος ηγέτης τόσο στα αμυντικά και επιθετικά συστήματα όσο και στο διάστημα και την αεροπορία. Είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών στρατιωτικής μηχανικής.

Η IAI διεξάγει πολλές συνεργατικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, όπως αποδεδειγμένα συστήματα για αμυντικούς και επιθετικούς σκοπούς σε χρήση του διαστήματος, του αέρα, της ξηράς και της θάλασσας. Τώρα που απέκτησαν το IDE, η εταιρεία με έδρα το Ισραήλ θα μπορεί να επωφεληθεί από την παραγωγή και τη συντήρηση σε όλη την Ευρώπη και να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Αυτό περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε προηγμένα συστήματα αεράμυνας.

Ο Boaz Levy, Διευθύνων Σύμβουλος της Israel Aerospace Industries δήλωσε: «Η απόκτηση της INTRACOM DEFENSE ενισχύει τις επιχειρηματικές δυνατότητες της IAI στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικά. Η απόκτηση του IDE θα ενισχύσει και θα διευρύνει τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει στην προώθηση ενός ευρέος φάσματος λύσεων που μπορεί να προσφέρει η εταιρεία».

Επιπλέον, ο Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος της Intracom Holdings, δήλωσε ότι, «Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σήμερα ενισχύοντας τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και τις συνολικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ».

Εξελίξεις για το IAI και οφέλη για την Ελλάδα

Η Israel Aerospace Industries αποκάλυψε την Πέμπτη, ένα μη επανδρωμένο μίνι-υποβρύχιο Ισραηλινής κατασκευής που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στο Αιγαίο  για την χώρα μας. Αναμένεται να επεκτείνει τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών του IDF και να μειώσει σημαντικά το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το μίνι υποβρύχιο «BlueWhale» μήκους 12 μέτρων, προορίζεται για μυστικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών. Μπορεί να ανιχνεύσει υποβρύχια και να συγκεντρώσει ακουστική νοημοσύνη. Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός μέλλοντος, στο οποίο τόσο το πολεμικό ναυτικό της χώρας μας όσο και το ναυτικό του Ισραήλ, να στραφούν σε περισσότερα μη επανδρωμένα οχήματα που απαιτούν λιγότερους ναύτες.

Επιπλέον, το μικρό μέγεθος του οχήματος, το οποίο είναι δυνατό επειδή δεν χρειάζεται χώρο για ανθρώπους χειριστές, καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό των εχθρικών δυνάμεων από πολλές τρέχουσες επιλογές στο ναυτικό.

https://www.pentapostagma.gr

loading...