Αυτήν τη Δημοσκόπηση σας κρύβουν γιατί δείχνει το τελικό αποτέλεσμα .

Πρέπει να ξέρουμε τι θα ψηφίσουμε πριν ¨βγει¨ το αποτέλεσμα και αυτό γιατί , ¨δεν έχει επιστροφή ¨

Η εν λόγω δημοσκόπηση ( βλεπ στο τέλος ) στηρίζεται σε δημοσκοπήσεις που χαρακτηρίζονται ως οι περισσότερο αμερόληπτες , στις μετρήσεις που αποκρύπτονται και στα δεδομένα που δεν εντοπίζονται.

Αμερόληπτες Δημοσκοπήσεις :

1-Σε δημοσκόπηση από την εταιρεία Prorata για το Attica TV οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν έχουν καθόλου καλή εικόνα σχετικά με την κάλυψη των γεγονότων που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη από τα ΜΜΕ. Το 69% χαρακτήρισε «μεροληπτική» ή «σχετικά μεροληπτική» την κάλυψη, το 28% «σχετικά αντικειμενική» ή «αντικειμενική», ενώ το 3% των ερωτηθέντων επέλεξε να πει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

2-Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc (18-24 Ιουνίου 2021 , πριν κλιμακωθεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα), το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών . Σοκ είχε προκαλέσει εκείνη την περίοδο στον χριστιανικό κόσμο η απαγόρευση λήψη της Θείας Κοινωνίας μέσω της οποίας θα διαδιδόταν ο κορονοϊός και η απαγόρευση να μεταβούν στις κατά τόπους εκκλησίες για να παραλάβουν το Άγιο Φως για τον ίδιο λόγο .

3-Πλήγμα για τη δημοκρατία θεωρούν οι πολίτες τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας PRORATA, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA, τέλη Ιανουαρίου 2023 . Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 82% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις.

4- Δημοσκόπηση της MARC που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 25 Ιουνίου 2022 σε δείγμα 1.059 ψηφοφόρων δείχνει ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά και την ακρίβεια

•Ακρίβεια / Ανατιμήσεις: 85,3%

•Εθνικά Θέματα / Ελληνοτουρκικά: 49,8%

•Πόλεμος στην Ουκρανία: 31,5%

•Κορωνοϊός: 28,8%

•Εγκληματικότητα: 28,7%

•Φυσικές καταστροφές 17,4%

•Μεταναστευτικό 12,7%

5 -Η ακρίβεια και σε δεύτερο βαθμό τα εθνικά θέματα συγκεντρώνουν πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό ανησυχίας των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, της MARC , τέλη Οκτωβρίου 2022. Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, οι ψηφοφόροι απάντησαν:

•Ακρίβεια και ανατιμήσεις 84,5%

•Εθνικά θέματα – Ελληνοτουρκικά 44,1%

•Εγκληματικότητα 37,8%

•Πόλεμος στην Ουκρανία 34%

•Μεταναστευτικό 14,2%

•Κορωνοϊός 12,4%

•Φυσικές καταστροφές 11,9%

•Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις 7,1%

6-Δημοσκόπηση της Kapa Research αυτήν την φορά για το μεταναστευτικό , αποτυπώνει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Στην έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 1.203 ατόμων από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2020 για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου , το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου κάνει λόγο για απειλή για τη χώρα.

7-Δημοσκόπηση που διενήργησε για τη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ η εταιρεία INTERVIEW για την Αγία Σοφία .Η Πανελλαδική αυτή δημοσκόπηση ( Ιουλίου 2020 ) δείχνει ότι το 53% των Ελλήνων θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την μετατροπή της σε τζαμί ζητώντας λεκτικές καταδίκες από ΕΕ και UNESCO.

8-Τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη από την υπουργό Πολιτισμού, κάτι που παραδέχθηκε από την πρώτη στιγμή η ίδια η κυβέρνηση, αποτυπώθηκαν στη δημοσκόπηση της “Pulse” για τον ΣΚΑΙ. Οι ερωτηθέντες αξιολογούν αρνητικά την στάση της σε ποσοστό 51%.

9-Το καλοκαίρι του 2021 στιγματίστηκε από τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν την Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία. Καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από πυρκαγιά .Δημοσκόπηση της GPO αποτυπώνει το πλήγμα που είχε δεχθεί το προφίλ της επιχειρησιακής ετοιμότητας που συνόδευε ως κεντρικό χαρακτηριστικό την κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, αφού το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών. Ακολουθεί ανασχηματισμός.

10-Τη δημοσκοπική ανθεκτικότητα της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνουν δύο έρευνες τον Οκτώβριο του 2013 που την κατατάσσουν 3ο κόμμα . Σύμφωνα ( τότε ) με την MRB η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 21,8% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ (21,2%), Χρυσή Αυγή (6,9%), ΠΑΣΟΚ (5,2%) . Σύμφωνα με την GPO η Νέα Δημοκρατία στο 21% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 20,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με 6%. Στις 7/10 /2020 όμως, 7 χρόνια αργότερα , χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται έξω από το Εφετείο της Αθήνας εκεί όπου ανακοινώθηκαν οι ομόφωνες αποφάσεις του τριμελούς που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας βάση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα. Μεγάλες συγκεντρώσεις διεξάγονται και σε άλλες ελληνικές πόλεις με το σύνθημα που κυριαρχεί να είναι ένα. «Οι ναζί στη φυλακή». Στις 22 Οκτωβρίου το Δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του. Για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης οι εφέσεις τους δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

11-Τέλη Ιουνίου 2021 ,τρία χρόνια δηλαδή μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ,το 38% εκτιμά ότι η χώρα μας είναι χαμένη εξαιτίας της συμφωνίας και το 29% κερδισμένη σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η Interview (17 έως 23 Ιουνίου 2021) για τη Βεργίνα Τηλεόραση.

12- Το Μάρτιο του 2020 δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου με σκοπό να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι εικόνες από τη μάχη στο συνοριακό σταθμό των Καστανιών Έβρου έκαναν το γύρο του πλανήτη. Δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του OPEN δείχνει πως οι πολίτες επιδοκιμάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης στην κρίση με την Τουρκία στα σύνορα του Έβρου. Το 36% απάντησε ότι έμεινε ικανοποιημένο , ενώ το 26% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

13-Ανταπόκριση κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» τέλη Φεβρουαρίου 2021. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open, το 61% των πολιτών στην Αττική δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός στη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Συγκριτικές δημοσκοπήσεις :

14-Για την προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κόκκινα δάνεια – μια υπόθεση που πιέζει ψυχολογικά 700.000 οικογένειες – σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN ( τέλη Απριλίου 2023), το 29,4% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα αυτά τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα καλύτερα , σε αντίθεση με την η ΝΔ που για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει το ποσοστό 23,9%.

15-Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι από 17 έως 29 επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 20.5% έναντι 18.5% για την ΝΔ ( διαφορά 2%). Ακολουθούν κατά σειρά δημοσκοπικής επίδοσης, το ΜέΡΑ25 με 8.6%, το ΠΑΣΟΚ με 7.5%, οι Έλληνες Εθνικό κόμμα με 6.4 %, , το Κ.Κ.Ε με 6.3%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 3.8%, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 2.1%, η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ με 1.8% και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1.4%.

16- Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έκαναν η Opinion Poll για το TheTOC, η Metron Analysis για το Βήμα, η Alco για την τηλεόραση του Αλφα, η Pulse για τον Σκάι, η MRB για το Open και η Marc για τον ΑΝΤ1, προκύπτει ότι κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει το 19,7% , ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ΝΔ θέλει το 13,6%

17- Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τα ποσοστά των θετικών / μάλλον θετικών απόψεων έχουν ως εξής σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 τέλη Απριλίου .

•Κυριάκος Μητσοτάκης: 42,4%

•Αλέξης Τσίπρας: 33,1%

•Δημήτρης Κουτσούμπας: 32,8%

•Νίκος Ανδρουλάκης: 27,4%

•Γιάνης Βαρουφάκης: 21,4%

•Κυριάκος Βελόπουλος: 15,5%

Στάθμιση «δείγματος» :

Α- Ο μέσος όρος όλων των ανωτέρω δημοσκοπήσεων δείχνει σταθερά μια αρνητικότητα της τάξης του 61% σε βάρος της Πολιτικής της παρούσας μονοκομματικής κυβέρνησης . Το ποσοστό αυτό μειώνει τη δημοσκοπική ένδειξη κατά το 1/3ο του ποσοστού αρνητικότητας , δηλαδή κατά 20,3%

Β-Από την άλλη , όλες οι δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα , δείχνουν σταθερά 1η την ΝΔ με ένα μ.ο 34,6% , 2ο το ΣΥΡΙΖΑ με ένα μ.ο 27,6% , 3ο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ένα μέσο όρο 11,7%

Γ- Στο σημείο αυτό παραθέτονται οι μετρήσεις που ΔΕΝ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο τρόπος που τελικά επηρεάζουν – διορθώνουν το εύρημα κάθε δημοσκόπησης , και συγκεκριμένα ότι …

1-Ότι το 20-25% τους ¨κλείνει το τηλέφωνο ¨, αρνούμενο να ακούσει ή να πει οτιδήποτε . Το ποσοστό αυτό πλέον είναι 15-20%

2-Το ποσοστό της ΑΠΟΧΗΣ που στις τελευταίες εκλογές ήταν 42% και που σήμερα , δεν φαίνεται να μειώνεται

3-Το ποσοστό εκείνων που έχουν τη λογική του ¨ οριοθετημένου εάν¨ , το οποίο κυμαίνεται συνήθως στο 8% των ερωτηθέντων . π.χ ¨εάν δω θα αλλά μέχρι τότε ή εάν γίνει θα αλλά μέχρι τότε ¨

4-Το ποσοστό ( 10% μ.ο ) αυτών που θ αποφασίσουν τελικά την τελευταία στιγμή και άσχετα με αυτά που λένε ότι πιστεύουν την στιγμή που συμμετέχουν σε μια δημοσκόπηση. Το ποσοστό αυτό είναι πλέον 14-15%

5-Το ποσοστό αυτών που δεν λένε την αλήθεια , το οποίο ανέρχεται στο 7% τουλάχιστον ( παθολογικοί ψεύτες , σκοπιμότητα κ.τ.λοιπ ). Το ποσοστό αυτό είναι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές 10-11%

6- Το ποσοστό εκείνων που τελικά θα ¨ρίξουν λευκό¨ που κυμαίνεται πλέον κοντά στο 1,5%

Γ1-Περιληπτικά η εν λόγω ΣΤΑΘΕΡΗ δομή όπως ορίστηκε συγκρίνοντας τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν πριν το εκλογικό αποτέλεσμα των 2 τελευταίων εκλογών , με το αντίστοιχο τελικό αποτέλεσμα έχει ως εξής :

Στην πρόθεση ψήφου, το 22% κατά μ.ο που ¨κλείνει το τηλέφωνο ¨, μειώνει τελικά κατά 50% ( του 22% ) δηλαδή κατά 11% το ποσοστό που δίνεται από τη δημοσκόπηση για το 1ο κόμμα και κατά 20% ( του 22% ) δηλαδή κατά 4,4% το ποσοστό που δίνεται από τη δημοσκόπηση για το 2ο κόμμα

Η Αποχή ως επιλογή επηρεάζει το εκλογικό μέτρο ΜΟΝΟ με τη μορφή Τιμωρητικής ψήφου, δηλαδή, ψήφο (προς μικρότερα αντισυστημικά κόμματα και κόμματα εκτός Βουλής ) σε ποσοστό (που έχει φτάσει) επί του ποσοστού που φαίνεται από τη δημοσκόπηση των κομμάτων που βγαίνουν εκτός Βουλής . Έτσι , εάν δίνεται ποσοστό π.χ 8% στα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής και το ποσοστό της ΑΠΟΧΗΣ είναι 40% τότε στην πραγματικότητα το 11,2% είναι εκτός Βουλής . Από την άλλη όμως , εάν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές μειωθεί επικοινωνιακά η ένταση που στηρίζει την ΑΠΟΧΗ, τότε το πολύ μέχρι το 30% αυτής μετατρέπεται σε ορθολογική ψήφο που πιστώνει ΜΟΝΟ τα κόμματα που βρίσκονται κοντά στο 3% προκείμενου να μπουν στην Βουλή και να ¨σπάσουν ¨ το μονοπώλιο του κυρίαρχου δίπολου .

Η ψήφος με τη λογική του ¨ οριοθετημένου εάν¨ στις δημοσκοπήσεις – το οποίο κυμαίνεται στο 8% κατά μ.ο και τείνει μειούμενο όσο πλησιάζουν οι εκλογές έως το 3% – γίνεται ΑΠΟΧΗ κατά το 1/3ο, κατά το 1/3ο πιστώνει το 1ο κόμμα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις αυξάνοντας το ποσοστό του από 0,9% μέχρι 2,4% και το υπόλοιπο 1/3ο διασκορπίζεται

Το ποσοστό των αναποφάσιστων μέχρι την τελευταία στιγμή , κρατούν αποστάσεις και απ όλα τα κόμματα και από τη μη συμμετοχή . Από τις ¨τακτικές προσομοιώσεις¨ προέκυψε ότι 80-90 % εξ αυτών ( που ζυγίζουν με βάση την οικονομία ) κυριολεκτικά θα μοιραστεί μεταξύ των ΔΥΟ κομμάτων που οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν 1ο και 2ο και αυτό ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ η διαφορά τους είναι μικρότερη του 5% . Εάν η διαφορά τους – σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις – είναι μεγαλύτερη αυξάνονται ( από αυτούς τους αναποφασιστους ) αυτοί που θα ΑΠΕΧΟΥΝ αλλά και αυτοί που επιλέγουν το 1ο κόμμα σε βάρος του 2ου

Τέλος το ποσοστό αυτών που δεν λένε την αλήθεια , το οποίο ανέρχεται στο 7% τουλάχιστον , πιστώνει τελικά σε μεγάλο βαθμό τα κόμματα εκείνα που είναι ιδεολογικά αντίθετα με το 1ο κόμμα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις

ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

Ας πάρουμε ως βάση τη δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 27-30 Απριλίου σε δείγμα 1,705 ψηφοφόρων .Στην πρόθεση ψήφου …

ΝΔ 35,6%,

ΣΥΡΙΖΑ 28,6%,

ΠΑΣΟΚ 10,8%,

ΚΚΕ 6,9%,

ΜέΡΑ25 4,4%,

Ελληνική Λύση 4,2%

Εθνική Δημιουργία 2,1%.

Το «Εθνικό κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ » που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο βρίσκεται στο 3,3%.

Κάνοντας αναγωγή όλων των ανωτέρω που παρατέθηκαν και με μια ΑΠΟΧΗ της τάξης του 38% , διορθώνεται η δημοσκόπηση ως εξής :

ΝΔ 28,4%

ΣΥΡΙΖΑ 28,2%,

ΠΑΣΟΚ 11,8%,

ΚΚΕ 7,1%,

ΜέΡΑ25 5,1%,

Ελληνική Λύση 3,3%

ΕΑΝ.. 2,8%

Εθνική Δημιουργία 2,3%.

#Αδιευκρίνιστη ψήφος 3%

#Κόμματα εκτός Βουλής 8%

ΑΠΟΧΗ : 38%

Είναι φανερό που πήγαν οι υπόλοιποι ψήφοι από το «Εθνικό κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ » που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο .

Τα συμπεράσματα , μα και ¨η ατομική ευθύνη¨ δική σας .

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ( Τμ. Πολιτικής Επιθεώρησης )

loading...