Δουλειά το καλοκαίρι: Τόσοι είναι οι μισθοί, ποιά τα έξτρα επιδόματα

Ένα θέμα που «καίει« χιλιάδες νέους…
Όλο και περισσότεροι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά ή δεν ενδιαφέρονται να βρουν, καθώς ζουν από τις συντάξεις/μισθούς των παππούδων/γονιών τους ή από επιδόματα.

Την κατάσταση κάνουν ακόμα πιο δύσκολη οι ελλείψεις στον τουρισμό καθώς, ένα από τα θέματα που αποτρέπουν τους νέους να δουλέψουν σεζόν, είναι και οι χαμηλές αμοιβές, γράφουν μέσα ενημέρωσης.

Με δεδομένο, δε, ότι οι περισσότερες δουλειές στον τουρισμό είναι εποχικού χαρακτήρα, οι εργαζόμενοι φέρονται να μην έχουν το κίνητρο να πάνε να δουλέψουν.

Ως εκ τούτου, πριν από μερικές μέρες, υπεγράφη η υπουργική απόφαση που κηρύσσει υποχρεωτική την συλλογική σύμβαση. Τα εποχικά ξενοδοχεία, που αρχίζουν να ανοίγουν τώρα, θα ανοίξουν με νέους μισθούς για το 2023. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή η σύμβαση, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική, οι ελάχιστες αμοιβές για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας είναι από 835 έως 911 ευρώ ανάλογα με το πόσο εργασίας. Τα ερώτημα είναι βέβαια αν θα μπορούν τα ξενοδοχεία να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες αμοιβές ή θα φαληρίσουν!!!

Αναφορικά με τις μικρές μονάδες, προβλέπονται λίγο μικρότερες αμοιβές!

Πρόκειται για εκείνες τις μονάδες που διαθέτουν μέχρι 20 δωμάτια και έως τρία αστέρια. Για αυτές, προβλέπονται, το 2023, από 780 που είναι ο κατώτατος μισθός, έως 825 ευρώ και, για το 2024, από 800 έως 867 ευρώ.

Πέραν τούτου, στην σύμβαση υπάρχουν και τα επιπλέον επιδόματα τα οποία, πλέον, είναι υποχρεωτικά για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Πρόκειται για το επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ ανά έτος προϋπηρεσίας σε ξενοδοχείο, το επίδομα γάμου 10% για τους έγγαμους αλλά και το επίδομα εκπαίδευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 6% και 15% ανάλογα με την εκπαίδευση του κάθε συνεργάτη.

loading...