Βρετανική ψυχρολουσία για Zelensky: H αντεπίθεση των Ουκρανών με 60.000 στρατιώτες θα αποτύχει – Η Ρωσία έχει 300.000

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των Βρετανών για την επιτυχία της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, οι προετοιμασίες της οποίας φαίνεται να συνεχίζονται με τη συνδρομή της Δύσης αλλά με βραδείς ρυθμούς.
Ένας σημαντικός Βρετανός στρατηγός εν αποστρατεία εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης.
Σε συνέντευξή του στο BBC News, ο απόστρατος στρατηγός Sir Richard Barrons, πρώην Διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε ότι η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν είχε υιοθετήσει μια καλύτερη προσέγγιση στοχεύοντας ένα και μόνο συγκεκριμένο και περιορισμένο τμήμα της πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, μια πιο στενή και εστιασμένη επιθετική στρατηγική θα μεγιστοποιούσε τις πιθανότητες επίτευξης ευνοϊκών αποτελεσμάτων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Με 60.000 άνδρες η Ουκρανία, με 300.000 η Ρωσία

Με βάση τα στοιχεία που παρείχε ο Στρατηγός Barrons η Ουκρανία φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου 60.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επερχόμενη επιχείρηση.
Αντίθετα, η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει περίπου 300.000 στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και επιπλέον 200.000 σε εφεδρεία.
Ο απόστρατος στρατηγός πιστεύει ότι, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, κάθε επιτυχημένη επιχείρηση πρέπει να περιορίζεται σε ένα εμπρόσθιο τμήμα όχι μεγαλύτερο από 25 χιλιόμετρα για να καταστεί δυνατή η αριθμητική υπεροχή που απαιτείται για να επιτευχθεί μια σημαντική ανακατάληψη.
Αυτή η τακτική προσέγγιση θα απαιτούσε την ανάπτυξη στρατευμάτων και πόρων με πιο στοχευμένο και στρατηγικό τρόπο.

Το μεγάλο μέτωπο δεν ευνοεί την Ουκρανία

Ο Barrons πιστεύει ότι θα αποτελούσε στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ουκρανία να επιλεγεί μια θέση για την αντεπίθεση, όπου κρίσιμοι κόμβοι υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως η Κριμαία, θα μπορούσαν να απομονωθεί από την πλειοψηφία των ρωσικών δυνάμεων.
Μια άλλη πιο επιτυχής προσέγγιση, όπως πρότεινε ο πρώην Διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ήταν η βαθιά διείσδυση στη βαριά οχυρωμένη ρωσική άμυνα, θέτοντας έτσι σημαντική απειλή για τα μετόπισθεν.
Μια τέτοια στρατηγική κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην αλυσίδα εφοδιασμού των Ρώσων, αποδυναμώνοντας την ικανότητά τους να πολεμούν και αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης για την Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η αντεπίθεση μπορεί να είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Θα σταματήσει η παροχή όπλων από τη Δύση

Εξάλλου έχουν ανακύψει σοβαρές ανησυχίες στην Ουκρανία σχετικά με τις πιθανές συνέπειες εάν η αναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών στρατευμάτων δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η ανησυχία πηγάζει από τον φόβο ότι οι δυτικοί σύμμαχοι μπορεί να σταματήσουν την παροχή όπλων και βοήθειας.
Σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov τόνισε η Ουκρανία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει μια επίθεση μετά από μήνες φθοράς του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι ηγέτες της Δύσης μπορεί να έχουν υπερεκτιμήσει τον πιθανό αντίκτυπο της αντεπίθεσης.
Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι εάν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες τα πραγματικά αποτελέσματα της επίθεσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε «συναισθηματική απογοήτευση».
Η προσεκτική στάση του Reznikov ακολουθεί τις προηγούμενες δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Ουκρανίας να εξαπολύσει την επίθεση και τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των όπλων που παρέχονται από τη Δύση σε μία τέτοια επιχείρηση, αναφέρουν οι Eurasian Times.
Εξάλλου στην παραδοχή πως εάν δεν υπήρχε η βοήθεια της Δύσης, η Ουκρανία θα παραδινόταν μέσα σε λίγες ημέρες προχώρησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε στην Ουκρανία.
Ξέρω ακριβώς πώς να σταματήσω τον πόλεμο.
Σταματώ να παρέχω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες, θα παραδοθεί.
Και αυτό είναι, ο πόλεμος τελείωσε» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sexta Tv ο Borrell.
Σύμφωνα με τον Borrell, η Ευρώπη δεν είναι εμπόλεμο μέρος στη σύγκρουση, καθώς δεν έχει άμεση εμπλοκή.
«Σε αυτούς που λένε ότι θέλουν ειρήνη και ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να βοηθούν την Ουκρανία, θα πρέπει να είμαι ειλικρινής: Δεν ξέρω ακριβώς σε τι κόσμο ζουν» επισήμανε ο Borrell.
tank.jpg

Αυξημένη πίεση στο Κίεβο

Ο Ουκρανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Κίεβο αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση λόγω των απροσδόκητων επιτυχιών που σημείωσε το 2022.
Αξιοποιώντας τους λάθος υπολογισμούς και τα λάθη της Ρωσίας, η Ουκρανία απέτρεψε με επιτυχία μια πρώιμη εισβολή στο Κίεβο κατά τα αρχικά στάδια του πολέμου.
Το Κίεβο εξαπέλυσε δύο σημαντικές αντεπιθέσεις, με αποτέλεσμα την ανακατάληψη του Kharkiv ενώ κατά τους Eurasian Times ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από την Kherson.
Επιπλέον, ο Reznikov παρατήρησε, πως οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν ανάγκη από μία στρατιωτική επιτυχία, προκειμένου να την παρουσιάσουν στους πληθυσμούς τους και να τους πείσουν για τη γενναιόδωρη βοήθεια που στέλνουν στο ουκρανικό καθεστώς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στις 9 Μαΐου 2023 ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal σημείωσε επίσης τις προσεκτικές προετοιμασίες που γίνονται για την επικείμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Υπογράμμισε, πως θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητα και τις δυνατότητες της Ουκρανίας να επιτυγχάνει τους στόχους της.
Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει, πως η επιχείρηση θα αρχίσει μόνο όταν πληρούνται οι βέλτιστες συνθήκες.
Όμως δεν έδωσε την παραμικρή ένδειξη, πότε θα μπορούσε να αρχίσει.
Υποδηλώνει δε ότι ο χρόνος έναρξης της επιχείρησης θα εξεταστεί ιδιαίτερα προσεκτικά και θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες επί του πεδίου.

war_1.jpg
Kuleba: Δεν θα είναι η τελευταία αντεπίθεση

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba ότι εάν η αντεπίθεση δεν αποδώσει τα απαιτούμενα, τότε δεν θα είναι η τελευταία.
«Μη θεωρήσετε πως αυτή η αντεπίθεση θα είναι η τελευταία, διότι δεν ξέρουμε ακόμη τι αποτελέσματα θα φέρει
Αν η αντεπίθεση φέρει την απελευθέρωση των περιοχών της χώρας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός θα είναι η τελευταία, αν όχι θα πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη» επισημαίνει ο Kuleba, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τις προσδοκίες από την επικείμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

loading...