Σχηματίζεται το μέτωπο του αιώνα… BRICS εναντίον G7

– Αλλάζει ο κόσμος, γυρνά την πλάτη στις όλο και πιο αδύναμες ΗΠΑ

Μέχρι το 2028, η G7 αναμένεται να αποτελεί μόλις το 27,8% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι BRICS θα αποτελούν το 35%

Την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την κυριαρχία του κόσμου και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επί της ουσίας απούσα, ένας νέος πόλος ανέρχεται όλο και πιο ψηλά στην κλίμακα της ιεραρχίας.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και το Ιράν ζήτησαν επίσημα να ενταχθούν στην ομάδα των χωρών BRICS, καθώς αυτή ετοιμάζεται να διοργανώσει την ετήσια σύνοδο κορυφής της στη Νότια Αφρική.
Συνολικά, 19 έθνη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ των αναδυόμενων αγορών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον Anil Sooklal, πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής στην ομάδα.
“Αυτό που θα συζητηθεί είναι η επέκταση των BRICS και οι λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό…
Δεκατρείς χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να ενταχθούν και άλλες έξι έχουν ζητήσει ανεπίσημα την ένταξή τους.
Λαμβάνουμε αιτήσεις για ένταξη κάθε μέρα”, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το πρώτο τεστ η ετήσια σύνοδος

Οι BRICS θα πραγματοποιήσουν την ετήσια σύνοδο κορυφής τους στο Κέιπ Τάουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και των πέντε κρατών μελών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bloomberg αποκάλυψε ότι οι BRICS αναμένεται σύντομα να ξεπεράσουν τα κράτη G7 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, ενώ τα κράτη G7 και BRICS συνέβαλαν το καθένα εξίσου στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020, οι επιδόσεις του μπλοκ υπό τη δυτική ηγεσία μειώθηκαν πρόσφατα.
Μέχρι το 2028, η G7 αναμένεται να αποτελεί μόλις το 27,8% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι BRICS θα αποτελούν το 35%.
Οι εκτιμήσεις ήρθαν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Alexander Babakov, αποκάλυψε ότι οι BRICS εργάζονται για την ανάπτυξη ενός “νέου νομίσματος”, το οποίο θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού.
Τα κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να ενταχθούν στο μπλοκ έρχεται σε μια εποχή που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις απομακρύνονται από το δολάριο ΗΠΑ.
Το δολάριο έχει γίνει πιο αναξιόπιστο για τις δολαριοποιημένες οικονομίες λόγω της αύξησης των επιτοκίων που ρυθμίζονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και της οπλοποίησης του δολαρίου από την τράπεζα μέσω οικονομικών κυρώσεων.
Επιπλέον, η Δύση -ιδίως η Ευρώπη- αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ενεργειακή κρίση που προκύπτει από τις κυρώσεις που στοχεύουν τις ρωσικές ενεργειακές αγορές λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και του σαμποτάζ των ΗΠΑ στον αγωγό Nordstream.

Τα βήματα της Ρωσίας και της Κίνας προς την απο-δολαριοποίηση

Ανησυχώντας για την κυριαρχία της Αμερικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα της χώρας να το “εργαλειοποιήσει”, άλλα έθνη δοκιμάζουν εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της ηγεμονίας του δολαρίου.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα και η κινεζική κυβέρνηση συνεργάζονται για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο και να καθιερώσουν συνεργασία μεταξύ των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων.
Από την εισβολή του 2022, το εμπόριο ρούβλι-γιουάν έχει αυξηθεί κατά ογδόντα φορές.
Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται επίσης για να λανσάρουν ένα κρυπτονόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Vedmosti.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες (ιδίως της Ρωσίας και της Κίνας) έχουν αγοράσει χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, καθώς οι χώρες προχωρούν στη διαφοροποίηση των αποθεματικών τους μακριά από το δολάριο.

Πώς άλλες χώρες μειώνουν την εξάρτηση από το δολάριο

Η απο-δολαριοποίηση είναι μείζον θέμα και σε άλλα μέρη του κόσμου:
– Τους τελευταίους μήνες, η Βραζιλία και η Αργεντινή συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής.
– Σε ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο, πολλοί πρώην αξιωματούχοι της Νοτιοανατολικής Ασίας μίλησαν για τις προσπάθειες απο-δολαριοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
– Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία βρίσκονται σε συνομιλίες για τη χρήση ρουπιών για το εμπόριο μη πετρελαϊκών προϊόντων σε μια στροφή μακριά από το δολάριο, σύμφωνα με το Reuters.
– Για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος είναι ανοιχτό σε συναλλαγές σε νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ.
Παρά τις κινήσεις αυτές, λίγοι περιμένουν να δουν το τέλος του παγκόσμιου κυρίαρχου καθεστώτος του δολαρίου σύντομα.
Επί του παρόντος, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε δολάρια.

loading...