Ανατροπή: Οι Wagner παραμένουν τελικά στο Bakhmut

– Prigozhin: Είμαστε σε θέσεις μάχης, σε ρόλο κλειδί ο στρατηγός Surovikin

Σημαντική ανατροπή καταγράφεται στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία με τους αξιόμαχους Wagner να παραμένουν τελικά στο Bakhmut (Artemovsk), όπως διαβεβαιώνει ο ιδρυτής του στρατιωτικού ομίλου Yevgeni Prigozhin.
Όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της νύχτας (7/5/2023) έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι θα ενισχυθεί με όσα πυρομαχικά και όπλα χρειάζεται προκειμένου να καταλάβει πλήρως την πόλη.
Ο Prigozhin ανακοίνωσε την Παρασκευή (5/5) ότι οι μαχητές του, που ηγούνται της πολύμηνης επίθεσης στο Bakhmut, θα αποσύρονταν επειδή όπως είπε οι άνδρες του δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά και υφίστανται «ανώφελες και αδικαιολόγητες» απώλειες ως αποτέλεσμα.

Διαταγή μάχης

Ο Prigozhin, ο οποίος έχει επιτεθεί δημόσια στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu και την ηγεσία του στρατού για τους χειρισμούς τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως αξιωματικοί στη Μόσχα που αναλώνονται σε «μικροπρεπείς ζήλιες» παρακρατούν κρίσιμες προμήθειες για τους άνδρες του.
Ωστόσο σε ηχητικό μήνυμα που ανήρτησε στις 7/5/2023 στο κανάλι του στο Telegram, ο Prigozhin είπε: «Στη διάρκεια της νύχτας λάβαμε διαταγή μάχης, για πρώτη φορά όλον αυτόν τον καιρό».
«Μας υποσχέθηκαν όσα πυρομαχικά και όπλα χρειαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις.
Μας υποσχέθηκαν πως όλα όσα χρειάζονται ώστε ο εχθρός να εμποδιστεί να μας αποκόψει (από τις προμήθειες) θα αναπτυχθούν στο πλευρό μας».

Επανέρχεται ο… Αρμαγεδδών

Η μάχη για το Bakhmut, την οποία η Ρωσία θεωρεί κλειδί για άλλες πόλεις στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας οι οποίες διαφεύγουν ακόμη τον έλεγχό της, είναι η πιο σφοδρή της σύγκρουσης, με κόστος χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές.
Ο Prigozhin δήλωσε επίσης πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέθεσε στον στρατηγό Sergei Surovikin, τον επονομαζόμενο …Αρμαγγεδώνα να εργαστεί δίπλα στoυς Wagner
«Είναι ο μοναδικός άνδρας με αστέρι στρατηγού που ξέρει πώς να πολεμάει», πρόσθεσε.
Ο Surovikin ήταν διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία επί πολλούς μήνες προτού δοθεί στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Valery Gerasimov, η συνολική επιχειρησιακή διοίκηση πάνω από αυτόν.
surovikin.jpg
combat_1.jpg
Η ανοιχτή επιστολή Prigozhin στον Putin

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο Prigozhin διαμαρτυρήθηκε εκ νέου έντονα ότι δεν του δόθηκαν πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού ενώ επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις στον υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Valery Gerasimov
Ο Prigozhin, οι μαχητές του οποίου κατέγραψαν τεράστια πρόοδο στο Soledar και στο Bakhmut – απομένει μόνο ένα τμήμα 2,5 χιλιομέτρων από τα 45 χιλιόμετρα για την πλήρη κατάληψή του – βρισκόταν εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία δέχεται τις ανακοινώσεις Prigozhin με ιδιαίτερα μεγάλη δυσπιστία.
Πιστεύει ότι ο Putin θα έχει τελικά λόγο για την αποχώρηση των Wagner και πως οι απώλειες του ομίλου οφείλονται στις επιτυχημένες ενέργειες του ουκρανικού στρατού και όχι στην έλλειψη πυρομαχικών.

Η μακρά κόντρα Prigozhin με τους Ρώσους στρατηγούς

Ο Prigozhin και ο Τσετσένος ηγέτης Ramzan Kadyrov επέκριναν για πρώτη φορά τον Ρώσο στρατηγό Alexander Lapin για την αποχώρηση από το Kharkiv τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Στη συνέχεια, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2023, ο Prigozhin διαμαρτυρόταν επανειλημμένα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι μεριμνούσε μόνο για τον ρωσικό στρατό με την προμήθεια πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού, αφήνοντας τους δικούς του μαχητές να αντιμετωπίζουν μία τρομακτική έλλειψη της τάξης του 70%, υπενθυμίζουν οι Eurasian Times.
Κατηγορούσε επίσης συχνά το ρωσικό υπουργείο, ότι δεν πίστωνε στους μαχητές Wagner στα καθημερινά του δελτία Τύπου τα επιτεύγματά τους στο πεδίο της μάχης.
Στη συνέχεια, έγινε μνεία στους Wagner από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 16 Απριλίου για την κατάληψη δύο συνοικιών στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Bakhmut.
Πριν από αυτό, στις 14 Ιανουαρίου, το υπουργείο Άμυνας είχε εξάρει τις «θαρραλέες και ανιδιοτελείς ενέργειες» των μαχητών Wagner κατά την κατάληψη των αστικών περιοχών του Soledar.
Το τελευταίο ξέσπασμα Prigozhin με ύβρεις για Shoigu και Gerasimov αφορούσε στην έλλειψη πυρομαχικών που οδήγησε στον θάνατο πολλούς στρατιώτες του.
Η επιστολή του αναφέρει μια έλλειψη πυρομαχικών 90%, η οποία σύμφωνα με προηγούμενα βίντεο και αναρτήσεις του στο Telegram τον Φεβρουάριο, βρισκόταν στο 70%.
Ο Prigozhin εμφανίζεται μπροστά σε σειρές δεκάδων νεκρών μαχητών του και απαιτεί από Shoigu και Gerasimov να λογοδοτήσουν για αυτή την εξέλιξη.
Ο Prigozhin ανακοίνωσε την αποχώρηση των Wagner από το Bakhmut στις 10 Μαΐου λόγω της δραματικής έλλειψης πυρομαχικών.
«Στις 10 Μαΐου 2023, αναγκαζόμαστε να παραδώσουμε τις θέσεις μας σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας», είπε σε νέο του μήνυμά του εννέα ώρες μετά τη λεκτική επίθεση σε Shoigu και Gerasimov τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Μαΐου.

Οι Ουκρανοί ήταν δύσπιστοι για την αποχώρηση των Wagner

Ο Serhiy Cherevaty, εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε σχόλιο στην Ukrainska Pravda, είχε υποστηρίξει ότι οι Wagner δεν θα μπορούσαν να φύγουν από το Bakhmut χωρίς την έγκριση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
O Cherevaty απέδωσε τις μεγάλες απώλειες των Wagner στις επιτυχημένες ενέργειες του ουκρανικού στρατού.
«Απλώς δεν θα επιτραπεί στους Wagner να φύγουν από την πόλη γιατί ο Prigozhin δεν αποφασίζει τίποτα εδώ, όλες οι ενέργειες του εκπορεύονται από τον Ρώσο δικτάτορα Putin» δήλωσε ο Cherevaty στην Ukrainska Pravda.
Είπε επίσης ότι οι Wagner είχαν πολλές οβίδες και μεταξύ 4 και 5 Μαΐου χτύπησαν τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων 520 φορές.
Η τέχνη της εξαπάτησης – Οι Ουκρανοί τρέμουν στην ιδέα ότι η αποχώρηση των Wagner από το Bakhmut κρύβει μία …τεράστια παγίδα

Το παράδειγμα της Kherson

Εκείνη την εποχή, η ρωσική υποχώρηση από την Kherson θεωρήθηκε από τους Ουκρανούς ως μια πιθανή παγίδα και μια ρεαλιστική απόφαση για τον περιορισμό της πρώτης γραμμής.
Με άλλα λόγια, ήταν μια έμμεση παραδοχή της ρωσικής στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή, όπως είπαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί.
Το Newsweek παρατήρησε ότι το Κίεβο «δεν πανηγυρίζει» για τη ρωσική αποχώρηση.
Επικαλείται μάλιστα την επικεφαλής του κοινού κέντρου συντονισμού των Νοτίων Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, Natalia Humeniuk, η οποία πιστεύει ότι «οι Ρώσοι κατακτητές δημιουργούν μια εσφαλμένη εντύπωση για τις πραγματικές τους προθέσεις».
Ο Mykhailo Podolyak, ο κορυφαίος σύμβουλος του Volodymyr Zelensky, ισχυρίζεται ότι ένας σημαντικός αριθμός ρωσικών δυνάμεων παραμένει στην Kherson και η Ρωσία δεν θα αποσυρθεί χωρίς μάχη.
Τέλος η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Maylar, ήταν ξεκάθαρη: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Ρώσους, η τέχνη του πολέμου περιλαμβάνει την τέχνη της εξαπάτησης του εχθρού».

Οι Ρώσοι κατέλαβαν άλλες δύο συνοικίες στο Bakhmut

Τα αποσπάσματα εφόδου των Ρώσων, με την υποστήριξη των αερομεταφερόμενων δυνάμεων κατέλαβαν άλλες δύο συνοικίες στο Bakhmut (Artemovsk στα ρωσικά), όπως έκανε γνωστό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην κατεύθυνση του Donetsk, αποσπάσματα επίθεσης κατέλαβαν δύο συνοικίες στα βορειοδυτικά και δυτικά τμήματα της πόλης Artemovsk. Επιχειρησιακά-τακτικά και στρατιωτικά αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού από τη Νότια Ομάδα Δυνάμεων νίκησαν μονάδες του 57ου μηχανοκίνητου πεζικού και της 80ης αερομεταφερόμενης επίθεσης ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές οικισμούς Bogdanovka και Stupochki», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σφίγγει ο κλοιός – Οι Ρώσοι κατέλαβαν άλλες δύο συνοικίες στο Bakhmut

map_2.JPG

www.bankingnews.gr

loading...