Οι εκλογές για τον Μητσοτάκη θα κριθούν στις 5 Μαΐου

– Με επτακομματική Βουλή, βέβαιη η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Οι εκλογές για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα κριθούν στις 21 Μαΐου αλλά στις 5 Μαΐου.
Είναι η μέρα που θα αποφασίσει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου εάν θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Εθνικό Κόμμα Έλληνες».

Αν στις 5 Μαΐου ο Άρειος Πάγος αποφασίσει υπέρ Κασιδιάρη τότε πάμε σε επτακομματική Βουλή

Αν η απόφαση είναι θετική, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική και επομένως η υπόθεση αυτοδυναμία της ΝΔ είναι ένα «άπιαστο» όνειρο και απατηλό.
Αυτός, όπως έχουμε εξηγήσει θα οδηγήσει την ΝΔ σε αναγκαστική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το ενδεχόμενο, το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θολό. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορηματικά τονίσει ότι δεν θα δεχτεί τον σημερινό Πρωθυπουργό στη θέση αυτή και θα προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο.
Η ΝΔ τι θα κάνει; Σίγουρα τρίτες εκλογές δεν μπορεί να κάνει. Θα αρχίσουν, σιγά σιγά οι προστριβές και μεγαλοστελέχη θα τονίζουν «ότι ο τόπος θα πρέπει να κυβερνηθεί πάση θυσία» και όπου «πάση θυσία» σημαίνει χωρίς τον Μητσοτάκη, αλλά με άλλο πρόσωπο. Το ποια θα είναι αυτά τα πρόσωπα, το μόνο που μπορούμε να σας πούμε: είναι δύο ως τώρα τα φαβορί αλλά δεν θα μιλήσουν μέχρι να γίνουν οι εκλογές…

Αντιμητσοτακικό κύμα και 3 εστίες φθοράς

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, η σημερινή ΝΔ έχει ένα σημαντικό θέμα:
Μπορεί για κάποιους ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι «δυνατό χαρτί», αλλά έχει δημιουργήσει και ένα αντιμητσοτακικό κίνημα στην κοινωνία.
Οι τρεις μεγάλες εστίες φθοράς της ΝΔ είναι τα Τέμπη, η ακρίβεια και οι υποκλοπές.
Θα προσθέταμε και το μεγάλο μέτωπο με τη νεολαία.
Θεωρούμε ότι οι «εφεδρείες» της ΝΔ έχουν τελειώσει, η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει ποσοστό πάνω από 32-33%. Στις υποκλοπές, ακόμα περιμένουμε τι θα πράξει η Δικαιοσύνη.
Στα Τέμπη το ίδιο, έχει πέσει η ευθύνη στον σταθμάρχη και στους συνδικαλιστές και η ΝΔ αποφάσισε να ξανακατεβάσει τον Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες, απόφαση που έχει ενοχλήσει κόσμο.
Στο μέτωπο της ακρίβειας, μπορεί ο πληθωρισμός να έπεσε στο 5,4% αλλά ο δείκτης τιμών στα προϊόντα παραμένει αρκετά υψηλός. Ακόμα και οι βασικοί υπουργοί, Σταικούρας-Γεωργιάδης παραδέχονται ότι το επόμενο διάστημα οι αυξήσεις στα προϊόντα θα συνεχιστούν αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό.

Εσωκομματικό μέτωπο

Σε εσωκομματικό επίπεδο, η ΝΔ έχει επίσης θέμα. Μετά από χρόνια έχει θέμα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται εκτός ψηφοδελτίων και πλέον δεν ασχολείται να προσελκύσει ψήφους για το κόμμα.
Οι πληροφορίες μας θέλουν τα στελέχη που κατεβαίνουν με το ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από το καραμανλικό στρατόπεδο όπως π.χ ο Ευάγγελος Αντώναρος να μετακινούν ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχει διαρροές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, θεωρούμε ότι δεν έχει τόσο μεγάλες διαρροές όπως η ΝΔ.
Για παράδειγμα, έθεσε υποψήφιο τον Μιθριδάτη, έναν ραπ τραγουδιστή με σαφή αναφορά τη νεολαία και ασχέτως των στίχων του θα τραβήξει κόσμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν μέρες ο Δραγασάκης επιτέθηκε στις τράπεζες και υποσχέθηκε φορολογία στα υπερκέρδη τους.
Όσο και να μην στέκεται σε σοβαρό κοινό αυτή η πρόταση, εντούτοις τα λαϊκά στρώματα την ακούνε αυτή τη πρόταση…
Ο ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε την αντισυστημική ψήφο που λαμβάνει, με την παραμονή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια.

Μονόδρομος η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΝΔ δεν μπορεί να φτάσει στα ποσοστά που περίμενε και ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μονόδρομο. Ηδη μεγαλοστελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν προαναγγείλει αυτό το δρόμο.
Το ερώτημα, πλέον, είναι όχι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα αλλά ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

loading...