Έρχεται ράλι στις αγορές διεθνώς

– Συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ «βλέπουν» οι traders

Συμφωνία Biden – McCarthy να διαπραγματευτούν άμεσα μια συμφωνία

Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται έτοιμες να σημειώσουν ράλι με φόντο την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ ήδη από το προσεχές Σαββατοκύριακο, εκτιμούν οι αναλυτές, με τις αγορές σε Wall Street και Ασία να καταγράφουν ήδη σημαντικά κέρδη, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Θετικά μηνύματα

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στη συμφωνία μεταξύ του προέδρου Joe Biden και του επικεφαλής Ρεπουμπλικανού στο Κογκρέσο Kevin McCarthy να διαπραγματευτούν άμεσα μια συμφωνία, με τον Biden να διακόπτει το ταξίδι στην Ασία για να επιστρέψει στις συνομιλίες την Κυριακή, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.
Οι αναλυτές υπογράμμισαν πώς τα δύο μέρη συμφώνησαν σε νέες, μικρότερες ομάδες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, κάτι που εξέλαβαν ως ένδειξη ότι οι συζητήσεις έχουν περάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Επομένως, υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει και ακόμα περιθώριο για ανατροπές, πριν το υπουργείο Οικονομικών ξεμείνει από μετρητά μόλις την 1η Ιουνίου, κάτι που θα προκαλούσε μια καταστροφική, πρώτη χρεοκοπία.
«Τώρα έχουμε μια δομή για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα», είπε ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων McCarthy στο «Squawk Box» του CNBC την Τετάρτη.
«Νομίζω ότι στο τέλος δεν θα έχουμε αθέτηση χρέους.
Εκτιμώ ότι, επιτέλους, κάναμε τον πρόεδρο να διαπραγματευτεί».
Πάντως, η ανησυχία για πιθανή χρεοκοπία έχουν επηρεάσει τις αγορές.
Ο Dow υποχώρησε περισσότερο από 3% αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 1% την Τρίτη.

Σε νέα υψηλά οι δείκτες

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei πλησίασε 130 μονάδες από το υψηλότερο επίπεδό του από το 1990 – τις ημέρες της “οικονομίας φούσκας” – αφού διέσπασε τις 30.000 μονάδες μια μέρα νωρίτερα για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες.
Ο Nasdaq βρίσκεται στα πρόθυρα υψηλών 13 μηνών και ο DAX κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2022.
Σήμερα στις συναλλαγές της Φρανκφούρτης,ο DAX σημειώνει άνοδο 1,7% στις 16.222 μονάδες.
Ο Μάιος είναι παραδοσιακά ένας μήνας για πωλήσεις στις μετοχές, αλλά το χρονοδιάγραμμα της αθέτησης πληρωμών στις ΗΠΑ καθυστερεί την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών των traders, οπότε αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ότι θα υπάρξει διόρθωση, αλλά ίσως όχι πριν από τον Ιούνιο.
Το επόμενο σημείο εστίασης των μακροοικονομικών θα είναι μια πλειάδα αμερικανικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας της Philly Fed, των αιτήσεων ανεργίας και των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών.
Κάποια ανθεκτικά στοιχεία τον τελευταίο καιρό έχουν υποδηλώσει ότι η Fed δεν χρειάζεται να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια και η αγορά έχει αποτιμήσεις ακόμη και μια πιθανότητα 1 προς 5 για μια αύξηση κατά 0,25% τον Ιούνιο, από σχεδόν μηδενική την περασμένη εβδομάδα.

loading...