Μενέντεζ κατά Ερντογάν: “Ελλάδα-Τουρκία θα βρουν λύσεις στα προβλήματά τους μετά τις εκλογές”- Τι είπε για τα F-35

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει τα πάντα και ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να νικήσει-Έχει μια πολυεπίπεδη διαδικασία στην Τουρκία»
Για τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και τις νέες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας τοποθετήθηκε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μετά τις εκλογές Ελλάδα και Τουρκία θα βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματά τους

«Ελπίζουμε η Τουρκία μετά τις εκλογές να γίνει ο Νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε», δήλωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής στον ΑΝΤ1. Τι είπε για τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά Μπάιντεν και την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

Tην ελπίδα ότι μετά τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές θα υπάρξει μια διαφορετική στάση και οι δύο χώρες θα βρουν τρόπους μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση να λύσουν τα προβλήματα τους εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ στο περιθώριο εκδήλωσης της Χιακής Ομοσπονδίας στην Νέα Υόρκη.

Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, πιστεύετε ότι οι δύο χώρες υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι για την επίλυση των διαφορών τους;
«Είναι ελπίδα μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αναμφίβολα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως ο ίδιος έχει θέληση να συναντήσει τον Τούρκο προέδρο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, ειρήνη και ασφάλεια. Θα δούμε τι θα δώσουν οι τουρκικές εκλογές. Είναι ελπίδα μου πως, πέρα από αυτές τις εκλογές, υπάρχει μια κατανόηση ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν έρχονται μέσα από την διαμάχη, αλλά από την ειρήνη και την ασφάλεια. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα μετά τις εκλογές, όταν η ρητορική εξομαλυνθεί και υπάρξει μια διαφορετική στάση».

Σας εξέπληξαν τα αποτελέσματα στην Τουρκία;
«Ξέρετε ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους, δεν είναι δουλειά δικιά μου να αποφασίσω. Βλέπω τα αποτελέσματα όπου η συμμαχία της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την απόφαση των Τούρκων πολιτών, αλλά έχει ένα στενό χρονικό περιθώριο για να το κάνει».

Πώς σχολιάζετε τις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν προς το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν;
«Ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει τα πάντα και ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να νικήσει. Έχει μια πολυεπίπεδη διαδικασία στην Τουρκία. Έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ, αντίπαλοί του είναι στην φυλακή και έχει το πλεονέκτημα της τουρκικής διακυβέρνησης να υποστηρίζει τους σκοπούς του. Οπότε θα πει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κερδίσει και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αλλά, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα το ερώτημα είναι πώς η Τουρκία θα προχωρήσει στο μέλλον. Θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή θα είναι μέσα στην αναταραχή; Θα το δούμε».

Yπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την πώληση των F-35 στην Eλλάδα;

«Είναι σε μια φάση όπου εγώ έχω ήδη υπογράψει. Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και την αμερικανική κυβέρνηση για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται».

 

loading...