Έτσι δρούσε η ομάδα των «χοντρών» στον Έβρο! Πώς ένστολοι έβαζαν μετανάστες στη χώρα

Την ειδική ομάδα των «χοντρών», αποτελούσαν ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, που έχει έδρα το Ισσάκιο. Παρά τις σημαντικές επιτυχίες και «αυτονομία» δράσης που είχαν πετύχει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, συλλαμβάνοντας δουλέμπορους και παράτυπους μετανάστες, πέρασαν σύμφωνα με την έρευνα του εσωτερικών υποθέσεων στην παράνομη «όχθη». Κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Έβρο.

Ένας 54χρονος αρχιφύλακας, φέρεται ως ο «αρχηγός» της ομάδας των ένστολων και φαίνεται να βρίσκονταν σε «ανοικτή επικοινωνία» με τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους για την διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών στην ελληνική επικράτεια μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Τους έλεγε από ποιο σημείο θα περάσουν και ποια ώρα, καθώς η δική του ομάδα περιπολούσε σε αυτά και θα είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση. Μάλιστα φαίνεται να καταφέρνουν να απομακρύνουν στελέχη της FRONTEX και του Ελληνικού Στρατού, ακόμη και να προτρέπουν τους συναδέλφους τους στα επιχειρησιακά κέντρα να κλείσουν τις θερμικές κάμερες, λέγοντας «είμαστε εμείς εκεί. Δεν μπορεί να περάσει κανείς». Παράλληλα, παρακολουθούσαν και τις αναφορές συναδέλφων τους για τα σημεία που περιπολούσαν, μέσω ομαδικών συνομιλιών που συμμετείχαν.

Οι πέντε αστυνομικοί φρόντιζαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να έχουν υπηρεσία τα ίδια ωράρια, προκειμένου να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε σημεία-περάσματα διευκολύνοντας τους δουλέμπορους στην διακίνηση των μεταναστών.

Σε συνομιλίες που είχαν με Τούρκους διακινητές φαίνεται πως προκύπτουν οι συνεννοήσεις διακίνησης και τουλάχιστον δύο που έχουν ενδείξεις οικονομικών ανταλλαγμάτων που λάμβαναν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο ……… . Πήγαινε να τα πάρεις.

54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει θα πάω να τα πάρω.

Σε κάποια άλλη υποκλαπείσα συνομιλία ένας από τους κατηγορουμένους αναφέρει: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», αναζητώντας τρόπους νομιμοποίησης.

Σε κατ’ οίκων έρευνες στους πέντε εμπλεκόμενους, στο σπίτι του ενός βρέθηκαν 26.550 ευρώ, τα οποία είπε ότι τα είχε από τα… capital control το 2015. Σε άλλους κατηγορούμενους βρέθηκαν 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 2.120 δολάρια, ασιατικά χαρτονομίσματα ακόμη και 77 ρουμανικά νομίσματα, όπως επίσης 59 κινητά τηλέφωνα, μία τραπεζική κάρτα και 12 power banks. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι διευκόλυναν 12 διακινήσεις με συνολικά 200 μετανάστες.

Τον Οκτώβριο του 2022, σε τυχαίο έλεγχο αστυνομικών στην στην Καβάλα συνελήφθησαν δύο διακινητές από τη Συρία, οι οποίοι ανέφεραν : «γιατί μας συλλαμβάνετε αφού έχουμε πληρώσει αστυνομικούς», και υπέδειξαν συγκεκριμένο αστυνομικό. Οι πέντε ένστολοι, είναι πρώην συνοριοφύλακες, που με τα χρόνια υπηρεσίας εντάχθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ τώρα αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

https://infognomonpolitics.gr/

loading...