Παραδοχή – σοκ για τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην Ταϊβάν από Warren Buffett – Γιατί πούλησε άρον άρον τη θέση του στην TSMC

Το μέγεθος της επένδυσης υποδήλωνε ότι ο Buffett, και όχι κάποιος από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου της Berkshire, είχε αγοράσει τις μετοχές για λογαριασμό της Berkshire και η πώληση ήταν απροσδόκητη δεδομένης της προτίμησης του δισεκατομμυριούχου να επενδύει μακροπρόθεσμα
Στις γεωπολιτικές εντάσεις απέδωσε ανοιχτά ο Warren Buffett το κίνητρο της απόφασης της Berkshire Hathaway να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής της στην ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC, λίγους μήνες μετά την αγορά της.
Η Berkshire είχε αγοράσει πάνω από 4,1 δισ. δολάρια μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022, αλλά τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι είχε πουλήσει το 86% της συμμετοχής της μέχρι το τέλος του έτους.
Το μέγεθος της επένδυσης υποδήλωνε ότι ο Buffett, και όχι κάποιος από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου της Berkshire, είχε αγοράσει τις μετοχές για λογαριασμό της Berkshire και η πώληση ήταν απροσδόκητη δεδομένης της προτίμησης του δισεκατομμυριούχου να επενδύει μακροπρόθεσμα.
Σε συνέντευξή του στο Nikkei, ο Buffett περιέγραψε την TSMC ως μια καλά διαχειριζόμενη εταιρεία, αλλά δήλωσε ότι η Berkshire έχει καλύτερα μέρη για να διαθέσει κεφάλαια.

Οι συναντήσεις στην Ιαπωνία

Ο Buffett βρισκόταν στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους στους οποίους επενδύει η Berkshire.
Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δική της, κάτι που η Ταϊβάν απορρίπτει.
Οι εντάσεις σχετικά με το δημοκρατικά διοικούμενο νησί έχουν αυξηθεί, ιδίως όταν η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Kevin McCarthy την περασμένη εβδομάδα.
Η Berkshire κατέχει αρκετές δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ο σιδηρόδρομος BNSF και η ασφάλεια αυτοκινήτων Geico.
Επενδύει επίσης σε δεκάδες μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone Apple, την οποία ο Buffett θεωρεί περισσότερο ως καταναλωτική εταιρεία παρά ως εταιρεία τεχνολογίας.

Στην Ιαπωνία για επενδύσεις στρέφεται ο Buffett

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Buffett στρέφεται στην Ιαπωνία για επενδύσεις, με τον ίδιο να δηλώνει ότι σχεδιάζει να αυξήσεις τις συμμετοχές του στις μετοχές των ιαπωνικών οίκων trading, με αποτέλεσμα οι εν λόγω τίτλοι να σημειώσουν ράλι.
Σε συνέντευξή του στο Nikkei, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων επενδύσεων σε πέντε μεγάλους ιαπωνικούς οίκους συναλλαγών, προσθέτοντας ότι είναι “πολύ περήφανος” για τις υπάρχουσες επενδύσεις του σε αυτούς.
Ο Buffett δήλωσε στο Nikkei ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τις εταιρείες αργότερα μέσα στην εβδομάδα “για να συζητήσει πραγματικά μόνο γύρω από τις επιχειρήσεις τους και να τονίσει την υποστήριξή μας”, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες trading της Ιαπωνίας – γνωστές ως sogo shosha – είναι όμιλοι που εισάγουν τα πάντα, από ενέργεια και μέταλλα μέχρι τρόφιμα και υφάσματα, στην Ιαπωνία, η οποία έχει έλλειψη πόρων.
Παρέχουν επίσης υπηρεσίες σε κατασκευαστές.

loading...