Σοκ με πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα στην Ουκρανία

– Στο Iskander εκπαιδεύονται Λευκορώσοι, σε Ουκρανούς βλήματα ουρανίου

Μαύρες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, καθώς οι τελευταίες κινήσεις υποδηλώνουν πως τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια ανάφλεξη με χρήση ραδιενεργών, ακόμα και πυρηνικών όπλων, τη στιγμή που όλα δείχνουν πως σε πλήρη εξέλιξη είναι και η προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για την περίφημη εαρινή αντεπίθεση του.
Ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, James Heappey επιβεβαίωσε μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου μαζί με τα άρματα μάχης Challenger στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που στηλίτευσε η Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η Δύση έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα «ραδιενεργό νεκροταφείο».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Putin είχε προειδοποιήσει τη Δύση ακόμα και με χρήση πυρηνικών, εάν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιήσουν βλήματα ουρανίου, κάτι που μάλλον θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνει κατά την επικείμενη αντεπίθεση τους.

Εκπαίδευση Λευκορώσων στο ρωσικό Iskander

Άλλωστε η απόφαση για την αποστολή των βρετανικών βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, ήταν αυτή που είχε ωθήσει τη Ρωσία να στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Μάλιστα, η Ρωσία έχει ήδη σταθμεύσει στη Λευκορωσία αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα ενώ έχει μεταφέρει και έναν αριθμό συστημάτων τακτικών πυραύλων Iskander, τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους και με πυρηνική κεφαλή.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα 26/4 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως στρατιωτικές δυνάμεις της Λευκορωσίας που ανήκουν σε τμήματα που είναι εξοπλισμένα με το πυραυλικό σύστημα Iskander M εκπαιδεύτηκαν στην χρήση ειδικών πυρομαχικών.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως οι Λευκορώσοι στρατιώτες στο πλαίσιο της εκπαίδευσης τους, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην περαιτέρω βελτίωση της προετοιμασίας και της χρήσης του πυραυλικού συστήματος.

Θα συρθεί η Λευκορωσία στον πόλεμο;

Η συνεχής εκπαίδευση των Λευκορώσων σε αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φέρουν και τακτικά πυρηνικά όπλα έχει ενισχύσει την ανησυχία στη Δύση ότι η Ρωσία θα σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στη Λευκορωσία υπάρχει παρουσία Ρώσων στρατιωτών, ενώ το τελευταίο διάστημα εντείνονται διαρκώς και οι στρατιωτικές ασκήσεις και η εκπαίδευση και των λευκορωσικών δυνάμεων.
Πρόσφατα άλλωστε σχηματίστηκε στο Μινσκ μια μονάδα αεράμυνας, η οποία φέρεται πως φιλοξενεί πυραυλικές μονάδες της Ρωσίας.

Ραδιενεργό νεκροταφείο

Οι κινήσεις αυτές όμως είναι η αντίδραση της Ρωσίας στην απόφαση της Μ. Βρετανίας να στείλει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία μαζί με τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2.
Μάλιστα, την αποστολή αυτή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία κατηγόρησε τη Δύση ότι μετατρέπει την Ουκρανία σε «ραδιενεργό νεκροταφείο».
Αν και η Μ. Βρετανία διαβεβαιώνει πως τα βλήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στα ραδιενεργά όπλα, οι Ρώσοι επικαλούνται τις συνέπειες που προκλήθηκαν στους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας κατά τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999.
Όπως επισημαίνεται, όταν αυτά τα πυρομαχικά εκραγούν, η ραδιενεργός σκόνη που είναι εξαιρετικά τοξική επικάθεται στο έδαφος και δεν μπορεί να απομακρυνθεί ενώ τα πυρομαχικά αυτά ευθύνονται για καρκινογενέσεις.

Μόνο το ΝΑΤΟ

Σημειώνεται πως μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Το 2003-2004, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν παρόμοια πυρομαχικά σε επιθέσεις σε στόχους σε πόλεις του Ιράκ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 300 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην πόλη της Φαλούτζα ήταν υψηλότερο από ό,τι εκείνο στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι μετά τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς το 1945, δήλωσε ο Igor Kirillov επικεφαλής των Στρατευμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ.
«Ένα χτύπημα με τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου δημιουργεί ένα καυτό σύννεφο λεπτού αερολύματος ουρανίου-238 και των οξειδίων του στον αέρα.
Όσοι εκτίθενται σε αυτή τη σκόνη μπορεί αργότερα να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες» σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Η ακτινοβολία Α που εκπέμπει μικρά σωματίδια ουρανίου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κακοήθων όγκων στην αναπνευστική οδό, στους πνεύμονες, καθώς και στον οισοφάγο.
Επιπλέον, η σκόνη ουρανίου μπορεί να συσσωρευτεί στα νεφρά, το συκώτι και τον οστικό ιστό και έτσι να προκαλέσει αλλαγές στα εσωτερικά όργανα.

Η ουκρανική αντεπίθεση

Κατά την επικείμενη αντεπίθεση τους, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, θεωρείται βέβαιο πως οι Ουκρανοί θα κάνουν χρήση των βλημάτων αυτών προκειμένου να επιφέρουν πιο καταστροφικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις.
Άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν πως Βρετανοί έχουν εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες που χειρίζονται άρματα μάχης στην χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Η ρωσική απάντηση

Το ερώτημα όμως είναι ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας.
Στις 21 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε ότι τα σχέδια για την προμήθεια οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου δείχνουν την πρόθεση της Δύσης να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Ο Putin είχε αναφέρει ότι σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, καθώς έχει εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει.
Αναμφίβολα θα πρόκειται για ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στα πιο μαύρα σενάρια που θέλουν τον πλανήτη να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός Γ’ Παγκόσμιου πολέμου, στον οποίο θα αντιπαρατεθούν οι ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις.

loading...