Σκόπια: Προβλήματα στη συνταγματική αναθεώρηση για την βουλγαρική μειονότητα

Δυσεπίλυτο το θέμα της βουλγαρικής μειονότητας
Όρος να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, για να συνεχίσουν τα Σκόπια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ξεκινούν το επόμενο διάστημα, από την κυβέρνηση των Σκοπίων, οι διαδικασίες σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, όρος απαραίτητος για να συνεχίσουν τα Σκόπια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης των Σκοπίων έθεσε προθεσμία έως τις 10 Απριλίου στα πολιτικά κόμματα, στο Γραφείο του Προέδρου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τα ονόματα των εκπροσώπων τους στην ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο σχεδόν χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Αντιδράσεις για την συμφωνία
Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία, στη βάση πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Δεν διαθέτουν πλειοψηφία, προς το παρόν
Για την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.504 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στα Σκόπια είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Ζητά συμμετοχή
Στο μεταξύ, η Βουλγαρία φέρεται να ζητά να συμμετάσχει στη διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος των Σκοπίων.

«Στη Βόρεια Μακεδονία συζητούνται ήδη παραλλαγές μελλοντικών κειμένων για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και η Βουλγαρία θέλει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, ώστε αυτή να προχωρήσει χωρίς εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μίλκοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτόν μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Μίλκοφ, η Βουλγαρία απλώνει το χέρι της για να συνεχιστεί ο διάλογος με τα Σκόπια και ελπίζει ότι θα υπάρξει καλή θέληση και από τα Σκόπια.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Βουλγαρία στις διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο ως υποχρέωση σχετίζεται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλή αναμένεται να λάβει μια τέτοια απόφαση, κυριαρχικά και σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, και σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει δυνατότητα ή πολιτική βούληση για ένταξη πολιτών και ιδρύματα από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Τέτοιο αίτημα δεν ελήφθη ούτε συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οσμάνι και Μίλκοφ», αναφέρεται σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ. Ναυτεμπορική

loading...