Δημοσκόπηση MARC:

Προβάδισμα 5,3% για τη ΝΔ – Στο 31,7% έναντι 26,4% του ΣΥΡΙΖΑ – Πίεση Ανδρουλάκη λόγω… άγνωστου «Χ» πρωθυπουργού

Προβάδισμα 5,3 μονάδων της ΝΔ, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 31,7% έναντι 26,4% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της MARC, για το «Πρώτο Θέμα».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο με 5,9% είναι το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 με 4,3% φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην Βουλή, ακολουθεί με 4% η Ελληνική Λύση, ενώ το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζεται στο 3,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η κυβέρνηση ανακτά μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς η κυβερνητική παράταξη ενισχύει το προβάδισμά της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα, ανακτά σχεδόν το μισό από το χαμένο έδαφος , μπαίνοντας εκ νέου σε τροχιά που μπορεί να οδηγήσει σε κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις κάλπες της 2ας Ιουλίου που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έγινε στις 27-30 Μαρτίου, σε δείγμα 1.213 ψηφοφόρων.
Βάσει αυτής, σημειώνεται συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή και οι αναποφάσιστοι. Μάλιστα, το άθροισμα της αδιευκρίνιστης ψήφου υποχωρεί στο 11,9% (από 14,9% στην πρώτη έρευνα μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη).

Άνοιγμα της ψαλίδας

Στην πρόθεση ψήφου με απλή αναλογική φαίνεται πως ανοίγει εκ νέου η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αφού διαμορφώνεται στο 5,2%  από 4,6% που ήταν σητν προηγούμενη δημοσκόπηση της MARC.
Η ΝΔ ανακτά 1,3 από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες που έχασε μετά τα Τέμπη και πλέον, βρίσκεται στο 30,9%, ποσοστό που με αναγωγή επί των έγκυρων ανεβαίνει στο 31,7%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  ακολουθεί με 25,7% (+0,7%), που με την αναγωγή γίνεται 26,4%, αποτελώντας την καλύτερη επίδοσή του από τον Δεκέμβριο του 2021.
Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που υποχώρησε στο 9,7% (-0,2%) , επίδοση που θολώνει την εντύπωση ότι θα περνούσε τον πήχη του διψήφιου ποσοστού που είχε δημιουργηθεί μετά την εκλογή Ανδρουλάκη.
m.JPG
Το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 5,8% (+0,2%) που με αναγωγή επί των έγκυρων γίνεται 5,9%, το ΜέΡΑ25 στο 4,2% (+0,7%) που με την αναγωγή γίνεται 4,3%, η Ελληνική Λύση στο 3,9% – με την αναγωγή στο 4% , το Εθνικό Κόμμα Ελλήνων του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη (η συμμετοχή του στις κάλπες θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο) στο 3,7% (0,7%)  που με αναγωγή γίνεται 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,1%, κλπ.
μ2.JPG
Πίεση Ανδρουλάκη

Πιέζεται δημοσκοπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, λόγω των πρόσφατων μηνυμάτων του για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη δήλωσή του ότι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα δεχόταν Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό.
Δύο στους τρεις ψηφοφόρους (το 66,3%) χαρακτηρίζει λάθος τη αυτή τη δήλωση Ανδρουλάκη και σωστή μόνο το 24,8%.
m5.JPG

Εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας;», το 43,7% δήλωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του 32% του Α. Τσίπρα , ενώ το 24,3% δεν απάντησε.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40,7% είναι ο δημοφιλέστερος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αν και η εικόνα του επλήγη από την τραγωδία στα Τέμπη (από 48,6% θετικές γνώμες τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 38,9% στις αρχές Μαρτίου), ενώ δεύτερος αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με 31,2%. (από 33,2% τον Φεβρουάριο)
Στην τρίτη θέση ο Δ. Κουτσούμπας με 30,9% (άνοδος σχεδόν 5 μονάδων) , ενώ η δημοφιλία του Ν. Ανδρουλάκη κινήθηκε πτωτικά και έτσι, πέρασε τέταρτος με 24,6%.
Ακολουθεί ο Γ. Βαρουφάκης με 23,9% και ο Κ. Βελόπουλος με 16,5%.

MARC.JPG

loading...