ΗΠΑ: Το λένε και οι δημοσκοπήσεις – Στον Trump το χρίσμα Ρεπουμπλικάνων – Οι διώξεις του έκαναν … καλό

Οι δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις πως η δικαστική περιπέτεια και η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του για την υπόθεση της Stormy Daniels, τελικά θα έβγαιναν σε καλό για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος την περασμένη Τρίτη 4/4 βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters δείχνει πως τα ποσοστά του Trump όσον αφορά την προσπάθεια του να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 εκτινάχθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Άλμα 10 μονάδων

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το 58% των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει πως ο Trump είναι ο υποψήφιος που προτιμούν προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία για το κόμμα.
Πρόκειται για μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε λιγότερο από μια εβδομάδα, δεδομένου ότι την περασμένη Δευτέρα 3 Απριλίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%.
Τέσσερις στου δέκα Ρεπουμπλικάνους υποστήριξαν πως η δίωξη έκανε πιθανότερο να ψηφίσει τον Trump το 2024, ενώ μόλις το 12% είπε πως πλέον είναι λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει.
Το 38% είπε πως η δίωξη δεν θα έχει καμία επίπτωση.
Όσον αφορά τον κύριο αντίπαλο του, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ron DeSantis, ο οποίος αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα του προβαλλόταν ως ο επόμενος αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων, τα ποσοστά του κυμαίνονται μόλις στο 21%

Την εξαγόρασε

Αν και Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι διαφωνούν ριζικά για την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση, η έρευνα έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (το 73%, συμπεριλαμβανομένου του 55% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι) πιστεύει πως πράγματι ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δοθούν χρήματα στην πορνοστάρ Stormy Daniels και στο μοντέλο Karen McDougal για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους όσον αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις που φέρεται να είχε μαζί τους.

Εμπόδιο για την προεδρία

Ωστόσο, το 76% των Ρεπουμπλικάνων εκτιμά πως η άσκηση ποινικής δίωξης αποτελεί προσπάθεια έτσι ώστε να εμποδιστεί ο Trump να διεκδικήσει την προεδρία.
Την ίδια άποψη πιστεύει το 34% των Δημοκρατικών.
Το 51% – αλλά μόλις το 18% των Ρεπουμπλικάνων – θεωρεί πως η ποινική δίωξη σε βάρος του Trump σημαίνει πως πρέπει να του αφαιρεθεί διά παντός το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Διχασμένοι οι Αμερικάνοι

Το 49% των Αμερικανών θεωρεί πως ήταν σωστό να απαγγελθούν κατηγορίες ποινικής φύσης στον Trump, αν και για ακόμα μια φορά φαίνεται πόσο διχασμένη είναι η αμερικανική κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 84% των Δημοκρατικών έκρινε πως ήταν σωστή η άσκηση ποινικής δίωξης, θέση με την οποία συμφωνεί μόλις το 16% των Ρεπουμπλικάνων.

loading...