Μαρκ Μάιλι: «Ο κόσμος είναι τριπολικός – Η μοίρα του καθορίζεται από ΗΠΑ, Ρωσία & Κίνα
– Μείναμε πίσω στους υπερηχητικούς πυραύλους»
«Δεν πρέπει με τίποτα να δημιουργηθεί συμμαχία μεταξύ Πεκίνου-Μόσχας»
O Aμερικανός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μάιλι παραχώρησε συνέντευξη σε podcast του Foreign Affairs στο οποίο παραδέχεται ότι πλέον ο κόσμος σήμερα είναι τριπολικός γιατί η μοίρα του καθορίζεται από τρεις δυνάμεις – τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία και ότι πρέπει άμεσα να εμποδιστεί η δημιουργία μίας στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Πεκίνου-Μόσχας διότι η ισχύς της θα είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί.
Ο τίτλος του podcast είναι «How to Avoid a Great-Power War» που σημαίνει πως στις ΗΠΑ παρά την ρητορική της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν σφοδρώς για τις γεωπολιτικής εξελίξεις και ότι η αμερικανική ισχύς δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να ανταπεξέλθει.
Τα περί τριπολικού κόσμου ο Mάιλι τα είχε πει και στο NBC το 2021: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι μεγάλες δυνάμεις. Κατά την γνώμη μου, εισερχόμαστε σε έναν τριπολικό κόσμο που θα είναι δυνητικά πιο ασταθής, από στρατηγικής άποψης, από αυτό που ζούσαμε τα τελευταία 40 , 50, 60 ή 70 χρόνια».
Ο πολυπαρασημοφορημένος στρατηγός τεσσάρων αστέρων Μαρκ Μάιλι, ο οποίος κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα και σημαντικότερα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ μίλησε σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και τις προοπτικές μιας επικείμενης επίθεσης από το Κίεβο.
Ο Μάιλι ισχυρίστηκε ότι οι απώλειες του ρωσικού Στρατού υπολογίζονται τώρα σε 250.000 άνδρες και ότι ο πόλεμος έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία και οικονομία της χώρας, χωρίς όμως να προσκομίσει κανένα στοιχείο.
Μάλιστα πρόσφατα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είπε πως οι απώλειες των Ουκρανών είναι τρομακτικές σε αναλογία οκτώ νεκρών Ουκρανών για κάθε νεκρό Ρώσο.
Σε ότι αφορά την ρωσική οικονομία όλοι ξέρουν πλέον με βάση τα επίσημα στοιχεία πως έχει μείνει ανεπηρέαστη αντίθετα με τις δυτικές οικονομίες που κυριολεκτικά έχουν καταρρεύσει λόγω ακριβής ενέργειας και έλλειψης πρώτων υλών που έχουν προκαλέσει τρομακτικό πληθωρισμό.
Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, παρά την εμπλοκή σε έναν αιματηρό πόλεμο για τον οποίο δαπανώνται τεράστια ποσά, είναι απόδειξη του γεγονότος ότι μία οικονομία δεν πλήττεται οικονομικά αν δεν πληγούν οι μητροπολιτικές πηγές εσόδων.
Το ίδιο έχει συμβεί τόσο στις ΗΠΑ, την σύγχρονη εποχή, όσο και στην Βρετανία παλαιότερα. Οι πόλεμοι προσφέρουν κέρδος όταν δεν αφορούν το έδαφος και τις υποδομές των εμπλεκομένων.
Διότι τα εδάφη και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι των περιοχών που κατακτώνται (Ιράκ, ανατολική Συρία, Αφγανιστάν κλπ.) σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και οι αποικίες παλαιότερα σε ότι αφορά την Βρετανία, όπως και η Ουκρανία σήμερα για την Ρωσία, αποτελούν πηγές εσόδων…
Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε να προκύψει η εντύπωση ότι το podcast προορίζεται κυρίως για καθαρά προπαγανδιστικούς σκοπούς ωστόσο, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, ο Milley ασχολείται κυρίως με τη γεωπολιτική μάχη εξουσίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή των ηγεμονικών ΗΠΑ από τη μια πλευρά και των ανερχόμενων αμφισβητιών Κίνα και Ρωσία από την άλλη.
Όσον αφορά τη στρατηγική για την αποφυγή μιας μεγάλης σύγκρουσης δυνάμεων, σύμφωνα με τον Milley, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αυτών των χωρών (ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα) είναι μια βασική πτυχή που ο Αμερικανός στρατηγός αντιμετώπιζε πάντα με μεγάλη προσοχή.
Και αυτή τη φορά, γιατί στη συνέντευξη αναφέρει κάτι θεμελιωδώς σημαντικό που έχει ήδη αναφερθεί δημοσίως στο παρελθόν:
Κατά τη γνώμη του, ο κόσμος σήμερα είναι τριπολικός γιατί η μοίρα του καθορίζεται από τρεις δυνάμεις – τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.
Το γεγονός ότι τώρα επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση είναι αξιοσημείωτο και επίσης καθιστά σαφές ότι η ηγεσία στην Ουάσιγκτον –ανεξαρτήτως της επίσημης θέσης της– έχει πλήρη επίγνωση ορισμένων εξελίξεων.
Συγκεκριμένα, ότι η Κίνα συνεχίζει την άνοδό της ως ο κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια πολιτική παρά την πανδημία του COVID-19 και ότι η Ρωσία αποδίδει απροσδόκητα καλά ενόψει των εντάσεων με τη συλλογική Δύση.
Επιπλέον, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η συνεργασία και η δέσμευση αυτών των δύο χωρών σε διεθνές επίπεδο και στον τομέα της πολιτικής ασφαλείας έχουν στο μεταξύ αποδυναμώσει σημαντικά τη θέση της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών παγκοσμίως.
Ενώ ο Milley περιγράφει το τρέχον επίπεδο των στρατιωτικών δεσμών Κίνας-Ρωσίας στο podcast ως «πολύ μέτριο», καθιστά σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν ότι το Πεκίνο και η Μόσχα δεν θα σχηματίσουν μια στρατηγική στρατιωτική συμμαχία.
Έστω και αν έχουν επίγνωση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ και δεν θέλουν άμεση αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, όπως λέει.
Ως προς την τριπολικότητα ο Αμερικανός εστιάζει βασικά στην τεχνολογική πρόοδο στον τομέα των οπλικών συστημάτων και έτσι δίνει μεγάλη σημασία πρωτίστως στους υπερηχητικούς πυραύλους.
Αυτά τα όπλα θα καθόριζαν μελλοντικές συγκρούσεις και πολέμους, και ο Milley είπε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν μείνουν πίσω και δεν διατηρήσουν το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, τότε πρέπει να έχουν τέτοιους πυραύλους.
Πράγματι, οι πρόοδοι της Ρωσίας και Κίνας στον στρατιωτικό τομέα, και ιδιαίτερα οι επιτυχίες αυτών των δύο χωρών στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, αμφισβητούν το δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ περί « κυριαρχίας πλήρους φάσματος» (έδαφος, θάλασσα, αέρας, διάστημα και κυβερνοχώρο) είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα και έτσι θέτει σε κίνδυνο την εξαιρετική θέση του αμερικανικού Στρατού στον κόσμο.
Για παράδειγμα, η Ρωσία ήταν η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που συμπεριέλαβε υπερηχητικούς πυραύλους στον οπλισμό της και τους χρησιμοποίησε με επιτυχία σε ένοπλη σύγκρουση, δηλαδή σε συνθήκες πολέμου .
Η Κίνα θέλει αυτά τα νέα όπλα και σύμφωνα με στοιχεία έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία αρκετές φορές από ειδικούς.
Επιπλέον, η Μόσχα εργάζεται τώρα ακόμη και για την ανάπτυξη κατάλληλων αμυντικών συστημάτων έναντι τέτοιων πυραύλων.
Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν κανένα από τα δύο και φαίνεται να υστερούν πολύ στην ανάπτυξη τους, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης .
Επιπλέον, η τελευταία δοκιμή ενός υπερηχητικού όπλου των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο απέτυχε , κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του Αρχηγού του Επιτελείου των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Milley είναι σίγουρα μια απόδειξη της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και της Ρωσίας και συνεπώς της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, ακόμα κι αν το αρνείται δημοσίως.