Οικονομικός σεισμός στην Ευρωζώνη λόγω πληθωρισμού στα τρόφιμα
– Θανατηφόρο σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών
Στη μέγγενη μεταξύ υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων βρίσκεται Ευρωζώνη παρά τις ελπίδες που προκαλούνται από τις προβλέψεις για αναιμική ανάπτυξη.
Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από το σοκ των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους αναμένεται να επιβεβαιωθεί αυτή την εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αναμένεται να δείξουν επιστροφή σε θετικό έδαφος για τη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.
Από την άλλη μεριά, οι τιμές των τροφίμων – που αποτέλεσαν επίσης βασική αιτία ανόδου για τον δομικό πληθωρισμό δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται ενώ οι γεωπολιτικές αναταράξεις μάλλον θα οδηγήσουν στις κεντρικές τράπεζες στο να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τα επιτόκια για να διατηρήσουν τον έλεγχο της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην παραγματική οικονομίας.
Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν για εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους στη Γερμανία την ίδια ώρα, αναζωπυρώνουν τον κίνδυνο για ένα σπιράλ αύξησης μισθών και τιμών που θα έθετε την κατάσταση εκτός ελέγχου – και το ο τρόπος διαφυγής θα ήταν οι κεντρικές τράπεζες να προκαλέσουν βαθιά ύφεση της οικονομίας .
Η δυσκολία στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι ότι δεν προέχεται από την πλευρά της ζήτησης αλλά από την πλευρά της προσφοράς και οι συμβατικές κευνσιανές επεκτατικές νομισματικές πολιτικές κινδυνεύουν να παραγάγουν το αντίστοφο αποτέλεσμα – θα είναι σαν να ρίχνει κάποιος βενζίνη για να σβήσει πυρκαγιά.
Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών της ενέργειας – τα futures του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 45% από τα τέλη Δεκεμβρίου – έχει δώσει μικρή ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα καθώς οι ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις καυσίμων και ύφεση έχουν υποχωρήσει, με τη βοήθεια και των κλιματικών συνθηκών.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος θα αυξηθεί κατά 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο και 1,3 τοις εκατό από πέρυσι.
Αυτό συγκρίνεται με μηδενική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο το 2022.
Ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος στην ελβετική τράπεζα UBS, δήλωσε: «Τα ‘’σκληρά’’ δεδομένα που αναμένεται να ανακοινωθούν —ιδίως η βιομηχανική παραγωγή και οι κατασκευές— έχουν σαφώς ενισχύσει τον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρθσμό για το πρώτο τρίμηνο».
Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 1,5% τον Φεβρουάριο, καθώς η χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα (κυρίως από την Κίνα) αύξησε την παραγωγή των εργοστασίων, ιδιαίτερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Οι κατασκευές ανέκαμψαν επίσης με ανάπτυξη 3,8% τον Ιανουάριο και 2,3% τον Φεβρουάριο.
Ένα αδύναμο σημείο είναι οι δαπάνες λιανικής, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,8% τον Φεβρουάριο, εξαλείφοντας τα κέρδη του Ιανουαρίου.
Αλλά το εμπόριο παρείχε «σημαντική ώθηση» στο ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος, σύμφωνα με τη Melanie Debono, οικονομολόγο στην Pantheon Macroeconomics.
Οι εξαγωγές βοηθήθηκαν από την άρση των πολιτικών Covid από την Κίνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας.
Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε από πάνω από 13 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε σχεδόν μηδενικό τον Φεβρουάριο
Γαλλία: Μέχρι το φθινόπωρο ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα
Ο πρόεδρος Macron στη Γαλλία προειδοποίησε αυτή την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, που είναι η τρέχουσα κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού στη Γαλλία.
«Θα είμαι ειλικρινής, οι τιμές των τροφίμων, θα είναι ψηλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», προειδοποίησε καθώς σε ετήσια βάση οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να επιταχύνονται, αυξάνοντας κατά 15,9% τον Μάρτιο (μετά από 14,8% τον Φεβρουάριο). .
Την ίδια ώρα ζήτησε αυξήσεις μισθών με τη διατύπωση «η δουλειά να πληρώνεται καλύτερα», πετώντας τη μπάλα στους «εργοδότες» και τον «κοινωνικό διάλογο».
«Η συλλογική σύμβαση συνεχίζει να αυξάνεται, πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλοι μισθοί και αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχουμε θέσει για διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Μια «πολύ ευαίσθητη» περίοδος
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,7% σε διάστημα ενός έτους στη Γαλλία τον Μάρτιο, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής στα μέσα Απριλίου.
Τόσο τα φρέσκα προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο και τα μη φρέσκα προϊόντα όπως το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, το τυρί, η σοκολάτα ή τα ποτά επηρεάζονται από αυτή την τάση.
Στα τέλη Μαρτίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας (Banque de France), François Villeroy de Galhau, είχε υπογραμμίσει την ύπαρξη μιας «περιόδου πολύ …ευαίσθητων υψηλών τιμών των τροφίμων» για τους Γάλλους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Banque de France για το 2023-2025, ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει αντικαταστήσει τον πληθωρισμό της ενέργειας ως τον κύριο μοχλό των αυξήσεων των τιμών, και θα πρέπει να φτάσει στο αποκορύφωμά του «προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους».
Τότε, οι τιμές θα αυξάνονταν πιο αργά, αλλά «δεν περιμένουμε να πέσουν οι τιμές των τροφίμων στον ορίζοντα της πρόβλεψής μας», δηλαδή το 2025, είχε προειδοποιήσει ο Matthieu Lemoine, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Ερωτηθείς από το LCI την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, το RTL και τη Le Figaro, ο πρόεδρος της Medef Geoffroy Roux de Bézieux επιβεβαίωσε ότι η εργοδοτική του οργάνωση δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει τους μισθούς σε εθνικό επίπεδο.
«Υπάρχει ισχυρός πληθωρισμός και οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα ζητούν αυξήσεις στους μισθούς», αναγνώρισε.
Αλλά «συζητείται σε επίπεδο κλάδων και σε επίπεδο επιχειρήσεων», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με τα συνδικάτα μετά την δημοσίευση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.