«Όλοι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου»

Ο Ζελένσκι «απαντά» στον Γ.Πριγκόζιν και επικηρύσσει κάθε Ρώσο στρατιωτικό, από τον Σ.Σοϊγκού μέχρι τον τελευταίο οπλίτη

Την ώρα που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι “απάντησε” ουσιαστικά στον Γ.Πριγκόζιν που είχε διατάξει την εξόντωση όλων των Ουκρανών στρατιωτών στο Μπακχμούτ πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα και ουσιαστικά επικήρυξε ακόμα και τον Σ.Σοϊγκού.

Έτσι ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για ευθύνες για εγκλήματα πολέμου σε ολόκληρο τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του το βράδυ του Σαββάτου χωρίς καμία εξαίρεση και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σήμα στους Ουκρανούς να μην κρατάνε αιχμαλώτους όταν ακούνε την “επικήρυξη” που βάζει ο αρχηγός τους κράτους.

«Όχι μόνο οι διοικητές, αλλά όλοι εσείς, είσαστε όλοι τρομοκράτες και δολοφόνοι και πρέπει να τιμωρηθείτε όλοι», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και συνέχισε:

«Κάθε πιλότος και κάθε χειριστής εκτοξευτήρα πυραύλων, κάθε τεχνικός που συντηρεί αεροσκάφη και πλοία για τη ρωσική “τρομοκρατία” είναι συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου».

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους εκφράστηκε μια ημέρα μετά τον θάνατο – μεταξύ άλλων – 23 ανθρώπων στην πόλη Ούμαν, συμπεριλαμβανομένων έξι ανηλίκων, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι η Ρωσία δεν πρέπει απλά να αποδυναμωθεί στον πόλεμο, αλλά να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου.

Τάχθηκε ξανά υπέρ της δημιουργίας ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει Ρώσους εγκληματίες πολέμου, όπως αυτό της Νυρεμβέργης, που δίκασε τους ναζί εγκληματίες πολέμου (τους δικούς του νεοναζί μάλλον τους ξεχνάει).

Η αναφορά στη Νυρεμβέργη που κάνει συχνά ο κ. Ζελένσκι δεν είναι τυχαία. Ανάμεσα στους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που διατάχθηκε από το Κρεμλίνο πριν από 14 μήνες ήταν η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

 

loading...