Mytilenepress : Ο Xi Jinping στην Ρωσία και η Σύγχρονη Παγκόσμια Τάξη

Ενώ οι δυτικές ελίτ συνεχίζουν να είναι απογοητευμένες από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία, στο πλευρό της μοναδικής και αληθινής διεθνούς κοινότητας – είναι αποφασιστική η ώρα για αισιοδοξία. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν de-facto για πολλοστή φορά την ανικανότητα όσων νοσταλγούν τη μονοπολικότητα.

 

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτήςContact : [email protected]6945294197 και official website The Times of Voulgaroktonos. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Αν η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν στρατηγικής σημασίας για τη σινο-ρωσική συμμαχία, η οποία ουσιαστικά αποκτά τώρα μια νέα πνοή, για την πλειοψηφία των υπολοίπων της διεθνούς κοινότητας ήταν επίσης συνώνυμο της μεγάλης ελπίδας για το μέλλον του πολυπολικού κόσμου. Προφανώς, αυτός ο ενθουσιασμός απέχει πολύ από το να τον συμμερίζονται όσοι νοσταλγούν τη μονοπολικότητα, αλλά αυτό είναι πλέον εντελώς δευτερεύον, για να το θέσω ήπια.

Υπό αυτή την έννοια, τα κύρια κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφιερώσει αρκετές αναφορές σε σχέση με την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό του αρχηγού του κράτους της ΛΔΚ μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση της τρίτης προεδρικής θητείας του, αντιπροσωπεύοντας ταυτόχρονα μια πρώτη στην ιστορία της Κίνας .

Έτσι, αν η διεθνής τηλεόραση της Κίνας CGTN αμφισβήτησεΟι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας σχετικά με τη σημασία της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία, το πρακτορείο Τύπου Xinhua πραγματοποίησε μια περίληψη για τη στρατηγική αξία αυτού του ταξιδιού και των συνομιλιών στο Κρεμλίνο μεταξύ των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας .

Όπως σωστά σημειώνει το Xinhua – η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε την επίσκεψη του Xi Jinping στη Μόσχα, περιγράφοντας αυτό το ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης ως ιστορικό ορόσημο. Υπό τη στρατηγική διεύθυνση των κ.κ. Ο Σι και ο Πούτιν, η Κίνα και η Ρωσία έχουν εμπλουτίσει τη συνολική στρατηγική συνεργασία τους στη νέα εποχή και έχουν εμβαθύνει την πραγματιστική συνεργασία σε διάφορους τομείς, αποφέροντας περισσότερα οφέλη στους λαούς των δύο χωρών, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές.

Αυτοί οι διεθνείς παρατηρητές εξέφρασαν επίσης την πεποίθησή τους ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, θα προωθήσει την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και θα προωθήσει την υπόθεση της ανθρώπινης προόδου. Στους ειδικούς που πήρε συνέντευξη από το Xinhua περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Fernando Huanacuni – για τον οποίο ενόψει του αυξανόμενου ηγεμονισμού και της μονομερούς προσέγγισης, η επίσκεψη του Xi έδωσε περισσότερα στοιχεία σταθερότητας και βεβαιότητας στον σημερινό κόσμο. Οι σινο-ρωσικές σχέσεις έχουν αποτελέσει παράδειγμα για τις σχέσεις μεταξύ μεγάλων χωρών και ενέπνευσαν χώρες της Λατινικής Αμερικής που αναζητούν συνεργασία, δήλωσε ο Fernando Huanacuni.

Για τον Serik Korzhumbayev, εκδότη της εφημερίδας Delovoy Kazakhstan (Business Kazakhstan) – τα τελευταία χρόνια, οι αρχηγοί κρατών των δύο χωρών διατηρούν στενές επαφές με διάφορους τρόπους, εκπονώντας σχέδια για τις σινο-ρωσικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Κίνας έχουν γίνει πιο ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές και στρατηγικές.

Από την πλευρά του, ο Αργεντινός κοινωνιολόγος Marcelo Rodriguez θεωρεί ότι « βρισκόμαστε σε μια καμπή στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι σινο-ρωσικές σχέσεις δημιουργούν ένα νέο παράδειγμα για το τι πρέπει να είναι οι διεθνείς σχέσεις ».

Abdullah al Faraj, ειδικός στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας στο Κέντρο Έρευνας και Γνώσης στην Επικοινωνία, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας – “Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας χαρακτηρίζονται από ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό και το όραμα ενσωματώνεται στο Η σχέση τους κερδίζει ολοένα και περισσότερο διεθνή υποστήριξη ».

Είναι προφανώς επίσης πολύ σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή στο σχόλιο που έκανε στον Τύπο ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Qin Gang (πρώην Κινέζος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, όπου ήταν στη θέση του μέχρι τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου), το οποίο υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Xi Jinping στη Ρωσία – μπορεί να θεωρηθεί ευρέως ένα σημαντικό γεγονός, προικισμένο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία.

Όπως σημείωσε ο σημερινός επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας – η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν για να καθοδηγήσουν και να προωθήσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση σε μια κατεύθυνση ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και να προωθήσει την οικοδόμηση μιας κοινότητας του πεπρωμένου για την ανθρωπότητα.

Για αυτόν – η κύρια αντίφαση στον κόσμο σήμερα δεν είναι η λεγόμενη αντίθεση μεταξύ «δημοκρατίας και αυτοκρατορίας» που προβάλλεται από μια μικρή ομάδα χωρών, αλλά ένας αγώνας μεταξύ ανάπτυξης και περιορισμού της ανάπτυξης, μεταξύ της παγκόσμιας δικαιοσύνης και των πολιτικών εξουσίας. και ενόψει της αυξανόμενης μονομέρειας και ηγεμονισμού, ήταν περισσότερο από ποτέ απαραίτητο για την Κίνα και τη Ρωσία να εδραιώσουν και να ενισχύσουν τον στρατηγικό συντονισμό τους.

Ο Τσιν Γκανγκ είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν έναν πολυπολικό κόσμο και μεγαλύτερη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις. Και ότι πληροί τις απαιτήσεις της διατήρησης της διεθνούς δικαιοσύνης και δικαιοσύνης, συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, αντιπροσωπεύει τη σωστή κατεύθυνση προόδου και ανάπτυξης της ιστορίας και υπερβαίνει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων για να αποκτήσει παγκόσμια σημασία. Το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών βοηθά στην παροχή ισχυρής στρατηγικής κατεύθυνσης και πολιτικών εγγυήσεων στη σινο-ρωσική ολοκληρωμένη εταιρική σχέση στρατηγικού συντονισμού στη νέα εποχή.

Για να μιλήσουμε τώρα για τις προοπτικές, είναι πράγματι προφανές σήμερα ότι η πολυπολική εποχή ενισχύεται σημαντικά με την επιβεβαιωμένη υποστήριξη της πλειοψηφίας των πλανητικών λαών. Εν τω μεταξύ, η μικρή ομάδα χωρών, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών, βουλιάζει λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Η γελοιοποίηση είναι τέτοια που τα προπαγανδιστικά όργανα της ακραίας δυτικής πλανητικής μειονότητας επιδιώκουν την περίφημη ρητορική των κυρώσεων και της απομόνωσης έναντι των αντιπάλων της.

Πολύ ενδιαφέρον γεγονός: αν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο εξωτερικό μετά τον επαναδιορισμό του ως επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αντιπροσωπεύει προφανώς αυτή του αρχηγού κράτους της κορυφαίας οικονομικής δύναμης στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, αλλά και δημογραφικά, Πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 40 αφρικανικές χώρες βρέθηκαν επίσης στη Μόσχα για τις εργασίες της δεύτερης Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης Ρωσίας-Αφρικής, εκπροσωπώντας όλες τις περιοχές της ευρύτερης αφρικανικής ηπείρου. Υπενθυμίζουμε ότι ο πληθυσμός της Κίνας ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους. Ο σημερινός πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου – επίσης ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια. Απλά μια υπενθύμιση

πηγή: Continental Observer

Επίσης η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στρέφεται κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συνίσταται στη στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας καθώς και στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.

 

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει επίσης να υπονομεύσει τη στρατηγική συμμαχία του Πεκίνου με τη Ρωσία που αναπτύχθηκε μετά τον θάνατο του Ντενγκ Σιαοπίνγκ το 1997.

Από πολλές απόψεις, ο Deng Xiaoping ενεργούσε για λογαριασμό των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είχε συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Πεντάγωνο. Η πρόθεση της Ουάσιγκτον ήταν να δημιουργήσει και να διατηρήσει διχασμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Κίνα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπό την κυβέρνηση Ρίγκαν:

Πηγές του Κογκρέσου περιέγραψαν την πώληση ως ορόσημο σε μια αργά αναπτυσσόμενη στρατιωτική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και προέβλεψαν ότι θα διευκόλυνε περαιτέρω, πολύ μεγαλύτερες στρατιωτικές πωλήσεις στο Πεκίνο, υπό συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. (WP, 19 Σεπτεμβρίου 1985 )

Η ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) που διαδέχθηκε τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ  συνέπεσε με μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν  διαδέχθηκε τον Μπόρις Γέλτσιν το 1999. Ο Γιέλτσιν ήταν ένα όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν αντιτάχθηκαν (σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα) στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα .

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ιδρύθηκε το 2001. Οι γεωπολιτικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί σε στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Το ζήτημα της Ταϊβάν

Αυτό που δεν αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης είναι ότι η Ταϊβάν έχει εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τη ΛΔΚ. Το Πεκίνο δεν έχει καμία πρόθεση ή συμφέρον να εισβάλει στην Ταϊβάν.

Από τη δεκαετία του 1980, η Ταϊβάν διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της εξαγωγικής οικονομίας της Κίνας.

Ο ανείπωτος στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι να προστατεύσει την Ταϊβάν , αλλά μάλλον να εμποδίσει την οικονομική συνεργασία της Κίνας με τους Ταϊβανούς επενδυτές, καθώς και να αποσταθεροποιήσει την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Made in China (Made in China)

Η αντιπαράθεση με την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση της εξαγωγικής οικονομίας Made in China, η οποία στο σημερινό περιβάλλον έχει στηρίξει τη λιανική κατανάλωση σε όλο τον κόσμο σχεδόν σε κάθε μεγάλη κατηγορία καταναλωτικών αγαθών.

Από τη δεκαετία του 1980, η εισαγωγή από την Κίνα έχει γίνει μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εισαγωγές Made in China αποτελούν πηγή τεράστιων κερδών και πλούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καταναλωτικά αγαθά που εισάγονται από την οικονομία των χαμηλών μισθών της Κίνας συχνά λιανικά για περισσότερο από δέκα φορές το κόστος παραγωγής.

Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στις εισαγωγές , το ΑΕΠ αυξάνεται χωρίς την ανάγκη συμμετοχής σε παραγωγικές δραστηριότητες. Η μετεγκατάσταση της παραγωγής και της συναρμολόγησης παραγωγής σε χώρες με χαμηλούς μισθούς (φθηνό εργατικό δυναμικό) έχει οδηγήσει στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικοποίησης των ΗΠΑ και της απειλής για την Κίνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου καταναλωτικών αγαθών “Made in China”, με καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων ελλείψεων βασικών καταναλωτικών αγαθών, που συνδέονται με υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτά τα ερωτήματα εξετάζονται στη συνέντευξη με τον καθηγητή Michel Chossudovsky.

 

πηγή: Παγκοσμιοποίηση

loading...