Τσίπρας: Το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν σχηματίσουν κυβέρνηση – Βλέπουμε… ραδιουργίες Μητσοτάκη πριν τις εκλογές

«Ζητώ ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό στην πρώτη κάλπη, δεν θα υπάρξει δεύτερη κάλπη… δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση που θα κρίνεται στην ανοχή ενός κόμματος του 3%», είπε εμφατικά ο κ. Τσίπρας, για μια προοδευτική κυβέρνηση

«Κατά πάσα βεβαιότητα, κατά πάσα βεβαιότητα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση» στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Mega το πρωί της Κυριακής 30 Απριλίου, όπου μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές, για τα Τέμπη, το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, την «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη, για την κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ξανά για μια «προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές», ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα βγάλουν κυβέρνηση.
Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση το δεύτερο κόμμα», συμπληρώνοντας πως το μήνυμα του στον λαό είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα για να έρθει η αλλαγή, δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο».

Η κυβερνητική εντολή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ζητά ισχυρή εντολή σε αυτή την κάλπη -δεν θέλουμε να υπάρξει άλλη κάλπη- να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος για να μπορέσει να συγκροτηθεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής ισχυρή και μακράς πνοής σταθερή προοδευτική κυβέρνηση με στόχο να βγάλει τη χώρα από το αυτό το δράμα που ζει αυτά τα τέσσερα χρόνια».
Σημείωσε ότι «οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν είναι είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, θα βγάλουν κυβέρνηση» και «κατά πάσα βεβαιότητα το πρώτο κόμμα με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας τον κ. Μητσοτάκη είπε, ότι «αυτός που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει φέρει ένα τέρας στην πολιτική ζωή του τόπου, την κυβέρνηση του -που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, καταρράκωσε το κράτος δικαίου, μας απομάκρυνε από την Ευρώπη, έφερε την τρομακτική ακρίβεια- μας λέει ότι είναι τερατογένεση η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».
«Διεκδικώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας, δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση που θα κρίνεται στην ανοχή ενός κόμματος του 3%», τόνισε, και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα αν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, όσο περισσότεροι τη στηρίξουν μέσα κι έξω από τη Βουλή τόσο καλύτερο για τον τόπο.
Αλλά ο στόχος μου είναι ισχυρή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει την επόμενη μέρα να κάνει το παν για να συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακρά πνοής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλώντας για την υποψηφιότητα του στις Σέρρες (θα είναι και στα Δωδεκάνησα και την Α’ Πειραιά) χαρακτήρισε υποκριτική την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από τη θέση του υπουργού μετά την τραγωδία των Τεμπών καθώς 40 μέρες μετά μπήκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η υποψηφιότητα του στις Σέρρες έχει προφανή συμβολισμό, «ότι η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση οικογενειών, γόνων, τζακιών».
Τόνισε ότι δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αυτό, «έχει την απόφαση μου όμως να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα».

Ο Κ. Αχ. Καραμανλής η τραγωδία των Τεμπών και το… ρουσφέτι του σταθμάρχη

Συνδέοντας την υποψηφιότητα Καραμανλή με την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ρουσφέτι με την τοποθέτηση του σταθμάρχη, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο των 57 ανθρώπων στα Τέμπη.
Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει: «Πού τον κρατάει ο κ. Καραμανλής, ποια ειναι η αιτία που έχει υποψήφιο τον υπουργό που παραιτήθηκε, ποιος είναι ο υπεύθυνος του διορισμού αυτού του ανθρώπου (σ.σ. του σταθμάρχη) που ήταν ανεκπαίδευτους;
Ποιανού ρουσφέτι ήταν;
Ποιος έχει την ευθύνη της απαξίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου 4 χρόνια τώρα;
Ποιος θα απολογηθεί, ποιος θα δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη μεγάλη τραγωδία;
«Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, όχι για ρεβανσισμό, αλλά για να μην ξαναβρεθούμε ποτέ ξανά μπροστά σε τραγωδία», τόνισε.
«Είναι ευκαιρία να μπει ένα τέλος σε αυτό το χάος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η δικαιοσύνη προχώρησε σε ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ και δύο στελεχών που είχαν την ευθύνη για την παράνομη, όπως είπε, μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη και πως «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής οφείλουν να απαντήσουν ποιος έκανε αυτό το ρουσφέτι».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής νομιμοποίησε «αυτή την παράνομη μετάταξη» με υπουργική απόφαση.
Πρόσθεσε ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που η κυβέρνηση όρισε, λέει ότι το 2019 υπήρχε τηλεδιοίκηση στην περιοχή της Λάρισας και πως η ζημιά που έγινε από φωτιά δεν αποκαταστάθηκε.

«Δεν είναι προοδευτικό σχέδιο αυτό που λέει ο Βαρουφάκης»

Για το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετος: «Εμείς έχουμε αποκλείσει κάθε συζήτηση που μπορεί να αφορά σχέδια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης να συζητήσει τέτοια σχέδια, να πάει να βρει τον κ. Scheuble, που είναι και φίλος του, και να τα συζητήσουν μαζί».

Το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Για το θέμα με τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι προφανές ότι θεωρούμε πως η Χρυσή Αυγή σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της δεν πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.
Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και άλλο θέμα να βλέπουμε τη ραδιουργία που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης.
Επέλεξε να νομοθετήσει μια τροπολογία που υπερβαίνει το Σύνταγμα καταφανώς, επέλεξε να προχωρήσει σε υπόγειες διαβουλεύσεις».

Οι υποκλοπές

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών επανέφερε το θέμα για τις υποκλοπές, λέγοντας ότι αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
«Ο κ. Μητσοτάκης χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η ιστορία δεν τελείωσε, θα έχει μέλλον αυτή η υπόθεση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι βρέθηκαν τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις.
«Η ΕΥΠ αντί να παρακολουθεί τους εγκληματίες παρακολουθούσε τους αντιπάλους του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαγωγή του Predator σε άλλες χώρες.

Αυξήσεις μισθών

Η Ελλάδα είχε μείωση του πραγματικού μέσου μισθού 7,5% το 2022, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι από την πρώτη ημέρα ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ και θα έχουμε αύξηση 10% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων», τόνισε.

Οι πλειστηριασμοί

Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί σπιτιών λαϊκών οικογενειών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των funds.
«Επαναφέρουμε τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το debate των αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αρνείται όπως ο διάολος το λιβάνι» το debate μεταξύ των δύο αρχηγών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «το βάζει στα πόδια».

loading...