Αυτό θα γίνει την επομένη των εκλογών: Τα επικρατέστερα σενάρια

Δεξίωση για την 48η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κανέναν δεν βολεύει η απλή αναλογική τελικά…
Έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν να ξεδιπλώνουν όλα τα σενάρια με τα οποία θα μπορέσει να κυβερνηθεί ο τόπος.

Ελέω της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κανένα κόμμα δεν δύναται να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Ακόμα και αν υπό προϋποθέσεις το όριο αυτοδυναμίας έπεφτε κάτω από το 45%, είναι λογικό πως καμία παράταξη δεν πρόκειται να αγγίξει τέτοια ποσοστά.

Έτσι λοιπόν ακολουθούν τα εξής επικρατέστερα -αυτή τη στιγμή- σενάρια για την επομένη των εκλογών:

-Δεύτερες κάλπες: Αυτό εξακολουθεί να είναι το πλέον πιθανό σενάριο, ιδιαίτερα αν η ΝΔ έρθει πρώτη με σεβαστή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου έχουν ήδη διαμηνύσει πως ίσως δεν κάνουν καθόλου χρήση της διερευνητικής εντολής που θα λάβουν. Απορρίπτουν δηλαδή μία συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ υπό το καθεστώς της απλής αναλογικής και θέλουν να κυνηγήσουν τα οφέλη της ενισχυμένης αναλογικής (βλ. μπόνους εδρών στο 1ο κόμμα).

-Κυβέρνηση ηττημένων: Αν και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το έχει απορρίψει, εντούτοις πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου (βλ. Τσακαλώτος) έχουν σχολιάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού συγκυβέρνησης με δύο ή παραπάνω κόμματα ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος. Σε αυτό το σενάριο θα είχαμε μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενώ απαραίτητη θα ήταν η συμμετοχή μερικών έστω βουλευτών από ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.

–Πολυκομματική κυβέρνηση με 1ο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για το κατεξοχήν αφήγημα της Κουμουνδούρου, αλλά ρεαλιστικά είναι το λιγότερο πιθανό από την «τριάδα» των σεναρίων. Σε αυτή την εκδοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μικρή διαφορά, βγαίνει πρώτο κόμμα και σχηματίζει με Ανδρουλάκη αυτό που ο Τσίπρας αποκαλεί «προοδευτική κυβέρνηση». Είναι ωστόσο και πάλι πιθανό τα “κουκιά” να μην φτάσουν και να χρειαστεί συνδρομή ή έστω ανοχή από ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.

loading...