Αυτούς θα αξιοποιήσει στη νέα κυβέρνηση ο Μητσοτάκης

– 6 παρεμβάσεις στο επιτελικό κράτος

Κάποιοι στην κυβέρνηση κάνουν ήδη ασκήσεις σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου προδικάζοντας τη ψήφο του κόσμου τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες εκλογές αλλά την πολιτική συμπεριφορά των κομμάτων μεταξύ τους σε επίπεδο συγκυβέρνησης.

Η ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η ανάλυση που κάνουν στη Νέα Δημοκρατία είναι η εξής: Εφόσον δεν υπάρχει πιθανότητα εισόδου 7ου κόμματος στη Βουλή τότε ανοίγει ο δρόμος για την αυτοδυναμία. Επόμενος στόχος να επιτευχθεί ένα μεγάλο ποσοστό στις πρώτες εκλογές για να μην μπορεί να αμφισβητηθεί ο Κ.Μητσοτάκης. Αν επιτευχθεί τότε η ΝΔ δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Θα περιμένει την 2η Ιουλίου. Αν όμως, δεν πιάσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό τότε όλα παίζονται, ακόμα και να σχηματίσει με καταφανείς συμβιβασμούς κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή. Η κυρίαρχη άποψη, όμως, είναι ότι η αυτοδυναμία βρίσκεται πιο κοντά.

Ο ρόλος Γεραπετρίτη-Πατέλη

Υπό αυτό το πρίσμα, όντως, μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας που στόχευση είχε τις γυναίκες και τους κεντρώους αναποφάσιστους – διότι οι δεξιοί αναποφάσιστοι δεν θα ψηφίσουν ΝΔ-, έχουν ξεκινήσει κάποιοι προετοιμασίες για την επόμενη μέρα. Όπως μαθαίνω, μετά το σήμα του Πρωθυπουργού ότι θα σπάσουν κάποια υπουργεία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκινήσει δουλειά ετοιμάζοντας προεδρικά διατάγματα που περιλαμβάνουν διαχωρισμό υπουργείων και δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων. Ρόλο βοηθητικό έχει αναλάβει και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Οι 6 παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο επιτελικό κράτος

Από αυτά που έχουμε υπόψιν, θα υπάρχουν τα εξής σπασίματα: Πρώτον, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σπάσει και θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας.
Δεύτερον: Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα σπάσει σε δύο υπουργεία και θα δημιουργηθεί ένα υπουργείο Υποδομών και Δημόσιων Έργων.
Τρίτον: Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα σπάσει είτε σε δύο είτε σε τρία κομμάτια. Θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό σύνολο που θα έχει την Κοινωνική Πολιτική και την Στέγαση και ίσως και ένα δεύτερο σύνολο που θα περιλαμβάνει την Οικογένεια και τη Δημογραφική Πολιτική. Θα παραμένει το υπουργείο ως Υπουργείο Εργασίας και Ασφαλίσεων.
Τέταρτον: Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να σπάσει και να δημιουργηθεί ένα υπουργείο Ευρωπαικών Υποθέσεων όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Πέμπτη παρέμβαση θα είναι η δημιουργία ένα νέου υπουργείου Κοινοτικών Πόρων, ΈΣΠΑ που θα περιλαμβάνει και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, η υπόθεση ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα, οπότε χρειάζεται καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Έκτη παρέμβαση που ενδέχεται να γίνει είναι η εγκατάσταση συντονιστή – υφυπουργού σε υπουργεία που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ασφαλώς, τα παραπάνω έχουν μία δυσκολία. Θα πρέπει να χωριστούν οι γενικές διευθύνσεις, κάποιες νέες να δημιουργηθούν και χρειάζεται μία πολυδαίδαλη διαδικασία, την οποία θα χειριστεί κατά βάση ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Θα αξιοποιηθούν και τα 6 εκλόγιμα πρόσωπα του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Τώρα όσον αφορά τα πρόσωπα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΝ όλα τα εκλόγιμα πρόσωπα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα είναι υπουργοποιήσιμα.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Υγείας.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που είναι τώρα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επίσης θα αξιοποιηθεί και πάλι, μάλλον ως το απόλυτο αφεντικό στο υπουργείο Κοινοτικών Πόρων, ελέγχοντας τη ροή όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης το πιθανότερο είναι να παραμείνει στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
Επίσης, η Ιωάννα Λυτρίβη θα αξιοποιηθεί σε κάποιο υπουργείο, ίσως υφυπουργός στο χαρτοφυλάκιο των Κοινοτικών Πόρων ή μπορεί και κάπου αλλού.
Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης μπορεί να γίνει είτε υφυπουργός είτε και υπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης.
Αξιοποιήσιμη είναι και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου που μπορεί να πάρει κάποιο χαρτοφυλάκιο σχετικά με την Ισότητα των Φύλων. Θα αξιοποιηθούν, επίσης, κάποιοι γενικοί γραμματείς στην επόμενη κυβέρνηση.

Που θα πάνε τα μεγάλα ονόματα;

Τέλος για τα μεγάλα ονόματα της Νέας Δημοκρατίας, το ενδιαφέρον του Κωστή Χατζηδάκη για το υπουργείο Εξωτερικών είναι βέβαιο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα φύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης και, μάλλον, θα πάει στο Ενέργειας ή στο Υποδομών& Δημόσιων Έργων.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ίσως πάει στο υπουργείο Παιδείας που ήθελε και παλαιότερα.
Η Νίκη Κεραμέως παίζει δυνατά για το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης αλλά υπάρχει και μία θέση-έκπληξη.
Αλλαγές θα έχουμε σίγουρα στα υπουργεία Δικαιοσύνης και στο Υγείας, είναι οι τομείς που ο Μητσοτάκης θέλει γρήγορα αποτελέσματα.
Υπάρχει μία σκέψη για αξιοποίηση του Αλέξη Πατέλη σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, επίσης, θα πάρει κάποιο καλό παραγωγικό υπουργείο.
Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ενδιαφέρεται για το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο Μαξίμου θα παραμείνουν ο Άκης Σκέρτσος και θα προστεθεί και ο Σταύρος Παπασταύρου.
Τέλος όσον αφορά το θέμα του Νίκου Δένδια, τού έχει διαμηνυθεί με τρόπο ότι δεν θα βρίσκεται στο ΥΠ.ΕΞ την επόμενη μέρα.
Οπότε, ή θα βρεθεί σε κάποιο υπουργείο τύπου υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή μπορεί να πάει στην προεδρία της Βουλής.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

loading...