Politico: Πάνω από 100.000 οι νεκροί Ουκρανοί – Ξεμένουν από όπλα ενόψει αντεπίθεσης

Περισσότεροι από 100.000 είναι οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους και οι έμπειροι αξιωματικοί, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, εκτιμούν Αμερικάνοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico, τη στιγμή που διατυπώνονται έντονες ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών ενόψει της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης που όλα δείχνουν πως θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κίεβο μετρά πολύ μεγάλες απώλειες στις μάχες που μαίνονται εδώ και μήνες στο Bakhmut, το οποίο φέρεται να αποτελεί και το σημείο εκείνο που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δαπανούν και το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών τους, και ιδιαίτερα οβίδων, στις οποίες έχει και μεγάλη έλλειψη.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως ο στρατός των ΗΠΑ επιταχύνει τους ρυθμούς όσον αφορά την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στο πεδίο της μάχης, μια και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εαρινή αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βιάζονται οι Αμερικάνοι

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, ο οποίος υπογράμμισε πως «η Ουκρανία δεν έχει καιρό για χάσιμο» και ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να εκπληρώσουν γρήγορα και πλήρως τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».
«Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων στο πεδίο της μάχης και τη διασφάλιση ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά, όπως και ότι θα σταλούν τα απαραίτητα ανταλλακτικά και η υποστήριξη συντήρησης, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αυτά το συντομότερο δυνατό» είπε ο Austin.

Η βασική ανησυχία των ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το Politico, όσο πλησιάζει η άνοιξη οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη συρρίκνωση της προσφοράς πυρομαχικών, αεράμυνας και έμπειρων στρατιωτών από την Ουκρανία.
Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν πως Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν να ρίχνουν καθημερινά δεκάδες πτώματα στον αγώνα για το Bakhmut (κρατά εδώ και 9 μήνες), το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν πως δεν είναι στρατηγικής σημασίας.
Αλλά το Πεντάγωνο λέει ότι ανεξάρτητα από τη στρατηγική του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, οι ΗΠΑ θέλουν οι Ουκρανοί στρατιώτες να έχουν τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να πολεμούν.

Εξαντλεί την αεράμυνα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία έχει περάσει μήνες χτυπώντας την Ουκρανία με πυραύλους, επιδιώκοντας όχι μόνο να προκαλέσει καταστροφή αλλά και να εξαντλήσει τα αποθέματα αεράμυνας της Ουκρανίας.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν περιγράψει έντονες ελλείψεις βασικών πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων όλμων και βλημάτων πυροβολικού.

Εαρινή αντεπίθεση

Αντίθετα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι επικεντρώνονται περισσότερο στο να προετοιμάσουν την Ουκρανία για μια μεγάλη εαρινή επίθεση για την ανακατάληψη εδάφους, η οποία αναμένουν να ξεκινήσει τον Μάιο.
Εκατοντάδες δυτικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά οκτώ τεθωρακισμένων οχημάτων που μπορούν να φτιάξουν γέφυρες και να επιτρέψουν στα στρατεύματα να διασχίζουν ποτάμια, κατευθύνονται προς την Ουκρανία ενόψει της επίθεσης.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι διοχετεύουν επίσης τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και βλημάτων 155 χιλιοστών, τα οποία η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει ως την πιο επείγουσα ανάγκη της.

Αισιοδοξία ΗΠΑ… και οι κλειστές πόρτες

Αν και οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι φροντίζουν έτσι ώστε να μην φαίνεται πως αυτοί είναι που δίνουν τις εντολές στο Κίεβο για το πώς να διεξάγει τον πόλεμο, το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που παρέχεται στους Ουκρανούς στρατιώτες, θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, όπου και όποτε το επιλέξει.
«Υπάρχει μια σημαντική συνεχής προσπάθεια για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού όσον αφορά τον εξοπλισμό, τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση σε διάφορες χώρες, προκειμένου να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί.
Η αυξημένη ικανότητα της Ουκρανίας θα επιτρέψει στην ουκρανική ηγεσία να αναπτύξει και να εκτελέσει μια ποικιλία επιλογών στο μέλλον, για να επιτύχει τους στόχους της και να φέρει αυτόν τον πόλεμο σε επιτυχή ολοκλήρωση» υποστήριξε ο Αμερικάνος στρατηγός Mark Milley, αν και είναι γνωστό πως πίσω από τις κλειστές πόρτες, Αμερικάνοι αξιωματούχοι προτρέπουν το Κίεβο να χρησιμοποιεί τις οβίδες και τα πυρομαχικά … με μέτρο.
Μάλιστα αναφέρεται πως ιδιαίτερη ανησυχία για τον τρόπο που οι Ουκρανοί χειρίζονται τα πυρομαχικά αποτελεί το Bakhmut, όπου και οι δύο πλευρές κάνουν εκτεταμένη χρήση οβίδων.

Χωρίς στρατηγική ακόμα το Κίεβο – Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με το Politico, το Κίεβο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια στρατηγική όσον αφορά την αντεπίθεση του.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχει ουσιαστικά δύο επιλογές: είτε να σπρώξει νότια μέσω της Kherson στην Κριμαία είτε να κινηθεί ανατολικά από τη βόρεια θέση του και μετά νότια, κόβοντας τη ρωσική χερσαία γέφυρα.
Η πρώτη επιλογή δεν είναι ρεαλιστική, λένε οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, καθώς η Ρωσία έχει ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, τη στιγμή που η Ουκρανία δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για μια επιτυχημένη αμφίβια επιχείρηση εναντίον αυτού του είδους δύναμης.
Η δεύτερη επιλογή είναι πιο πιθανή λένε οι αξιωματούχοι.

loading...