Trump: Σταματήστε τώρα – Κινδυνεύουμε με Παγκόσμιο πόλεμο λόγω της Ουκρανίας

Να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία διότι κινδυνεύουμε από ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο ζητά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξακολουθεί να επικρίνει τον πρόεδρο Biden για την πολιτική που ακολουθεί στην ουκρανική κρίση.
«Κάθε μέρα που αυτή η σύγκρουση πληρεξουσίων στην Ουκρανία συνεχίζεται, κινδυνεύουμε να ξεκινήσουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Στόχος μας είναι η άμεση, πλήρης παύση των εχθροπραξιών.
Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα.
Χρειαζόμαστε ειρήνη χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Truth Social o Trump, ο οποίος εξαπολύει τα πυρά του στον πρόεδρο Biden ότι με την πολιτική του απέναντι στην Ουκρανία, ωθεί την ανθρωπότητα προς έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.
O Trump, ο οποίος θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2024, έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα λύσει το ουκρανικό ζήτημα μέσα σε 24 ώρες.

Βοήθεια τέλος

Η επιχειρηματολογία του Trump έχει απήχηση στην αμερικανική κοινή γνώμη καθώς υποστηρίζει πως όσο η ένταση κλιμακώνεται, τόσο πιο κοντά έρχεται το απευκταίο σενάριο μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.
Ως παράδειγμα, μάλιστα αναφέρεται η πρόσφατη πτώση του αμερικανικού drone MQ9 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια εμπλοκής με δύο ρωσικά μαχητικά Su-27.
Δεδομένου μάλιστα ότι την ίδια γραμμή τηρεί εν πολλοίς και ο έτερος Ρεπουμπλικάνος, ο πιθανός και πιο δύσκολος αντίπαλος του Trump για το χρίσμα, Ron DeSantis, τότε είναι σαφές πως εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τις εκλογές του 2024, η υπόσχεση του προέδρου Biden να παραμείνει στο πλευρό του Κιέβου για «όσο χρειαστεί», ενδεχομένως να λήξει στις 20 Ιανουαρίου του 2025, όταν και θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος.

Εμφύλιος

Ο DeSantis έχει διαμηνύσει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, έχοντας επισημάνει πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποκλείσει την αποστολή όπλων – όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – που θα μπορούσαν να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.
Αλλά και ο Trump έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, τασσόμενος υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.
Τις θέσεις πάντως αυτές δεν συμμερίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι και εξίσου υποψήφιοι για το χρίσμα Nikki Haley και Mike Pence, οι οποίοι προειδοποιούν ότι εάν αποτύχουν να σταματήσουν τον Putin, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές αντιπαραθέσεις στο μέλλον.
«Στόχος της Ρωσίας είναι να εξαφανίσει την Ουκρανία από τον χάρτη.
Εάν το Κίεβο σταματήσει να πολεμά, τότε η Ουκρανία θα σταματήσει να υπάρχει.
Και τότε και άλλα κράτη θα φοβούνται εύλογα ότι θα είναι ο επόμενος στόχος» είπε η Haley, θέση πάντως που δεν φαίνεται να βρίσκει απήχηση στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

Ποιον στηρίζουν οι ψηφοφόροι

Πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN/SSRS έδειξε πως το 80% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων ή των ανεξάρτητων με τάση προς τους Ρεπουμπλικάνους, πιστεύει πως είναι σημαντικό ο υποψήφιος του κόμματος για το προεδρικό χρίσμα να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί και το επόμενο έτος, τότε οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό φόρουμ για του Αμερικάνους πολίτες προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν ή όχι την υποστήριξη τους στην Ουκρανία.

loading...