Εκλογές 2023: Τι είναι η απλή αναλογική;;; Θα σχηματισθεί κυβέρνηση;;;

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν για να αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, ψηφίζοντας με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Οι πρώτες κάλπες θα στηθούν με βάση το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το νόμο δηλαδή που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι επαναληπτικές εθνικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε 30 ημέρες από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών μετά την προκήρυξή τους, με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό έναν από τους Προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όμως, τι ακριβώς είναι το σύστημα της απλής αναλογικής της πρώτης Κυριακής;;;

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, με την απλή αναλογική οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται βάσει του ποσοστού τους πανελλαδικώς. Για παράδειγμα, με την απλή αναλογική στην καθαρή μορφή της, αν ένα κόμμα στην Ελλάδα λάβει 20% των ψήφων, τότε θα έχει και το 20% των 300 εδρών, δηλαδή 60.

Επομένως, το πρώτο κόμμα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μόνο αν συγκεντρώσει ποσοστό που προσεγγίζει το 50% των ψήφων!!!

Άρα θα είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Ο νόμος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%.

loading...