Τον Απρίλιο του 1822 τελέσθηκε στην Χίο μία από τις πιο φρικτές και αποτρόπαιες σφαγές στην ιστορία.

Η Χίος το 1822 ήταν από τα πλουσιότερα, κοσμικότερα και πολυπληθέστερα νησιά της Ελλάδος και ολόκληρης της Μεσογείου με πληθυσμό άνω των 120.000 κατοίκων (συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων εποίκων).
Μετά τον ξεσηκωμό τον κατοίκων του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822 εναντίον του τουρκικού ζυγού ακολούθησε απόβαση του οθωμανικού στόλου και μαζικές και αποτρόπαιες σφαγές, χιλιάδες αποκεφαλισμοί, αιχμαλωσίες, λεηλασίες και άλλες θηριωδίες.
Συνολικά περί τις 25.000 άτομα σφαγιάστηκαν εντός ολίγων ημερών και πάνω από 45.000 πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Περί τους 20.000 ήταν όσοι κατάφεραν να διαφύγουν σύμφωνα με διάφορες πηγές προς τα Ψαρά, τις Κυκλάδες και αλλού.
Η καταστροφή του νησιού ήταν ολοκληρωτική.
Οι σφαγές των Τούρκων στη Χίο ήταν ανελέητες.
Σήμερα η Χίος είναι το 5ο σε έκταση νησί της Ελλάδος (842 τ.χλμ.) και το 6ο σε πληθυσμό. Μαζί με τις Οινούσσες (826 κατ.) και τα Ψαρά (458 κατ.) αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Χίου με συνολικό πληθυσμό σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011 ο οποίος φθάνει τους 52.674 μόνιμους κατοίκους.
Κάτωθι εικόνα από τις νεκροκεφαλές και τα άλλα οστά από τα θύματα της Σφαγής της Χίου που εκτίθενται στη Νέα Μονή Χίου, ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του.
“ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ” Λαός που ξεχνάει την ιστορία του θα την ξαναζήσει.

loading...