Η Δύση χάνει τον «πόλεμο» που κήρυξε κατά της Ρωσίας: Τα έσοδα της Μόσχας από πετρέλαιο αυξάνονται

Ανάκαμψη σημείωσαν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φτάνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με νέα έκθεση, γεγονός που ενισχύει την ικανότητα του Vladimir Putin να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Centre for Research in Energy and Clean Air (CREA), ένα ανεξάρτητο φινλανδικό think tank, διαπίστωσε ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν από τα επίπεδα που είχαν φθάσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Μόσχα μπόρεσε πρόσφατα να ανακτήσει με επιτυχία τα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων παρά την επιβολή στα τέλη του περασμένου έτους απαγορεύσεων εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πλαφόν από το G7 στην τιμή του πετρελαίου.
Η έκθεση έρχεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου οι ηγέτες της G7 δήλωσαν, κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, ότι το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου λειτουργούν, τα ρωσικά έσοδα μειώθηκαν και η πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου ωφελεί τις χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η αποτυχία του G7

Ενεργειακοί αναλυτές από το CREA πρότειναν ότι η αποτυχία του λεγόμενου Συνασπισμού για το Πλαφόν να αναθεωρήσει τα επίπεδα τιμών και να επιβάλει την πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τα μέτρα να «χάσουν την έλξη, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία τους».
«Η ΕΕ απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευσή της να αναθεωρεί το ανώτατο όριο τιμών κάθε δύο μήνες για να διασφαλίσει ότι παραμένει χαμηλότερο από τη μέση τιμή της αγοράς», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής της CREA και συν-συγγραφέας της έκθεσης.
«Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το μέτρο δεν λειτουργεί», πρόσθεσε.

Η ανάκαμψη στα έσοδα της Ρωσίας συνεχίζεται

Στις αρχές του έτους, τα στοιχεία έδειχναν ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων είχαν καταρρεύσει τον Δεκέμβριο. Αυτό φάνηκε να υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν στα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας και πυροδότησε εκκλήσεις για ακόμη πιο σκληρά μέτρα ώστε να στηριχθεί το Κίεβο.
Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα του CREA δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης των εσόδων από τις εξαγωγές τον Μάρτιο.
Βεβαίως, τα έσοδα του Κρεμλίνου ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν οι τιμές του πετρελαίου έκαναν άλμα.
Η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές τον Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη κατά 5% σε μηνιαία βάση των φορολογικών εσόδων της Ρωσίας από την εξόρυξη ορυκτών πόρων τον Απρίλιο, αναφέρει η έκθεση – και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά το κατώτατο σημείο στις αρχές του 2023, τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο έχουν έκτοτε ανακάμψει λόγω των αυξημένων πωλήσεων.
«Τα φορολογικά έσοδα του Κρεμλίνου ακολούθησαν στενά τις τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου, αναδεικνύοντας τη σημασία του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου. Το κράτος αλλάζει επίσης το φορολογικό του καθεστώς για να μειώσει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών», δήλωσε ο Isaac Levi, αναλυτής ενέργειας στην CREA.
«Εάν ο Συνασπισμός για το Πλαφόν Τιμών δεν αναλάβει δράση για να μειώσει το επίπεδο του πλαφόν και να καλύψει τα κενά εφαρμογής, οι αλλαγές στη φορολογική δομή του πετρελαίου της Ρωσίας θα αναγκάσουν την τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου να πλησιάσει τα διεθνή σημεία αναφοράς, οδηγώντας σε περαιτέρω ανάκαμψη των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο και σε συνολική αποτυχία του συστήματος πλαφόν τιμών», πρόσθεσε.
Η ανάλυση του CREA ανέφερε ότι μετά τις απαγορεύσεις εισαγωγών της ΕΕ και το πλαφόν τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο, η Μόσχα έχει κερδίσει περίπου 58 δισ. ευρώ (62,5 δισ. δολάρια) σε έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου από τη θάλασσα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ποσότητα μεταφέρθηκε με δεξαμενόπλοια που ήταν ασφαλισμένα ή ανήκαν στην Ευρώπη. Τα έσοδα της Ρωσίας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά επιπλέον 22 δισ. ευρώ, εάν το ανώτατο όριο τιμών για το αργό πετρέλαιο μειωνόταν στα 30 δολάρια ανά βαρέλι και τα ανώτατα όρια τιμών για τα πετρελαιοειδή αναθεωρούνταν αναλόγως, δήλωσε το CREA.

loading...