ΧΑΡΤΗΣ ΣΟΚ: Έτσι πάνε οι ΗΠΑ να εξαπλώσουν τον ΠΟΛΕΜΟ εκτός Ουκρανίας και Ευρώπης

Ευρασία, Ασία, Ωκεανία και όχι μόνο… Ένα καζάνι που «ΒΡΑΖΕΙ»…
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία δημοσίευσαν σχέδιο στις 13 Μαρτίου χωρητικότητας) για την απόκτηση οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων από το Αυστραλιανό Ναυτικό. Το ποσό της συναλλαγής θα είναι περίπου 368 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε τέσσερα στάδια:

▪Από το 2023, Αυστραλοί επαγγελματίες θα εργάζονται μαζί με Αμερικανούς και Βρετανούς στην βιομηχανία για να ανταλλάσσουν εμπειρίες. Τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια θα κάνουν συχνές επισκέψεις σε λιμάνια της Αυστραλίας και Αυστραλοί ναύτες θα ενωθούν με τα πληρώματα των ΗΠΑ για εκπαίδευση.

▪Από το 2027, τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης βρετανικής Astute σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ναυτική Βάση του Στέρλινγκ στην Αυστραλία για να εκπαιδεύσουν Αυστραλούς. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πουλήσουν τρία υποβρύχια κλάσης Virginia στην Αυστραλία από το 2030, με πιθανή επιλογή για άλλα δύο εάν χρειαστεί.

▪Από το 2030 σχεδιάζεται η κατασκευή νέων πυρηνικών υποβρυχίων τύπου SSN-Aukus, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση των υποβρυχίων πυρηνικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Το πρώτο υποβρύχιο μπορεί να τεθεί σε υπηρεσία με το βρετανικό ναυτικό στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και οι Αυστραλοί θα λάβουν ένα εγχώριας παραγωγής υποβρύχιο στις αρχές της δεκαετίας του 2040. Φέτος, η Αυστραλία θα ξεκινήσει την κατασκευή ενός ειδικού ναυπηγείου στο Osborne.

▪Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα χρειαστεί να δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα 30 χρόνια στην εθνική ναυπηγική βιομηχανία και στις κυβερνητικές υπηρεσίες.

🔻Αυξανόμενο ενδιαφέρον ΗΠΑ/Ηνωμένου Βασιλείου για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού
Η αυξημένη προσοχή στην συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Comprehensive Review .uk.pdf) της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοινώνει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας .

Και παρά το γεγονός ότι μεσοπρόθεσμα το κύριο καθήκον είναι να περιοριστεί η «ρωσική απειλή» και να υποστηριχθεί η Ουκρανία, το Λονδίνο σκοπεύει να δώσει σημαντική προσοχή στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού (IPR).

Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, οι συνέπειες μιας πιθανής ένοπλης σύγκρουσης στο IPR μπορεί να είναι μεγαλύτερες από την σύγκρουση στην Ουκρανία λόγω της υψηλής εξάρτησης από την Κίνα και το Πεκίνο δημιουργεί μια πρόκληση στην παγκόσμια τάξη.

🔻Κινεζική αντίδραση
Η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι αυτό το σχέδιο είναι μια κατάφωρη πράξη που αποτελεί σοβαρή απειλή για την διάδοση των πυρηνικών όπλων. Επιπλέον το Πεκίνο αναφέρει με ειρωνική διάθεση ότι δύο κράτη με πυρηνικά όπλα μεταφέρουν τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου για όπλα σε ένα κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ, την ίδια ώρα, συζητούν σοβαρά την ανάγκη για περιορισμούς σε αυτόν τον τομέα.

ΧΑΡΤΗΣ ΣΟΚ
Κατά την υλοποίηση των πρώτων σταδίων του έργου, τα νερά της περιοχής Ινδίας-Ειρηνικού θα πλημμυρίσουν ακόμη περισσότερο από αμερικανικό και βρετανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σε συνδυασμό με την τακτική όξυνση του αντικινεζικού αισθήματος στον πληροφοριακό χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών και των κυριαρχιών (ιδίως στην Αυστραλία), δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτοί οι παράγοντες θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία διαφόρων ειδών προκλήσεων κατά της Κίνας και των εταίρων της, με κίνδυνο ο πόλεμος ή τουλάχιστον το πολεμικό κλίμα να εξαπλωθεί εκτός Ουκρανίας και Ευρασίας στον ευρύτερο ασιατικό χώρο μέχρι και την Ωκεανία.

Εδώ είναι ένας χάρτης του AUKUS (Αυστραλία-Βρετανία-ΗΠΑ) έναντι της Κίνας. Προσθέστε τον χάρτη του ΝΑΤΟ που περικυκλώνει την Ρωσία και δείτε πώς οι Αγγλοσάξονες είναι οι βασικοί παγκόσμιοι ταραχοποιοί:

loading...