Gold Switzerland: Προετοιμαστείτε για 10 χρόνια καταστροφής – Κατάρρευση μετοχών, ομολόγων, ακινήτων έως και 95%

Να προετοιμαστούμε για 10 χρόνια οικονομικής καταστροφής, αναφέρει σε πρόσφατο report της η Gold Switzerland, το οποίο σας παρουσιάζει το Bankingnews, προσθέτοντας ότι η Δύση βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη διαρθρωτική παρακμή, με αποτέλεσμα όλα τα περιουσιακά στοιχεία-φούσκα, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, που συγκρατούνταν μέχρι τώρα μόνον από πλαστό χρήμα, θα καταρρεύσουν κατά 75-95%, σε πραγματικούς όρους..
Τα τελευταία στάδια των μεγάλων οικονομικών κύκλων συνοδεύονται πάντα από τον μέγιστο αριθμό κακών ειδήσεων, καθώς και αποτρόπαια γεγονότα.
Και αυτή η φορά δεν είναι διαφορετική, με τη Δύση να διαπνέεται από αυτοκτονικές διαθέσεις – ίσως ένα βήμα πριν από το Χαρακίρι… λέει ο ελβετικός οίκος και συνεχίζει:
«Όπως είπε ο Elon Musk: “Δυστυχώς, το πρόβλημα για τη Δύση είναι ότι διαπράττει το Χαρακίρι, αλλά και ότι αποτυγχάνει”.
Για τουλάχιστον μισό αιώνα, ο κόσμος βρίσκεται σε μια διαδικασία αυτοκαταστροφής.
Καθώς η παρακμή επιταχύνεται, η επόμενη φάση των 5-10 ετών θα περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές καθώς και καταστροφές πλούτου».
Τι μπορεί να είναι πιο αποτρόπαιο από μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση που συνοδεύεται από έναν πιθανό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που στη χειρότερη θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο ολοκληρωτικά.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Biden στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή περιοδεία του επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει επιθυμία για ειρήνη, αλλά μόνον για πόλεμο.
Οι ΗΠΑ θα παράσχουν περισσότερη στήριξη δίνοντας όπλα και χρήματα…
Η Ευρώπη ακολουθεί χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.
Στο τέλος της ομιλίας του στη Βαρσοβία ο Biden δήλωσε σχετικά με τον Putin:
«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη.
Η Κίνα, από την άλλη, προσπαθεί να ενεργήσει ως ειρηνοποιός, αλλά η πρότασή της την περασμένη Παρασκευή δεν έγινε δεκτή από τη Δύση.
Το πιο σημαντικό: Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ένα σημαντικό έγγραφο αυτή την εβδομάδα, που αποτελεί ισχυρή επίθεση στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αφορά που επιγράφεται «Η ηγεμονία των ΗΠΑ και οι κίνδυνοι της».

Hνωμένες Πολιτείες..

«Από τότε που έγιναν η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου, μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν πιο τολμηρά…
Αναμείχθησαν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, επεδίωξαν να διατηρήσουν και να καταχραστούν την ηγεμονία τους, υποδαύλισαν πολέμους, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη διεθνή κοινότητα».
Με άλλα λόγια, το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τις ηγεμονικές πολιτικές και τις επιθέσεις των ΗΠΑ.
Αν και οι Αμερικανοί πολιτικοί απέρριψαν το περιεχόμενό του, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς με τα γεγονότα που προβάλλει η Κίνα.
Και το κινεζικό έγγραφο καταλήγει ως εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατισχύσει της αλήθειας και καταπατούν τη δικαιοσύνη για να υπηρετήσουν το δικό τους συμφέρον.
Αυτές οι μονομερείς, εγωιστικές και οπισθοδρομικές ηγεμονικές πρακτικές έχουν προκαλέσει έντονη κριτική και αντίθεση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίσο.
Οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που αρμόζει στην κατάστασή τους και να πρωτοστατούν στην επιδίωξη ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ κρατών, ερειδόμενου στον διάλογο, και όχι στην αντιπαράθεση.
Η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε μορφή ηγεμονισμού και πολιτικής εξουσίας και απορρίπτει την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».
Είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί αυτό το συμπέρασμα.

Σημειώνεται πως η Κίνα δεν επιτίθεται σε διάφορες χώρες του κόσμου με τη βία, αλλά χρησιμοποιεί επενδύσεις και εμπορικούς δρόμους για να κυριαρχήσει, όπως ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού που ονομάζεται Πρωτοβουλία Belt and Road.
Σκοπεύει να συνδέσει το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού με την Κίνα δημιουργώντας ένα δίκτυο θαλάσσιων διαδρομών και χερσαίων συνδέσεων.
Η Κίνα θεωρείται ότι έχει ξοδέψει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής, αλλά οι εκτιμάται πως οι δαπάνες της θα φτάσουν τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν δεκαετίες…
Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Κίνα επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε υποδομές σε όλο τον κόσμο τόσο στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Για παράδειγμα, αγοράζει λιμάνια σε σημαντικό αριθμό χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, η τάση είναι ξεκάθαρη. Η Δύση βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη διαρθρωτική παρακμή και η μετατόπιση προς την Κίνα και την υπόλοιπη Ανατολή και Νότο είναι αναπόφευκτη.

Η παρακμή της Δύσης…

Όλες οι αυτοκρατορίες είναι εφήμερες και με ημερομηνία λήξεως… – το αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ, αλλά και για την ΕΕ.
Τα τελικά στάδια αυτοκρατοριών, όπως η Ρωμαϊκή, η Μογγολική, η Οθωμανική, η Ισπανική και η Βρετανική περιλαμβάνουν πάντα τα ίδια συστατικά μερικά από τα οποία είναι:
1 Υπερβολικά χρέη και ελλείμματα
2 Κατάρρευση νομίσματος
3 Κατάρρευση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, ομολόγων και μετοχών
4 Υπερπληθωρισμός στα τελικά στάδια, ιδιαίτερα σε τρόφιμα, εμπορεύματα & υπηρεσίες
5 Μετανάστευση
6 Υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας & κατάρρευση του νόμου και της τάξης
7 Ηθική Παρακμή
8 Κοινωνική Αναταραχή, Εμφύλιος Πόλεμος
9 Πόλεμοι

Με τη Δύση να διανύει περίοδο παρακμής, πράγματι, λέει η Gold Switzerland, «όλα τα παραπάνω ισχύουν…».
«Το παγκόσμιο χρέος έχει εκραγεί από το 1971 στα 2-3 τετράκις δολάρια (εκτίμηση της Gold Switzerland, που αποκλίνει από τα επίσημα στοιχεία)
Αν δεν υπήρχε το πετροδολάριο, οι ΗΠΑ θα είχαν καταρρεύσει πριν από χρόνια.
Όμως, εφόσον ολοένα και περισσότερες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματεύονται πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα, όπως το γιουάν, το δολάριο θα χάσει σταδιακά την προνομία του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».
Αλλά να θυμάστε ότι από τότε που ο Nixon έκλεισε το «Gold Window» το 1971, όλα τα νομίσματα έχουν χάσει τουλάχιστον το 97-99% της αξίας τους σε πραγματικούς όρους.

Οι αυτοκρατορίες σπάνια πεθαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε το 1971 μπορεί να διαρκέσει άλλα 5-10 χρόνια.
Επειδή όμως είμαστε τώρα στα τελικά στάδια, θα μπορούσε να συμβεί και Ξαφνικά.
Ας… ζωγραφίσουμε λοιπόν ένα πιθανό σενάριο για τα επόμενα 5-10 χρόνια, επισημαίνει ο ελβετικός οίκος.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα χρέη και τα ελλείμματα θα αυξηθούν εκθετικά.
«Γα πολλά χρόνια, το χρέος των ΗΠΑ κατά μέσο όρο διπλασιαζόταν κάθε 8 χρόνια από τότε που ο Reagan έγινε πρόεδρος το 1981.

Το 2016 η Gold Switzerland είχε προβλέψει ότι, όταν ο Trump θα έφτανε στο τέλος της πρώτης του θητείας τον Ιανουάριο του 2021, το χρέος των ΗΠΑ θα ήταν 28 τρισεκατομμύρια δολάρια και καθ’οδόν για τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 2025.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το χρέος ήταν 28 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2021.

Και, όπως φαίνεται, το ανεξόφλητο χρέος των ΗΠΑ από 32 τρισεκ. θα είναι στα 50 τρισεκ. σε 3 χρόνια.
Πώς; Με τον ίδιο τρόπο που οι χρεοκοπημένες χώρες καταρρέουν: τα φορολογικά έσοδα μειώνονται κατακόρυφα και οι δαπάνες εκρήγνυνται.

Δρόμος απωλείας…

Καθώς η αξία του δολαρίου καταρρέει, σκεφτείτε τα εξής:
• Υψηλότερο κόστος πολέμου, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις.
Καθώς τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων εκρήγνυνται, πιθανότατα δεν θα υπάρχουν συντάξεις.
• Κατάρρευση του χρέους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου, με παράγωγα 2-3 δισεκ. δολ. να μετατρέπονται σε χρέος.
• Όλα τα περιουσιακά στοιχεία-φούσκα, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, που συγκρατούνταν μέχρι τώρα μόνον από πλαστό χρήμα, θα καταρρεύσουν κατά 75-95%, σε πραγματικούς όρους.
• Πτώχευση τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αφού αρχικά έλαβαν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έντυπη, άρα άχρηστη, κρατική υποστήριξη.
• Με υψηλό πληθωρισμό ή υπερπληθωρισμό, τα επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% – ή, πιθανώς, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Η χρηματοδότηση του χρέους θα οδηγήσει σε περισσότερες εκτυπώσεις χρημάτων.
Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα χάσουν σαφώς τον έλεγχο των επιτοκίων.

Θα γίνει παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος;

Οι ΗΠΑ σε αυτό το σημείο τόνισαν ότι δεν θα υπάρχει αμερικανικός στρατός στην Ουκρανία.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χάσει περίπου 150.000 στρατιώτες η καθεμία.
Το πρόβλημα για την Ουκρανία είναι ότι αυτό αφορά περίπου το 50% των τακτικών στρατιωτών της ενώ για τη Ρωσία είναι το 13%.
Επίσης, μεγάλο μέρος των όπλων και των πυρομαχικών από τη Δύση δεν είναι προσεχές ή καθυστερεί ουσιαστικά.
Απλώς δεν υπάρχει η πλεονάζουσα ικανότητα διαθέσιμη για την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων.
Σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι αυτός ο πόλεμος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μια πολύ μακρόχρονη τοπική σύγκρουση – αν και η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να συντηρήσει τον πόλεμο.
Τον Ιανουάριο του 2022 ο πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν 41 εκατομμύρια ενώ υπολογίζεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 14 εκατομμύρια.
Σε έναν πόλεμο τέτοιας φύσης μεταξύ δύο υπερδυνάμεων, είναι αδύνατο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα.
Ένα «ατύχημα» ή μια προβοκάτσια μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει την έναρξη ενός πυρηνικού πολέμου.
Θυμηθείτε ότι πρόκειται για πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Διατήρηση πλούτου & CBDC

Υποθέτοντας ότι αυτός ο πόλεμος παραμένει μια τοπική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν οικονομικά οι άνθρωποι εκτός της εμπόλεμης ζώνης;
Πολλές χώρες σχεδιάζουν να εισαγάγουν το Digital Money της Κεντρικής Τράπεζας ή CBDC.
Καθώς το τρέχον νομισματικό σύστημα στη Δύση καταρρέει, το CBDC θα είναι μόνο μια άλλη μορφή πλασματικών χρημάτων.
Σε ό,τι αφορά το CBDC, είναι το τέλειο σύστημα για τις σοσιαλιστικές ή μαρξιστικές οικονομίες που είναι πιθανό να μετατραπούν πολλές δυτικές χώρες.
Για τα άτομα που έχουν την ελευθερία να μετακινούνται, θα ήταν προτιμότερο να εγκαταλείψουν τις υπερχρεωμένες ΗΠΑ και Ευρώπη (ειδικά τις χώρες της ΕΕ).
Μία χώρα στην Ευρώπη εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως ίσως η καλύτερη στον κόσμο – τόσο πολιτικά – οικονομικά, όσο και κοινωνικά.
Αυτή είναι φυσικά η Ελβετία.
Η καλύτερη απόδειξη μιας υγιούς χώρας και οικονομίας είναι το νόμισμα.
Το ελβετικό φράγκο είναι το πλέον ισχυρό έναντι όλων των νομισμάτων.
Το δολάριο, για παράδειγμα, έχει χάσει 80% έναντι του φράγκου τα τελευταία 50 χρόνια.

Κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη

Ορισμένες χώρες ανησυχούν για πόλεμο στην Ευρώπη.
Εκτός από έναν πυρηνικό πόλεμο που θα ήταν παγκόσμιος, ο κίνδυνος ενός επί τόπου πολέμου στην Ευρώπη είναι, κατά την άποψη της Gold Switzerland, ελάχιστος.
Η Ρωσία έχει δεχθεί πολλές φορές εισβολή με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του Καρλ ΧΙΙ της Σουηδίας στις αρχές του 1700, του Ναπολέοντος στις αρχές του 1800 και του Χίτλερ τη δεκαετία του 1940.
Αλλά η Ρωσία δεν έχει κάνει ποτέ καμία σοβαρή εισβολή στην Ευρώπη.
Υπήρξε μια σύντομη είσοδος στη Φινλανδία στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διήρκεσε 3 μήνες.
Επίσης, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ρώσοι οδήγησαν τους εισβολείς Γερμανούς πίσω στο Βερολίνο.
Επομένως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φοβόμαστε μια ρωσική εισβολή στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

loading...