Πόσο νόμιμες είναι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Υποχείρια των Αμερικανών οι πλείστες κυβερνήσεις της Ευρώπης

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ *

Στη λεγόμενη ελεύθερη οικονομία η κάθε χώρα, τα νομικά ή φυσικά της πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να συναλλάσσονται ή και να συνεργάζονται με οποιαδήποτε άλλη χώρα, εταιρείες, ή και οργανισμούς.

Ο σάλος που ξέσπασε μετά την στοχοποίηση από ΗΠΑ και Βρετανία εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων στην Κύπρο με τις κατηγορίες ότι δεν εφάρμοζαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι μόνο απαράδεκτος. Δείχνει εύγλωττα την τάση νεοαποικισμού και τις αυταρχικές προσπάθειες αυτών των χωρών με την συνέργεια και της ηγεσίας της Ε.Ε. να κηδεμονεύσουν τους πάντες και να επιβάλουν εκβιαστικά κυρώσεις που δεν έχουν καμιά νομική ισχύ.

Το ερώτημα πόσο νόμιμες είναι αυτές οι κυρώσεις και πάνω σε ποιες συνταγματικές διατάξεις στηρίζεται η Κυπριακή κυβέρνηση να ακολουθεί πειθήνια την πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε επιβάλλεται να απαντηθεί για να γνωρίζει και ο λαός ποιοι κυβερνούν αυτόν τον καθημαγμένο τόπο. Ποιος ο ρόλος των εγχώριων κυβερνήσεων; Αποφασίζουν οι ξένοι διατάσσουν και πειθαρχούν;

Εξοργίζει η σπουδή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών της κυβέρνησης οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν πλήρη συμμόρφωση προς τας υποδείξεις. Το πιο απαράδεκτο και εξοργιστικό να δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν πληροφορίες από ΗΠΑ και Βρετανία και να δώσουν ότι στοιχεία χρειάζονται προς δύο χώρες μη μέλη της Ε.Ε ώστε να επιβληθούν κυρώσεις σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρωτάκουστο για χώρες που λένε ότι ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Η Κύπρος από πειραματόζωο εξελίσσεται σε υποχείριο

Όταν το 2013 το ανομιμοποίητο Eurogroup επέβαλλε στην Κύπρο ένα «αιματηρό» τραπεζικό κούρεμα καταθέσεων, καμιά χώρα δεν αντέδρασε εναντίον αυτής της παράνομης «τιμωρίας».

Οι Κύπριοι πολίτες αρχικά με κάποιες ξέπνοες αντιδράσεις διαμαρτυρήθηκαν αλλά στο τέλος υπέκυψαν με όλες τις τραγικές συνέπειες που ακολούθησαν.

Τώρα ακούγονται ξανά τα γνωστά παπαγαλάκια πως είμαστε χώρα της διαφθοράς, ή ότι εκθέσαμε ξανά την Κύπρο. Μα σε ποιους την εκθέσαμε; Στους Αμερικανούς και στους Εγγλέζους που δεν έμεινε χώρα στον πλανήτη που δεν αιματοκύλισαν ή δεν προκάλεσαν πραξικοπήματα και επεμβάσεις; Σε τελευταία ανάλυση και ο πόλεμος στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ ξεκίνησε καθότι με το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 και τις εκατοντάδες δολοφονίες Ουκρανών ρωσικής καταγωγής αυτοί υποδαύλισαν και προκάλεσαν την κρίση, φέρνοντας τον πλανήτη μπροστά στον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα ερώτημα που οφείλουν να απαντήσουν οι δηλώνοντες πλήρη υποταγή στις ΗΠΑ είναι: Γιατί να είναι διεφθαρμένοι όσοι συνεργάζονται με Ρώσους και να μην είναι διεφθαρμένοι άλλοι τόσοι που τα έπαιρναν ή τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι υπακούοντας στις οδηγίες των ΗΠΑ διαστρεβλώνοντας μάλιστα και την ιστορία της χώρας τους προκειμένου για ξεπλυθούν τα ανομήματα των Αμερικανών;

Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο ποινικά αδικήματα να μην τιμωρούνται και να κουκουλώνονται. Να εξαπολύεται ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον όσων συνεργάστηκαν με τους αντιπάλους των Αμερικανών. Εφαρμόζοντας ουσιαστικά την παρανοϊκή πολιτική τους «ο φίλος του εχθρού μου είναι εχθρός μου». Και είναι τέτοια η «βούληση» τους να αποδείξουν την υποταγή τους στις ΗΠΑ, που προτού καν αποδειχθεί η αθωότητα ή η ενοχή των προσώπων που στοχοποιήθηκαν , οι κατ’ όνομα Κυπριακές τράπεζες έσπευσαν να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όχι μόνο των ιδίων αλλά και συγγενών τους δεύτερου και τρίτου βαθμού.

Τα πραγματικά ποινικά αδικήματα διαγράφονται

Δεν είδαμε το ίδιο σθένος και την «πολιτική βούληση» να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που διέπραξαν το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα στην Κύπρο με τη διάλυση του Συνεργατισμού. Ποιος βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει πως και με ποια άνομα ή νόμιμα μέσα οδηγήθηκε σε κατάρρευση η μεγαλύτερη λαϊκή κατάκτηση που λειτουργούσε από τις αρχές του περασμένου αιώνα; Κανένας. Αντίθετα κάποιοι εξ’ αυτών που πρωταγωνίστησαν στη λεηλασία του Συνεργατισμού, είναι πρώτοι ανάμεσα σε αυτούς που φωνάζουν το άρον άρον σταύρωσον αυτούς που φέρονται να μην εφάρμοσαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι υποτελείς των Αμερικανών ακυρώνουν την λαϊκή ετυμηγορία

Σήμερα ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Του σκοταδισμού της υποτέλειας και του νεομακαρθισμού. Καμιά κυβέρνηση (με ελάχιστες εξαιρέσεις την Ουγγαρία) δεν ακολουθεί δική της πολιτική. Δεν εφαρμόζει την πολιτική για την οποία ζήτησε και πήρε την λαϊκή εντολή. Κουμάντο κάνουν μόνο οι Αμερικανοί και ότι κρίνουν σωστό και νόμιμο. Καμιά κυβέρνηση δεν βρίσκει τη δύναμη να σηκώσει ανάστημα και να πει «όχι» σε αυτή την δικτατορία που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή τα όσα υποστηρίζουν ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές, ότι οι λαοί της Ευρώπης σήμερα ζουν σε καθεστώτα υποτέλειας των ΗΠΑ οι οποίες επιχειρούν να επιστρέψουν τον κόσμο στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου θα κυβερνούν δια αντιπροσώπων.

Οι δια ροπάλου κυρώσεις

Οι ΗΠΑ μετά την επέμβαση της Ρωσίας επέβαλαν δια ροπάλου κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ουσιαστικά εξανάγκασαν και τις χώρες τις Ε.Ε. να τις υιοθετήσουν .

Δεν έπραξαν το ίδιο ωστόσο εναντίον άλλων χωρών , όπως π.χ. την Τουρκία η οποία εδώ και 48 χρόνια κατέχει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μήπως επειδή το πραξικόπημα και η τούρκικη εισβολή το 1974 έγιναν με την καθοδήγηση, τις υποδείξεις και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των μυστικών τους υπηρεσιών; Οι φάκελοι για την προδοσία της Κύπρου είναι αρκετά αποκαλυπτικοί για τον ρόλο τους. Ασφαλώς καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις κατά των ΗΠΑ όταν εισέβαλλαν παράνομα στο Ιράκ και διέλυαν την χώρα αλλά ούτε και εναντίον των Αμερικανών και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όταν για 70 και πλέον ημέρες βομβάρδιζαν την πρώην Γιουγκοσλαβία και την κατατεμάχιζαν σε πολλά κρατίδια. Τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίπτωση δεν υπήρξε έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Guardian και το προ του πραξικοπήματος σλόγκαν περί «Μόσχας τη Μεσογείου»

Η βρετανική εφημερίδα Guardian με αφορμή τις κυρώσεις εναντίον Κυπρίων πολιτών, επανέφερε στα κακόβουλα σχόλια της για την Κύπρο και ισχυρίζεται ότι ορισμένοι περιγράφουν το νησί ως «Μόσχα στη Μεσόγειο».

Να υπενθυμίσουμε ότι “μικρή Μόσχα της Μεσογείου ” αποκαλούσαν την Κύπρο οι Αμερικανοί πριν το τουρκοφόρο πραξικόπημα τον Ιούλη του 1974 κατά του Μακαρίου και τον Μακάριο ως “Κάστρο της Μεσογείου”.

Αυτό δεν είναι τυχαίο και είναι καιρός κάποιοι εδώ στην Κύπρο να αφυπνιστούν και να πάψουν να χαριεντίζονται με αυτούς που μας κατάστρεψαν δύο φορές. Το τρις εξ’ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Το 10% του πλανήτη θέλει να επιβληθεί στο 80%

Την Τρίτη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των G7 απείλησαν τις χώρες που προσφέρουν βοήθεια στη Ρωσία ότι θα το πληρώσουν «ακριβά». Στο κοινό ανακοινωθέν τους έπειτα από τη συνεδρίασή τους στην Ιαπωνία, οι επικεφαλής της διπλωματίας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου συμφώνησαν ακόμη να «ενταθούν» και να εφαρμοστούν «πλήρως» οι κυρώσεις στη Ρωσία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να εντείνουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στον συντονισμό και στην πλήρη εφαρμογή τους (…) και στην καταπολέμηση των προσπαθειών της Ρωσίας και τρίτων μερών να αποφύγουν και να υπονομεύσουν τα τιμωρητικά μέτρα μας», ανέφεραν οι ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνόδου στην Καρουιζάουα της Ιαπωνίας.

Φαίνεται όμως πως οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που έρχονται να ανατρέψουν την νεοαποικιακή πολιτική των G-7.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg τα μέλη του ομίλου BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αναμένεται να ξεπεράσουν τους -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- G7 όσον αφορά τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, από φέτος. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ – οι χώρες των BRICS θα συμβάλουν στο 32,1% της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σύγκριση με το 29,9% των G7.

Η Ομάδα των Επτά Εθνών (G7) – που αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία – θεωρείται εδώ και καιρό το πιο προηγμένο οικονομικό μπλοκ χωρών στον πλανήτη. Η Ρωσία ήταν μέλος, μέχρι το 2014, όταν εκδιώχθηκε λόγω των επιπτώσεων από το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία που υποστηρίχθηκε από τη Δύση.

Η έκθεση ανέφερε ότι το 2020, οι συνεισφορές των χωρών του BRICS και της G7 στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήταν ίσες. Από τότε οι επιδόσεις του δυτικού μπλοκ μειώνονται. Μέχρι το 2028, η συνεισφορά της G7 στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να μειωθεί στο 27,8%, ενώ οι BRICS θα αντιστοιχούν στο 35%.

Οι υπολογισμοί του Bloomberg δείχνουν ότι η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, με το μερίδιό της να είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ.

«Συνολικά, το 75% της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να συγκεντρωθεί σε 20 χώρες και πάνω από τις μισές στις τέσσερις πρώτες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ινδονησία. Ενώ οι χώρες της Ομάδας των Επτά θα αποτελούν μικρότερο μερίδιο », σημειώνει το Bloomberg.

Νωρίτερα φέτος ανακοινώθηκε ότι «περισσότερες από δώδεκα» χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS, όπως η Αλγερία, η Αργεντινή, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, το Ιράν, η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Συρία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές έχουν αποκτήσει μετοχές στη New Development Bank, τον οργανισμό χρηματοδότησης των BRICS.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του ομίλου BRICS πρότειναν τη δημιουργία του δικού τους νομίσματος προκειμένου να απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ στις αμοιβαίες συναλλαγές.

Πως νομιμοποιούνται λοιπόν οι χώρες οι οποίες ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το 10 % του πληθυσμού στον πλανήτη να επιβάλλουν τιμωρητικά μέτρα στο 80% του πληθυσμού χωρών οι κυβερνήσεις των οποίων δεν είναι πρόθυμες να υπακούσουν στις εντολές τους.

* πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ, πρώην διευθύντρια της εφημερίδας Χαραυγή

.konstantakopoulos.gr/

loading...