Για μια ελάχιστη συμβολή στον αντιναζιστικό αγώνα

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου* 

Είμαστε κατενθουσιασμένοι με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας στον αγώνα της κατά του Ναζισμού. Γι’ αυτό και παίρνουμε το θάρρος να της εισηγηθούμε να συμπληρώσει την αντιναζιστική της σταυροφορία με μία ακόμα χειρονομία υψηλού συμβολισμού.

Να αναστείλει δηλαδή την παροχή όπλων από τις ελληνικές στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έως ότου ο Εξοχότατος πρόεδρος της φίλης Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαγορεύσει τη δράση των νεοναζί στη χώρα του και αποβάλλει από τις ένοπλες δυνάμεις της, όπου τώρα είναι ενσωματωμένη, την πολιτοφυλακή Αζόφ και άλλα νεοναζιστικά στοιχεία.

Μια τέτοια ενέργεια θα συμβάλλει εξάλλου στην εθνική ενότητα του ουκρανικού λαού και το διεθνές κύρος της κυβέρνησής του, άρα και στην αποτελεσματικότητα του αγώνα του.

Αποδεδειγμένων ναζιστικών πεποιθήσεων, η πολιτοφυλακή Αζόφ εξακολουθεί (παρά τις συστάσεις των δυτικών φίλων της Ουκρανίας, που είναι και οι δικοί μας φίλοι άλλωστε) να φέρει υπερηφάνως τα σύμβολα της μεραρχίας Waffen-SS, της πλέον θηριώδους των Γερμανών Ναζί. Η μεραρχία αυτή φέρει την ευθύνη, εκτός πολλών άλλων, της εξόντωσης όλου σχεδόν του πληθυσμού του Διστόμου και των Καλαβρύτων.

Ειρήσθω εν παρόδω, η κυβέρνηση του Αξιότιμου κ. Ζελένσκι μετονόμασε προσφάτως σε «Εντελβάις» μια μεραρχία του ουκρανικού στρατού. Τo εντελβάις είναι το ευγενέστατο «αιώνιο λουλούδι». Δεν φυτρώνει όμως στην Ουκρανία αλλά στις αυστριακές και βαυαρικές Άλπεις. Υπήρξε επίσης η ονομασία μίας από τις επίλεκτες μεραρχίες των Ναζί, που διακρίθηκε και αυτή για αγριότατα εγκλήματα πολέμου και την εξόντωση Εβραίων, Σλάβων και Ελλήνων, μεταξύ άλλων, σε Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η κυβέρνησή μας συμμερίζεται πλήρως την άποψη που εξέφρασε, σε μία από τις πρώτες ομιλίες του στην Αίγυπτο, στη διάρκεια της Κατοχής, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο δεν νοείται Έλληνας που να μην είναι αντιφασίστας. Ο μετέπειτα Πρωθυπουργός, τουλάχιστο όταν είχε κάνει την ομιλία αυτή, είχε περιλάβει το στοιχείο του αντιφασισμού στα «πυρηνικά» στοιχεία με τα οποία όρισε τον Έλληνα, την ίδια την ταυτότητά του.

Είμαστε κατά συνέπεια βέβαιοι – και γι’ αυτό τον λόγο – ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί ασμένως την εισήγηση της ταπεινότητάς μας για το θέμα της αποστολής ελληνικών όπλων σε ναζί, συνδυάζοντας έτσι τον αγώνα κατά του εγχώριου με τον αγώνα κατά του διεθνούς Ναζισμού.

Επιπλέον, λαμβάνοντας ένα τέτοιο μέτρο, που θα αντιμετωπίσει ενόπλως δρώντες Ναζί, θα βουλώσει και τα στόματα όσων κακόπιστων που την κατηγορούν ότι ενεργεί τώρα για εκλογικούς λόγους και όχι κινούμενη από τη δημοκρατική, αντιφασιστική ιδεολογία της.

Ευσεβάστως

Πηγή: kosmodromio.gr

loading...