Αρνείται το πολιτικό σύστημα να δεσμευτεί ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία το Αιγαίο – Παρέμβαση τ.ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου


«Όχι στις “Πρεσπες του Αιγαίου” και άμεση άσκηση του ελληνικού δικαιώματος επέκτασης των ΕΧΥ στα 12 ν.μ.»

Την στιγμή που κανένα κόμμα από τα τρία θεωρούμενα ως πλέον πιθανά να συμμετάσχουν σε μια συγκυβέρνηση αναλαμβάνοντας στην διακυβέρνηση της χώρας αλλά ούτε καν και το ΜέΡΑ25 που επίσης είναι πιθανό να συμμετάσχει, δεν έχουν αποκλείσει να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο συνομιλιών με την Τουρκία που θα οδηγήσουν στις «Πρέσπες του Αιγαίου» εντείνονται οι ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών για το τι μέλη γενεσθαι.

«Πρεσπες του Αιγαίου» που θα οδηγήσουν εξ ορισμού μαζί με την απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία χωρίς αυτά να αντικαθίστανται.

Βερολίνο και Ουάσιγκτον έχουν ξεκαθαρίσει ότι «έφτασε η ώρα για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (σ.σ. χαρακτηρίζουν ως διαφορές τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα) στο Αιγαίο».

Ενώ βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές και ήδη 13 κόμματα έχουν αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία (συμπτωματικά τα 12 από τα 13 έχουν διακηρύξει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία τύπου «Πρεσπών» για το Αιγαίο) ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος (ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού και Εργασίας επί κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά) προχωρά σε μείζονα εθνική παρέμβαση.

Προκαλεί τα κόμματα που «σφυρίζουν αδιάφορα» να δεσμευτούν τώρα ότι όχι μόνο δεν θα παραιτηθούν από τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο όπως συνέβη με τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μακεδονία αλλά επιπρόσθετα ζητεί να δεσμευτούν στην άσκηση του εθνικού κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ.

Συνολικά η δήλωσή του πρώην ΥΕΘΑ έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, στην κοινή συνέντευξη (debate), που θα δώσουν την επομένη Τετάρτη, οφείλουν όλοι, ανεξαιρέτως, να δεσμευθούν δημόσια ότι, μετεκλογικά και από οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθούν, δεν θα υποχωρήσουν ούτε κατά ένα χιλιοστό από το απολύτως νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, παρουσιάζοντας χρονοδιάγραμμα άσκησης του σχετικού δικαιώματος στην πράξη.

Ταυτόχρονα, έχουν καθήκον να υπογραμμίσουν με έμφαση ότι η άμυνα των νησιών μας στο Αιγαίο και η στρατιωτική τους θωράκιση αποτελούν Εθνική προτεραιότητα, με δεδομένες τις επίσημες και επαναλαμβανόμενες απειλές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τις δηλώσεις περί «κατεχομένων, από την Ελλάδα, νήσων» και περί «αποστρατιωτικοποίησης αυτών».

Επιπλέον, επιβάλλεται να καταστήσουν σαφές ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη μπορεί να γίνει μόνον για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και όχι για διεκδικήσεις της Τουρκίας κατά της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

Είναι αδιανόητο να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί η κοινή συνέντευξη του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να έχουν υπάρξει απολύτως δεσμευτικές δηλώσεις όλων των συμμετεχόντων, ιδιαιτέρως απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος, η οποία έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν εξαρτάται από το ποιός κυβερνά τη γειτονική μας χώρα.

Υπεκφυγές και μισόλογα δεν επιτρέπονται για τα Εθνικά μας Θέματα, που αφορούν στην ίδια την επιβίωση του Ελληνισμού και δεν συγχωρούνται από τον Ελληνικό λαό, ανεξάρτητα με το τι ψηφίζει στις εκλογές.».

 

loading...