Ο ρωσικός θρίαμβος στο Bakhmut, «απόδειξη νίκης Putin», «πολιτικής καταδίκης» Zelensky – «Ένσταση» Scholz σε F16

Ο Vladimir Putin συγχαίρει τις ομάδες επίθεσης Wagner καθώς και όλα τα ρωσικά στρατεύματα – Όλοι όσοι διακρίθηκαν στη μάχη είναι υποψήφιοι για τιμητικές διακρίσεις και παράσημα

Απόλυτα ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις της ομάδας Wagner για την κατάληψη του Artyomovsk (το Bakhmut για την Ρωσία), στην ανατολική Ουκρανία, προαναγγέλοντας τιμητικές διακρίσεις για όλους τους διακριθέντες στην επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης, την ώρα που το ηθικό των Ουκρανών είναι στα «τάρταρα» και το γεγονός ρίχνει βαριά σκιά στην συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden, στην Χιροσίμα, όπου συζητούν στο πλαίσιο της G7 την κατάσταση και την δυνατότητα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών F16, στην οποία αποστολή, ενίσταται η Γερμανία!
Η κατάληψη της «επίμαχης πόλης» κρίνεται εξαιρετικά σημαντική καθώς θα πυροδοτήσει εξελίξεις και αλλαγές στον ρου του πολέμου:
σύμφωνα με το πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ, αποτελεί «μια στρατιωτική νίκη που δείχνει πως η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο στρατιωτικός αναλυτής και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ Scott Ritter, ενώ σύμφωνα με Αμερικανή αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι «πολιτική καταδίκη» Zelensky γιατί συνιστά αποτυχία της στρατηγικής που ακολούθησε, την χρεώνεται και θα βαρύνει την πολιτική του πορεία.
Επίσης ο χρόνος που συνέβη είναι σημαντικός γιατί έλαβε χώρα σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου: είτε στο ξεκίνημα, είτε στην επικείμενη έναρξη της περίφημης αντεπίθεσης και σύμφωνα με την Αξιωματικό αναμφίβολα θα επηρεάσει την απόφαση των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας στις αποφάσεις που θα λάβουν περί βοήθειας.
«Η απόφαση στη Δύση, στην Ουάσιγκτον και στο Κίεβο, που θα πρέπει να ληφθεί είναι μεταξύ ενός σημαντικού διλήμματος:
– κλιμάκωση σε έναν άμεσο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα κοστίσει σε όλους και θα οδηγήσει σε καταστροφή, ή
– σε μείωση των απωλειών και σε διευθέτηση της σύγκρουσης, ώστε η Δύση να μπορέσει σταματήστε να αιμορραγεί οικονομικά και σε εξοπλισμούς και να στρέψει το βλέμμα της στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας», τόνισε η αξιωματικός.
Σύμφωνα με την αναλύτρια, ο Zelensky συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο «σαν να μην κατανοεί την πραγματικότητα της κατάστασης».
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι η ουκρανική πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, «ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Wagner, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία (…) η απελευθέρωση του Artyomovsk ολοκληρώθηκε», όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στην ουκρανική πόλη Bakhmut με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Yevgeni Prigozhin, ανακοίνωσε στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Μαΐου την πλήρη κατάληψη της πόλης Bakhmut (Artemovsk), που αποτέλεσε το θέατρο σκληρών και αιματηρών μαχών.
Σύμφωνα με τον Prigozhin, οι δυνάμεις των Wagner έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Bakhmut, της πόλης που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 72.000 κατοίκων, και απέκτησε τεράστια συμβολική σημασία στη διάρκεια του πολέμου τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας για τη σφοδρότητα της έντασης των μαχών, την πολύμηνη διάρκειά τους και των μεγάλων απωλειών για τις δύο πλευρές.

Putin: Θα παρασημοφορηθούν οι ήρωες του Artyomovsk

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συνεχάρη τις ομάδες επίθεσης της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner και τα ρωσικά στρατεύματα για την απελευθέρωση της πόλης Artyomovsk, ανέφερε το  Κρεμλίνο σε δήλωσή του την Κυριακή 21/5.
«Ο Vladimir Putin συγχαίρει τις ομάδες επίθεσης Wagner καθώς και όλα τα ρωσικά στρατεύματα, που παρείχαν την απαιτούμενη βοήθεια και θωράκισαν τα πλευρά, με την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Artyomovsk», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Όλοι όσοι διακρίθηκαν στη μάχη είναι υποψήφιοι για τιμητικές διακρίσεις και παράσημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι η πόλη Artyomovsk (Bakhmut) έχει απελευθερωθεί πλήρως κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Στην τακτική κατεύθυνση του Artyomovsk, οι ομάδες επίθεσης της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner με την υποστήριξη του πυροβολικού και της αεροπορίας της νότιας ομάδας μάχης ολοκλήρωσαν την απελευθέρωση της πόλης Artyomovsk», δήλωσε το υπουργείο.
Το Artyomovsk βρίσκεται στα βόρεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) και χρησίμευε ως σημαντικός κόμβος μεταφοράς για τις προμήθειες του ουκρανικού στρατού στο Donbass.
Σφοδρές μάχες για την απελευθέρωση της πόλης ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου 2022.
Η μάχη για αυτήν την πόλη είναι μια από τις μεγαλύτερες μάχες κατά την απελευθέρωση του Donbass από το 2014.

Στρατηγικής σημασίας νίκη για την Ρωσία

«Σήμερα (20/5) στις 12 το μεσημέρι κατελήφθη πλήρως το Βakhmut» ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Yevgeni Prigozhin, σε μήνυμά του.
«Καταλάβαμε ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι», συνέχισε, προσθέτοντας, ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Bakhmut στις 25 Μαΐου για ξεκούραση και επανεκπαίδευση παραδίδοντας τον έλεγχο στις τακτικές ρωσικές δυνάμεις.
Οι μάχες του Bakhmut διήρκεσαν 224 μέρες και στους στρατιωτικούς αναλυτές θύμισαν το Στάλινγκραντ.
Αδυσώπητος αστικός πόλεμος και αιματηρές συγκρούσεις για την κατάληψη ενός σπιτού ή ακόμη και ενός ορόφου.

Για τη Ρωσία, η μάχη του Bakhmut επίσης μια από τις πιο αιματηρές και μακρύτερες από τον  B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πλήρης κατάληψη της πόλης συνιστά καίριο πλήγμα για το καθεστώς Zelensky, την ώρα μάλιστα που προετοιμάζει με αναγνωριστικές επιθέσεις την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.
Η ψυχολογική επίδραση της κατάληψης του Bakhmut θα είναι τεράστια στη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση.
Επίσης εκτιμάται, πως θα επηρεάσει καίρια τη Δύση και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχει στο Κίεβο.

Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ο έλεγχος της πόλης

«Το απόγευμα της 20ης Μαΐου, το Artemovsk κατελήφθη πλήρως, κατελήφθη το τελευταίο τμήμα της περιοχής Samolet με τα πολυώροφα κτίρια, καταλήφθηκε πλήρως η πόλη», είπε ο ιδρυτής των Wagner.
Ο έλεγχος της πόλης θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας, διευκρίνισε.
Ευχαρίστησε τους στρατηγούς Sergey Surovikin και Mikhail Mizintsev που «κατέστησαν δυνατή την πραγματοποίηση αυτής της δύσκολης επιχείρησης.
Και ευχαριστώ τον Vladimir Putin που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία και την υψηλή τιμή να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τόνισε ο Prigozhin.
Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές των Wagner και τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις μάχες και θα συμμετάσχουν μαζί τους στο μέλλον, καθώς και σε όλους τους πεσόντες.

map_6.jpg
Σύνοδος G7: Συνάντηση Biden – Zelenksy στην σκιά της κατάληψης του Bakhmut από τους Wagner

Παρά τους ισχυρισμούς του ουκρανικού στρατού ότι, οι άνδρες του συνεχίζουν τις μάχες ο πρόεδρος Zelensky «παραδέχθηκε» πως δεν ελέγχουν πλέον οι δυνάμεις του το Bakhmut που έχει περάσει στον ρωσικό έλεγχο, κατά την συνάντηση με τους ηγέτες της ομάδας των G7  στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το CNN σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν ελέγχουν οι δυνάμεις του το κομμάτι της πόλης που κατείχαν ακόμη είπε: “Νομίζω ότι όχι”, είπε.
“Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι δεν έχει μείνει τίποτα εκεί.
Είναι κρίμα, είναι τραγωδία, αλλά από σήμερα ο Bakhmut είναι μόνο στις καρδιές μας.
Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο».
Επίσης, συνάντηση είχε με το Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden λίγο μετά τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος, τις 14.00 τοπική ώρα) στη σύνοδο της G7 στη Χιροσίμα
Ο πρόεδρος Biden «θα συνεχίσει να υπενθυμίζει τη σθεναρή και αποφασιστική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία», τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, είπε ότι ο Biden «ανυπομονεί» να ξαναμιλήσει με τον Zelensky σε αυτήν την κατ’ ιδίαν συνάντηση, αφού άνοιξε τον δρόμο για τις παραδόσεις, μελλοντικά, μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο..
Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική άφιξή του στη Χιροσίμα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους ηγέτες της G7, όπως με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Naredra Modi.

Γερμανία για F-16: Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη

Οι προμήθειες της Γερμανίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη δήλωσε ο καγκελάριος Scholz τονίζοντας πως, «πρώτα από όλα, όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε καν τέτοια αεροπλάνα», είπε ο Scholz
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι η συμμετοχή της χώρας του σε πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.
«Πρώτα από όλα, όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε καν τέτοια αεροπλάνα», είπε ο Scholz σε συνέντευξή του στα τηλεοπτικά κανάλια RTL και NFT μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιαπωνία.

Βρετανία: Θα εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς πιλότους το καλοκαίρι

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Rishi Sunak, την Κυριακή 21/5 μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα.
Πρόσθεσε επίσης, ότι «κάναμε μια πραγματική ανακάλυψη σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, χάρη στην υποστήριξη του Προέδρου Biden για έναν διεθνή συνασπισμό για την παροχή αεροσκαφών F-16».
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία ώστε να αναπτύξει την αεροπορία που χρειάζεται για το μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους, από αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Sunak.
Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς [οι χώρες της G7] έχουμε κάνει μια πραγματική σημαντική ανακάλυψη σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, χάρη στην υποστήριξη του Προέδρου [των ΗΠΑ] [Joe] Biden σε έναν διεθνή συνασπισμό για την παροχή αεροσκαφών F-16».

Νέο πακέτο βοήθειας ανακοινώνει ο Biden από Χιροσίμα

Νέο πακέτο βοήθειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden από την Χιροσίμα προς το Κίεβο, την Κυριακή 21/5.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Biden είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία ότι οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να ενισχύσουν τη στρατιωτική ισχύ του Κιέβου, το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα
bakhmut_1.jpg
Prigozhin σε Zelensky: Να φιλήσεις τον Biden στο μέτωπο

Ο Prigozhin επέκρινε τον Oυκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τον Aμερικανό ομόλογό του Joe Biden, οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου ο ουκρανικός πόλεμος έχει κυρίαρχη θέση στις συνομιλίες των ηγετών.
Απευθυνόμενος στον Zelensky ο Prigozhin είπε: «Σήμερα όταν θα δεις τον Biden φίλησέ τον στο μέτωπο και πες του γειά από εμένα».
Ο Prigozhin επανέλαβε τους ισχυρισμούς του που έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι χρειαζόταν λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης και των προμηθειών πυρομαχικών από τον στρατό.
Εξαιτίας της ρωσικής γραφειοκρατίας και για τα «καπρίτσια» του Shoigu (σ.σ. υπουργός Άμυνας Ρωσίας) και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Valery Gerasimov «έχασαν τη ζωή τους πέντε φορές περισσότεροι στρατιώτες από ό,τι θα έπρεπε», είπε στο βίντεο.
O Prigozhin εμφανίζεται σε βίντεο με στολή παραλλαγής μπροστά από μια σειρά ανδρών του που κρατούσαν ρωσικές σημαίες και πανό της Wagner.

Ωμή παραδοχή Αξιωματικού ΗΠΑ: Παταγώδης αποτυχία της στρατηγικής Zelensky η απώλεια Bakhmut – Πολιτική του καταδίκη

Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου από την Ρωσία του βασικού κόμβου μεταφορών του Donbass στο Artemovsk (Bakhmut) στις 20 Μαΐου στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση του Κρεμλίνου αποτελεί βαριά ήττα και παταγώδη αποτυχία της πολιτικής και στρατηγικής του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, σε μια κρίσιμη καμπή στη σκληρή σύγκρουση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και της Μόσχας, είπε η συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Karen Kwiatkowski της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Sputnik.
«Η απελευθέρωση του Artemovsk (Bakhmut) δείχνει ότι η στρατηγική της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου έχει αποτύχει και για αυτό που συνέβη εκεί μπορεί και θα καταλογιστεί απευθείας στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και τα εναπομείναντα στελέχη του, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πολιτική του επιβίωση», τόνισε η Kwiatkowski.
Η επιτυχία της Ρωσίας στο Artemovsk είναι σημαντική «πρακτικά και συμβολικά», επισήμανε.
«Σε πρακτικούς και στρατηγικούς όρους, ο έλεγχος της πόλης στο σύνολό της επιτρέπει την έναρξη της ανοικοδόμησης και την εξομάλυνση εκεί για τους κατοίκους της πόλης και την πραγματική ελπίδα για το κλείσιμο μιας «κρεατομηχανής» [το Artemovsk] από την θυσία τόσων χιλιάδων στρατιωτών.
Ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εξακολουθούν να επιτίθενται στην πόλη από τα δυτικά και τα βόρεια, η απόφαση για το ποιος κρατά την πόλη είναι πρακτικά ήδη αποφασισμένη, είπε ο πρώην αναλυτής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Η απώλεια του Artyomovsk από το Κίεβο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μέχρι τώρα αμείλικτη αποφασιστικότητα της Δύσης να διοχετεύσει όπλα στην Ουκρανία.
«Η απόφαση στη Δύση, στην Ουάσιγκτον και στο Κίεβο, που θα πρέπει να ληφθεί είναι μεταξύ ενός σημαντικού διλήμματος:
– κλιμάκωση σε έναν άμεσο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα κοστίσει σε όλους και θα οδηγήσει σε καταστροφή, ή
– σε μείωση των απωλειών και σε διευθέτηση της σύγκρουσης, ώστε η Δύση να μπορέσει σταματήστε να αιμορραγεί οικονομικά και σε εξοπλισμούς και να στρέψει το βλέμμα της στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας», τόνισε η Kwiatkowski.
Σύμφωνα με την αναλύτρια, ο Zelensky συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο «σαν να μην κατανοεί την πραγματικότητα της κατάστασης», όμως «με την πλήρη πτώση του [Artyomovsk], η χρησιμότητα του Zelensky για τη Δύση και για τους δικούς του ανθρώπους, περιορίστηκε ξαφνικά πολύ», κατέληξε.

Scott Ritter (π. Επιθεωρητής όπλων ΟΗΕ): «Είναι ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη που δείχνει πως η Ρωσία κερδίζει»

Με την απελευθέρωση του Artemovsk (Bakhmut) από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, η Ρωσία αποκτά νέα δυναμική, αλλά μόνο οι μελλοντικές εξελίξεις θα δείξουν πώς ο έλεγχος αυτής της πόλης «εντάσσεται στο γενικό ρυθμό της σύγκρουσης», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ Scott Ritter, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη που δείχνει ότι η Ρωσία κερδίζει», είπε ο Scott Ritter σε δηλώσεις του στο Sputnik, τονίζοντας ότι…:

…το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει.

Οι μελλοντικές εξελίξεις θα δείξουν πόσο επιτυχώς η Ρωσία είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή τη νίκη και να συνεχίσει να προκαλεί σοβαρές απώλειες στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.
Μένει επίσης να δούμε αν ο ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να εξαπολύσει την πολυδιαφημισμένη «αντεπίθεσή» του.
«Δεν φαίνεται ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να επιτύχει μεγάλη επιτυχία στο πεδίο της μάχης, παρόλο που έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60.000 εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι με εφεδρείας όπλων του ΝΑΤΟ.
Πολλές από αυτές τις εφεδρείες χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη για το [Artemovsk], άλλες εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας συγκέντρωσης κοντά στο μέτωπο.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τακτικά επιχειρησιακά και στρατηγικά πλεονεκτήματα έναντι του Κιέβου που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τις δυνάμεις της Ουκρανίας να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν στρατιωτική ισχύ σε επαρκή ποσότητα για να πραγματοποιήσουν μια συνεχή επιθετική επιχείρηση», δήλωσε ο Scott Ritter.

Το Artemovsk ήταν μια «στρατιωτική νίκη», και εναπόκειται στη Ρωσία να καθορίσει ποια θα είναι η πολιτική νίκη.
«Ο αγώνας για το [Artemovsk] ήταν πολύ δαπανηρός για το Κίεβο, το οποίο θυσίασε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνδρες και τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού εκεί, και μόνο η ιστορία θα δείξει, τελικά, πού ο έλεγχος αυτής της πόλης «ταιριάζει στο γενικό ρυθμό σύγκρουση», είπε ο Ritter.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, «είναι μια ρωσική νίκη και η ορμή είναι με τη Ρωσία», κατέληξε ο αναλυτής.

Οι Wagner κινούνται προς Ivanovskoye

Μαχητής των Wagner είπε στο RIA Novosti ότι τα αποσπάσματα επίθεσης πήραν τον δρόμο προς το χωριό Ivanovskoye που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, το οποίο έχει γίνει πλέον η «γραμμή τερματισμού» στις μάχες για το Artemovsk.
Αποκάλυψε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απελευθερώσει ένα οικοδομικό τετράγωνο στα περίχωρα της πόλης, αναγκάζοντας τον εχθρό να φύγει από το οχυρό.
3_49.jpg
Η σημασία του Bakhmut στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας

Το Artemovsk (ουκρανικά Bakhmut) βρίσκεται στο Donbass στα βόρεια της μεγάλης πόλης Gorlovka.
Πρόκειται για έναν σημαντικό κόμβο για τον ανεφοδιασμό της ουκρανικής ομάδας μάχης στο Donbass.
Σκληρές μάχες διεξάγονται για πολλούς μήνες.
Από τη ρωσική πλευρά, σημαντικό μέρος των αποστολών μάχης κατά την απελευθέρωση της πόλης εκτελέστηκε από την Ομάδα Wagner.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει την κυριαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lughansk (LPR).
Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με τους ηγέτες του DPR και του LPR.
Η Μόσχα αναγνώρισε τις δημοκρατίες του Donbass σύμφωνα με τα συντάγματα του DPR και του LPR εντός των ορίων των περιοχών του Donetsk και του Lughansk όπως υπήρχαν στις αρχές του 2014.

Ο Putin ανακοίνωσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ότι, ανταποκρινόμενος σε αίτημα των αρχηγών του DPR και του LPR για βοήθεια, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το DPR και το LPR ξεκίνησαν μια κοινή επιχείρηση για την απελευθέρωση των εδαφών τους που ήταν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022, το DPR και το LPR καθώς και οι περιφέρειες Kherson και Zaporozhye διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία, στα οποία η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξε να ενταχθεί στη Ρωσία.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Putin και οι αρχηγοί των DPR και LPR και των περιοχών Zaporozhye και Kherson υπέγραψαν συνθήκες για την προσχώρησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αργότερα, η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) και το ομοσπονδιακό συμβούλιο (άνω βουλή) ενέκριναν νομοθεσία για την επικύρωση αυτών των συνθηκών, καθώς και ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την προσχώρηση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία.

Η μάχη που διήρκεσε 224 μέρες

Το καθεστώς Zelensky αναφερόταν στο Bakhmut ως «Φρούριο Bakhmut».
To «φρούριο έχει πέσει» παρά τις προσπάθειες περισσότερων από 80.000 Ουκρανών στρατιωτών που δρούσαν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να υπολογίζονται οι εφεδρείες από το Kharkiv, Svatovsk, Krasnoliman, και Zaporizhia
Τα υπολείμματα των AFU υποχώρησαν πίσω από το Chasov Yar, προστατευμένα από τις ρωσικές δυνάμεις από υπονομευμένες με εκρηκτικά γέφυρες.
Το Slavyansk και το Kramatorsk έχουν μετατραπεί σε νέα φρούρια, όπου συγκεντρώνονται οι ουκρανικές δυνάμεις.
Η μάχη του Bakhmut εξάντλησε πλήρως τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (AFU).
Για μήνες, το Κίεβο αναγκαζόταν να στέλνει όλο και περισσότερους άνδρες και στρατιωτικό εξοπλισμό στην «κρεατομηχανή του Bakhmut».
Αλλά σχεδόν κανείς δεν επέστρεψε.
Το «πηγαίνοντας στο Bakhmut» για τους βίαια επιστρατευμένους Ουκρανούς ήταν συγκρίσιμο με μια θανατική ποινή.
Η επιχείρηση για την κατάληψη του Bakhmut διήρκεσε 224 ημέρες.
Πρόκειται για την τρίτη σημαντική νίκη των Wagner στην Ουκρανία μετά από Popasna και Soledar.
Capture_23.JPG
www.bankingnews.gr

loading...