«Δικαιοσύνη παντού» Και στο Ποδόσφαιρο;

Κώστα Δημ Χρονόπουλου

Με το «Αθλητικό Ιδεώδες» έγινε ό,τι και με τη «Δημοκρατία». Κρατήσαμε μόνον το όνομα /το περιτύλιγμα ενός αδειανού φετίχ. Τα Κράτη /Κυβερνήσεις , Οργανισμοί (τοπικοί και διεθνείς) και Θεσμοί, αδυνατούν ή αδιαφορούν για την πάταξη των φαινομένων που σκοτώνουν τα αθλήματα. Απορίες :
Τι ρόλο παίζουν οι –εκάστοτε- κυβερνήσεις; Γιατί π.χ η πολιτεία ανέχεται αρχές (όπως ΕΠΟ κ.ο.κ) οι οποίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα (Κράτος εν Κράτει);.
Γιατί δεν προστατεύουν το ποδόσφαιρο από τους διάφορους παράγοντες (αυτόκλητους ή μη) όταν εξόφθαλμα δυναμιτίζουν το Άθλημα προς ίδιον όφελος;.
Τι περιμένουν ; Το εκλογικό μαύρισμα από τους ήδη αγανακτισμένους οπαδούς;.
Γιατί δεν λαμβάνουν μέτρα ώστε να σταματήσουν τις ασχήμιες , τις βαρβαρότητες , τα καπνογόνα, κ. α που τελικά αναγκάζουν πολλούς φιλάθλους να απέχουν από τα γήπεδα;
Γιατί να μην (δι)ορίζονται εξέχουσες προσωπικότητες ως Υπουργοί Αθλητισμού ;. Αγνοούν οι εξουσιαστές μας την τεράστια παιδαγωγική σημασία του Αθλητισμού;.
Πως άραγε θα εμπιστευτεί κανείς εκείνους που ζητούν την ψήφο του κόσμου όταν δεν τολμούν να τραβήξουν το αυτί των παραγόντων που επιτρέπουν /ανέχονται τη συστηματική (έθιμο κατάντησε) ρίψη, ανθυγιεινών κροτίδων πριν την έναρξη κάθε αγώνα;. Γιατί να εισπνέουν τα επικίνδυνα αέρια οι θεατές;. Γιατί να καθυστερεί η έναρξη;. Μήπως οι «νοήμονες» Κρατούντες θεωρούν πως αυτό αναβαθμίζει το IQ ,κάποιων καθυστερημένων οπαδών;.
Τι θα γίνει με το πολυδιαφημιζόμενο VAR; Προσφέρει ό,τι θα έπρεπε ή (συν) λειτουργεί αρνητικά με τυχόν διεφθαρμένους , εξαγορασμένους , ανίκανους ή και ηλίθιους διαιτητές;.
Γιατί σε κρίσιμες φάσεις δεν υποχρεούται να δει το video και ο διαιτητής αλλά εμπιστεύεται το VAR; Τελικά ποιος διαιτητεύει;.

 

Γιατί να μην υπάρχει μια υπηρεσία στις FIFA/OYEFA στην οποία να αποστέλλονται –μετά βέβαια τους αμφισβητούμενους αγώνες –αυτά τα video , να αξιολογούνται και να επιβάλλονται κυρώσεις σε διαιτητές, βαρίστες, παράγοντες, ομάδες;.
Πως , από ποιους και με ποια κριτήρια θα πρέπει να ορίζονται οι ικανοί διαιτητές;.
Τι θα πει elite διαιτησίες μόνον για τις μεγάλες ομάδες;. Οι άλλες (της ίδιας κατηγορίας αλλά και μικρότερων κατηγοριών) τι είναι;. Σε ποια πηγάδια κάνουν την ανάγκη τους;.
Τι κάνει η «πολιτεία» εδώ και δεκαετίες , πόσο φρόντισε να δημιουργήσει αξιόπιστη σχολή διαιτητών;.
Ζούμε –και το απολαμβάνουμε –στον αστερισμό της γελοιότητας. Συχνά ακούμε πχ «ο διαιτητής δεν μας σεβάστηκε, λες και είμαστε μικρή ομάδα» . Τι θλιβερή ομολογία!. Δηλαδή οι διαιτητές οφείλουν να είναι σωστοί /δίκαιοι ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας;. Όσο για τις άλλες ομάδες: Ε! Ας φρόντιζαν να μεγαλώσουν. Απογοήτευση!
Άραγε όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο το αγαπούν πραγματικά –ως άθλημα- και ενδιαφέρονται για το καλό του;. (ρητορικό ερώτημα).
Ας έρθουμε στον αγώνα ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 23-4-2023 για το Πρωτάθλημα –play off .
Ο Ολυμπιακός ούτε άξιζε, ούτε θα έπρεπε να πάρει το φετινό Πρωτάθλημα . Έγιναν ανεπίτρεπτα οργανωτικά /μεταγραφικά λάθη (τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα). Αποχωρήσεις ικανών παικτών που δυστυχώς δεν αντικαταστάθηκαν. Μέτριοι προπονητές προσπάθησαν να κάνουν αυτό που μπορούσαν (!). Αυτό όμως δεν σχετίζεται ούτε δικαιολογεί τις αδικίες που έγιναν εις βάρος του Συλλόγου από διαιτητές και όχι μόνον.
Ο Παναθηναϊκός και η ΆΕΚ εμφάνισαν –συνολικά – καλύτερα σύνολα, ευστοχότερες αποκτήσεις παικτών και σοβαρότερους προπονητές. Και –επιπρόσθετα- συγκριτικά ευνοήθηκαν. Αυτή είναι η αλήθεια.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην μπερδεύουμε (οπαδικά) τα πράγματα. Δεν είναι λογικό πχ εγώ –ως Ολυμπιακός φίλαθλος –να αισθάνομαι πως χάνω το Πρωτάθλημα μόνον επειδή (πράγματι) αδικήθηκα, ενώ παράλληλα να παραθεωρώ την σοβαρή παράμετρο της συγκυριακά ασυντόνιστης /ασυνάρτητης οργανωτικής διαδρομής της ομάδας μου.
Θα πρέπει λοιπόν –πρωταρχικά- να εξυγιανθεί το προσωπικό εκείνων που παίρνουν αποφάσεις είτε για μεταγραφές , είτε για προπονητές ή για την βία ή αποφάσεις σε άλλους τομείς. Το να χάσεις ένα Πρωτάθλημα κάπου – κάπου , δεν είναι και προς θάνατον. Ας χαρούν (για λίγες φορές όμως) και οι άλλοι . Η πλεονεξία δεν εντάσσεται στις αρετές.

ΥΓ Ο ΟΣΦΠ αντιμετωπίζει προβλήματα εσωτερικά και εξωτερικά. Τα εσωτερικά έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό εξαιτίας της αποδυνάμωσής του από αποχωρήσεις σημαντικών παικτών , που δεν αντικαταστάθηκαν από ισάξιους, ή και καλύτερους . Ταυτόχρονα ατύχησε (ή δεν πρόσεξε;) στην επιλογή προπονητών. Θα είναι όμως σοβαρό λάθος αν ο Σύλλογος , τα φιλικά ΜΜΕ κ. α εστιάσουν και θεωρήσουν υπεύθυνες μόνον τις –δεδομένες – αδικίες που έγιναν εις βάρος του Ολυμπιακού. Επιβάλλεται αυτοκριτική, περίσκεψη, και λήψη καθοριστικών αποφάσεων. Ημίμετρα /μπαλώματα με προπονητές και παίκτες ασύμβατους με την Ιστορία του ΟΣΦΠ, δεν ενδείκνυνται. Ως προς τους εξωτερικούς παράγοντες επιβάλλεται να ληφθούν –εχθές- μέτρα προστασίας. Προξενεί πάντως αλγεινή εντύπωση, η (διαχρονική) αδιαφορία /ανικανότητα των αρμοδίων Υπουργών Αθλητισμού. Αμέτοχοι, ωσεί παρόντες , Πόντιοι Πιλάτοι !!!.

 

 

loading...